Emma, Malvin, Zseraldina2024. április 19., péntek
Magazin

Sok terápia

National Geographic Magyarország

Csoportos és egyéni foglalkozások, közös munka, egymás segítése, személyi segítők és Isten igéje – mindez a gyógyulás fontos része a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonban. Az intézmény vezetőjét, Victorné Erdős Eszter református lelkészt a drogliberalizációról és a kannabiszban rejlő gyógyászati lehetőségekről is kérdeztük.

A marihuánafogyasztás ügyében újabban az Egyesült Államok jó néhány tagállamában és európában, még egyes közép-európai országokban is engedékenyebbek a törvényalkotók. indokoltnak tartja a hazai szigort?

A megvadult ló kantárján is lazítani szoktak. A drogliberalizáció útján haladó országokban a jogi szabályozás rohan a valóság után. Magyarországon éppen azt kellene megakadályoznunk, hogy az elrettentő nyugati példák sorsára jusson a társadalom. Mindezek tudatában én szívvel-lélekkel a jelenlegi szabályozás mellett vagyok.

E felfogás szellemében önök milyen élet- és szemléletmódváltást kívánnak meg a drogterápiás otthonukba kerülő függőktől?

Hozzánk nemcsak úgy besétálnak, hanem egy hét alatt „megérkeznek” a bentlakók. Egy álló héten keresztül ismerkednek a környezettel, a feladatokkal, a csoportokkal és a segítőkkel. Az ismerkedési folyamat része, hogy egy korábbi függőből lett segítőnk megismerteti az újonnan jöttet személyes tapasztalataival, nehézségeivel, kudarcaival. Aki idekerül, így megértheti, hogy a múltján már nem tud változtatni, a jövőjén viszont még igen. Élettani szempontból is fontos ez az első, még terápiamentes hét, mert gyakran előfordul, hogy az érkező kellemetlen elvonási tünetekkel, például heveny hasmenéssel küszködik.

Személyes élmények motiválták, amikor református lelkészként éppen ezt a missziót választotta?

Zűrös családban nőttem fel, kamaszkoromban csavarogtam, el-elszöktem otthonról. Négy gimnáziumot is megjártam, végül estin tettem le az érettségit. Én nem drogoztam, de a baráti társaságom nagyrészt szerhasználókból szedődött össze. Aztán tizennyolc éves koromban, a megtérési élményem hatására, elhívtam az akkori barátaimat egy gyülekezetbe. Teológushallgatóként később magam tartottam bibliaórákat nekik meg a hozzájuk hasonlóknak.

Az egyház égisze alatt működő ráckeresztúri otthonban használnak-e a világi intézmények eszközeitől eltérő, esetleg azoknál hatékonyabb módszereket?

Alapvető felfogásunk: nem az a gond, hogy a kliens drogozik, hanem az, hogy miként gondolkodik. Bentlakóink csak kivételes, indokolt esetben kapnak gyógyszereket a leszokáshoz. Terápiás közösségünkben, akárcsak a világiakban, a nap 24 órájában tart a munka. Ennek ugyanúgy része, ahogy beszélgetünk, mint az, ahogyan a vécét pucoljuk. Foglalkozásaink egy része csoportos, másik része egyéni. Heti egy bibliaórát, vasárnap istentiszteletet, este néhány perces áhítatot tartunk. Étkezések előtt imádkozunk. Rengeteg nemzetközi vizsgálat igazolja: a vallásos emberek között kevesebb a szenvedélybeteg. A vallásos ember tovább él, mert könnyebben kezeli a konfliktusait, hamarabb megbocsát, így kisebb eséllyel kap infarktust, agyvérzést. Ha valahol ígéretes rákellenes szert találnak, minden elképzelhető fórumon hirdetik. Miért ne lehetne ugyanígy hirdetni a vallásosság terápiás hasznát?

A megbocsátás mint krisztusi erény is automatikusan érvényes az otthon falain belül, vagy vannak határok?

Nálunk a megbocsátás az egyik legfőbb ígéret és erény. Ugyanakkor vannak, akik azért jönnek hozzánk, mert nincs már hová menniük, például mert több tucat rendőrségi ügyük van, vagy több millióval tartoznak a dílerüknek. Mi eleve egy hónapig senkit nem veszünk föl. Akik külső nyomásra, házastársuk vagy szüleik unszolására, esetleg munkáltatójuk zsarolásának engedve jelentkeznek, nem is húzzák nálunk tovább egy hónapnál. Aki az első hónap letelte után felvételét kéri, annak kérvényt kell írnia, meg kell indokolnia, miért akar meggyógyulni. Kérvényt csak az esetek 1-2 százalékában utasítottunk el.

Vannak „visszatérő vendégeik”? Nekik jár a megbocsátás?

Ha távozásáig nem érti meg, hogy nem a drogtól ment tönkre az élete, hanem a torzult gondolkodásmódja miatt lett drogos, a kliens „elvérezhet” odakinn. Másodjára általában már sikerül továbblépnie.

Úgy hírlik, a rehabilitációs intézményekben is virágzik a drogkereskedelem. önöknél még a társaik gyógyulását veszélyeztetők is számíthatnak megbocsátásra?

Ez már nem megbocsátás kérdése: aki ellenkező irányba húzza a szekeret, az nem csak a saját életét, a többiekét is tönkreteheti, sőt egész programunknak ártalmára van. Az utolsó ilyen esetünk egy-két éve lehetett. Az érintetteket még ilyenkor sem küldjük el automatikusan; aki mégsem marad, az általában saját elhatározásából távozik. A közösség és a visszaeső együtt gondolja végig, hogy van-e egyáltalán esély a gyógyulásra, van-e értelme a terápia folytatásának. Nálunk egyetlen kizáró ok létezik: az erőszak. A „börtönstílust”, vagyis azt, ha a nagyobb, erősebb sanyargatja a gyengébbet, nem toleráljuk.

Erősebbről és gyengébbről szólva: nem kellene különbséget tenni a kannabisz és a kemény drogok között?

Nem. Veszélyes lenne tovább táplálni a tévhitet, hogy a marihuána, például a heroinhoz képest, csak könnyű drog. Ha sikerül leszoknia, a heroinista sokszor enyhébb idegrendszeri sérülésekkel zárja drogos pályafutását, mint a kannabiszfüggő.

Mérvadó szaklapok cikkeznek a drogkender potenciális egészségügyi hasznáról. nem túl nagy ár, ha A marihuána elleni harcban a „jó mellékhatások”-ról is lemondunk?

A hipó is fertőtlenít, mégsem iszom meg, amikor gyomorrontásom van. Nem szeretném, ha a gyerekeimet marihuánával kezelnék. Az aktivisták önös érdekekből, a súlyos beteg állapotát kihasználva igyekeznek legalizálni a marihuánát. A morfiumot és a kokaint is alkalmazzák a gyógyászatban, mégsem jut eszébe senkinek, hogy rekreációs célból, kikapcsolódásra is engedélyezni kellene ezeket a szereket. Az sem mellékes, hogy a társadalom milyen hagyományokra tekinthet vissza. Indiában a parasztember esténként nem szívta az amúgy láz- és fájdalomcsillapításra, súlyos hasmenésre használt ópiumot. Nagyapám főzött pálinkát, csinált bort is, de ő maga csak mértékkel ivott, a vendéget kínálta. Nálunk a mértéktartó poharazgatásnak lett kultúrája. A 20. század közepéig a falusiak között alig volt alkoholista. Manapság viszont olyat nehéz találni, aki nem iszik.

Ez ellentmondani látszik annak a nézetnek, miszerint a magyar ember tud bánni az alkohollal…

Mára felborult az értékrend. De az alkohol, legalábbis Európában, még mindig más, mint a kábítószer. Az úgynevezett „rekreációs marihuánahasználat” azonnal beindít egy alattomos láncolatot, amelynek eredménye: memóriavesztés, tanulászavar, később teljesítménycsökkenés, annak következményeként munkahelyi sikertelenség. A marihuánával életveszélyes játszani. Az áldozatok nálunk, Ráckeresztúron hullanak le a futószalagról. „Rekreációs droghasználat”: már a kifejezés is hazugság.

Írta Balázs Zsuzsanna
Fényképezte Sárosi Zoltán

Lármás darvak Odüsszeiája

Lármás darvak Odüsszeiája

A 15J jelű lármás daru először indult neki a veszélyes, nagy útnak. Ez a ritka madár évről évre közel nyolcezer kilométeres távot repül Észak-Amerika egén, hogy párra leljen, és fészket rakjon.

Göncök sivatagi temetője

Göncök sivatagi temetője

A chilei Atacama-sivatagban tornyosuló használt ruha halmai siralmas képet adnak korunk tömegfogyasztásának egyik ellentmondásos trendjéről: a gyorsdivatról.

Életrevaló hiénák

Életrevaló hiénák

A foltos hiénák világában nőuralom dívik. Talán ebben rejlik boldogulásuk titka.

Mozaikos történet

Mozaikos történet

Egy római kori zsinagóga nemrég befejeződött ásatásán csodás mozaikok kerültek elő. A leletanyag alapjaiban újraírta az ókori zsidó közösségek életéről alkotott elképzeléseinket.

Tudtam, hogy ez az utam

Tudtam, hogy ez az utam

Jane Goodall, világhírű etológus, természetvédő, ENSZ-békenagykövet, a Jane Goodall Intézet alapítója 2024. április 3-án töltötte be 90. életévét.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket