Jövőnk ennivalói
Tanakodjunk egy kicsit! Mi kerül az asztalunkra úgy harminc-negyven év múlva? Mit eszünk majd a jövőben, és mi lesz mai élelmiszereinkkel?
Írta:Tracie McMillan
Fényképezte: Grant Cornett
Nos, a század közepére már 9 milliárd ember lakja majd Földünket, tehát a világ élelmiszerigénye 50 százalékkal nagyobb lesz a mainál. Nagy kérdés, hogyan elégíthetjük ki a növekvő szükségleteket a klímaváltozás egyik fő oka, a nagyarányú erdőirtás és a mezőgazdaság további terjeszkedése nélkül, és hogyan őrizhetjük meg eközben a termőtalaj minőségét. Ezekre a kérdésekre még nincs igazán jó válaszunk, ám egy biztos, állapítja meg LinYee Yuan, az élelmezés jövőjével foglalkozó Mold magazin szerkesztője: „Ahhoz, hogy enni adjunk 9 milliárd embernek, bele kell adnunk apait-anyait.”
A nagyüzemi állattartás mind kevésbé fenntartható: súlyos környezeti károkat okoz, így az egyik legfontosabb teendő, hogy új módszereket találjunk a táplálékfehérjék előállítására. A civilizációnk által légkörbe juttatott üvegházhatású gázok hetede az állattenyésztésből származik. Az intenzíven takarmányozott jószág húsa kilokalóriánként csaknem nyolcszor annyi vízbe és százhatvanszor annyi földterületbe „kerül”, mint a gabona- és zöldségfélék termesztése.
A teljes cikket elolvashatja a magazin 2018. novemberi lapszámában.