Szabad tűzön

Világszerte hárommilliárd ember ma is nyílt tűzön vagy kezdetleges tűzhelyeken főz. Ez súlyos környezeti károkat és tömeges megbetegedéseket okoz, főleg a nők és a kisgyermekek körében.

Írta: Michelle Nijhuis
Fényképezte: Lynn Johnson
Hárommilliárd ember ma is nyílt tűzön, illetve kezdetleges tűzhelyen süt-főz vagy fűti otthonát. Bár a füst gyorsan kiszellőzik, hosszú távon komoly károkat okoz. Amíg az étel megfő, átlagosan annyi füst kerül a levegőbe, mintha 400 cigarettát pöfékeltek volna el. A fejlődő országokban sokan halnak meg füst okozta betegségekben, főleg nők és ötévesnél fiatalabb gyerekek.
A helyiségben, ahol a hétéves Tania López López a macskájával játszik, hajdan nyílt tűzön sütöttek-főztek, ezért olyan kormosak a falak. A StoveTeam International segélyszervezettől kapott új tűzhely jóval hatékonyabb és biztonságosabb.
„Reggelente elsőként mindig füstöt nyeltünk” – meséli a kelet-guatemalai faluból származó Marco Tulio Guerra gyártulajdonos. Öccse még kisfiúként súlyosan összeégett a tűzhelyüknél. Egy család hetente legalább húsz órán át gyűjt tűzifát – az erdők pedig egyre fogynak. A koromszemcsék elnyelik a napfényt, és ez fokozza a globális fölmelegedést.
A teljes cikket elolvashatja a magazin 2017. szeptemberi lapszámában.