Péter, Pál, Emőke, Judit, Petra, Szulamit, Ivett2022. június 29., szerda
Magazin

Nagyon kellenek a sikertörténetek

2019.03.05.NG
National Geographic Magyarország

Interjú Elizabeth Chai Vasarhelyivel, a Free Solo rendezőjével.

Elizabeth Chai Vasarhelyi
Forrás: Profimedia, SIPA USA

Mászásról szóló film eddig egyszer volt Oscar-jelölt, és az első alkalom, hogy egész estés dokumentumfilmet jelölnek. Ez fantasztikus siker.

Világunk tele van bizonytalansággal. Nagyon kellenek az ilyenfajta sikertörténetek. Amikor Alex a fejébe vette, hogy kötél nélkül mássza meg az El Capet, már az ötlet is dermesztő agyrémnek tűnt. Jimmyvel azt mondtuk: „Álljunk meg egy pillanatra! Komolyan erről akarunk mi filmet csinálni?!”
De végül úgy döntöttünk, hogy Alex ösztöneire bízzuk magunkat, belevágunk a kétéves utazásba, amely végül elvezetett a Free Solóig. A személyes, belső történet, amelyet ebben a két évben végigkövettünk, a mászásnál sokkal többről szól – az álmainkról, az álmaink beteljesítéséről.

A forgatás igen kényes kérdéseket is fölvetett. Mi lesz, ha a kamerák megzavarják Alexet az összpontosításban? Mi lesz, ha Alex forgó kamerák előtt zuhan a halálba? „Úgy válaszoltuk meg ezeket a kérdéseket, hogy eltűntünk, kivontuk magunkat a képből. Éreztettük Alexszel: azzal is boldogok leszünk, ha nekivág, és azzal is, ha nem vág neki” – mesélte Ön egy interjújában. De hogyan sikerült kivonniuk magukat a képből? Hogyan sikerült levenniük Alexről a terhet?

Végig igyekeztünk semlegesek, kívülállók maradni, hogy Alex a forgatástól függetlenül dönthesse el, végül is nekivág-e kötél nélkül az El Capnek. A stábban Alex személyes és szakmai szempontból is vakon megbízhatott. Tudhatta, hogy bármikor mondhatja nekünk: „Nem, ezt most nem csinálom meg”, és azt is, hogy „Most mindjárt ezt meg ezt fogom csinálni.” Kitanultuk a sziklát, hónapokon át készültünk, hogy mindig és mindenütt készen álljunk, bármelyik pillanatban forgatni tudjunk.

„Alex beleegyezett abba, hogy filmet készítsünk róla, de nem akarta magát egyfolytában kamerák kereszttüzében érezni” – nyilatkozta másutt. Hogyan tudták ezt megoldani? Extrém viszonyok között, életveszélyes, filmezésre szinte alkalmatlan terepen, bonyolult felszereléssel kellett dolgozniuk.

El kellett érnünk, hogy Alex ne érezze állandóan: kamerák követik. Az Alex szempontjából különösen veszélyes, nehéz szakaszokon távvezérelt kamerákkal dolgoztunk. Ezzel is igyekeztünk „kivonni magunkat a képből”, igyekeztünk eltűnni. Az operatőrök, akikkel dolgoztunk, a szakma krémje, igazi szupersztárok, művészi szinten dolgozó szakemberek, emellett profi mászók. Alapvető szempont volt, hogy tökéletes biztonsággal mozogjanak a sziklán, és azt is tudják, mit és hogy pakoljanak a tizenhat órás forgatási napokra a szirtfalon. És ami legalább ilyen fontos volt: lelkierővel is bírniuk kellett. Az előkészítés hónapjaiban snittről snittre mindent elterveztünk, kitaláltunk, begyakoroltunk Alexszel. És nem csak a szólómászását követtük. Odalent is sok időt töltöttünk vele, egyrészt azért, hogy hozzászoktassuk a forgatási helyzetekhez, másrészt, hogy élete legszemélyesebb, bensőséges pillanatairól se maradjunk le.

 „Külön világok, ha ütköznek. De a mi ütközéseink jól működnek” – mondta egy helyütt arról, hogy milyen együtt dolgozni a férjével, a profi sportmászófotós Jimmy Chinnel. A Free Solóban mennyire működtek az ütközéseik?

Jimmyvel tökéletes partnerek vagyunk a filmezésben, nagyon jól együtt tudunk dolgozni mint társrendezők. Ő a forgatásokon, az operatőrök irányításában vethette latba a képességeit, én pedig a történetmesélésben, hogy a Free Solo általános érvényű film lehessen, hogy a képsorokon átvilágítson Alex személyes története. A film sikere látványosan bizonyítja: ütközéseink Jimmyvel most is jól működtek.

A filmkészítés teljes életet, sőt gyakran annál is többet követel. Jimmy nem szereti New Yorkot, ideje nagy részét szülővárosában, a wyomingi Jacksonban tölti. Ön két gyermekükkel, Marinával és Jamesszel New Yorkban lakik. Hogyan tartható mindez működésben?

Jimmy nagyon szereti a hivatását, és én is a magamét. Szerintem ez volt az egyik legfontosabb közös vonás, ami annak idején összehozott bennünket. Tény, hogy szerencsések is vagyunk, a család és a barátok sokat segítenek abban, hogy kétlaki életet élhessünk. Feszes az időbeosztásom, de tudatosan élek, minden percemet igyekszem kihasználni, akár a kocsiban és a vonaton is. És minden percben belélegzem, csodálom a világot, ébren álmodom.

Minden filmjében a pőre, nyers valóságot tárja elénk. Annak idején a nagyszerű játékfilmes és színházi rendező, Mike Nichols mellett is dolgozott. Eljátszott valaha is a gondolattal, hogy játékfilmet, fikciót forgasson? Ha igen, milyen műfajt, témát választana?

Én a történeteimmel az elnyomottak, mellőzöttek, kirekesztettek mellett akarok szót emelni, rájuk akarom irányítani a figyelmet. Nehéz, filmvásznon csak elvétve föltett kérdésekről szeretnék szólni. Nagyon sok ilyen történetre bukkantam a való világban, de mert bonyolult és ezerszínű világban élünk, nem kizárt, hogy másfajta történeteket is találok majd magamnak.

Magyar és kínai fölmenők – volt már olyan érzése, hogy személyes és filmes életében is komoly szerepe lehetett ennek a ritka együttállásnak?

Egész személyes világomra mély és erős hatással van ez a vegyes örökség. A szüleim mindketten bevándorlók, ideológiai, illetve vallási meggyőződésük miatt el kellett hagyniuk a szülőhazájukat. Tehát bevándorlók gyermeke vagyok, és kevert rasszú. Nyilván ezért figyelek oda annyira a világ más részein élőkre, a mellőzöttek, félretaszítottak történeteire, az elnyomott hangokra. Minden filmemet, a Free Solót is ennek jegyében forgattam.

Jimmy Chint a baráti társaságuk úgy becézi: Jackie Chan. Az ön beceneve Snow Bunny, vagyis „Hónyuszkó” – ha jól tudom, így emlegeti a szleng a téli sportokban jeleskedő csinibabákat. Mint olvasom, a Hópárducnak vagy a Hónindzsának jobban örülne…

Dominózni szoktunk a barátainkkal, viccből merült föl köztünk ez a becenevesdi. Hónyuszkó vagy Hópárduc – nagy különbség. A nyuszi olyan kis édibédi cukiság. Sok mindent lehet rám mondani, de azt aligha, hogy édibédi cukiság volnék.

Annyi közös erőfeszítés, annyi felejthetetlen közös pillanat után a mai Alex Honnoldot miben látja nagyon másnak, mint azt az Alex Honnoldot, akit annak idején megismert?

Fikciós és dokumentumfilm-forgatás között az egyetlen igazi különbség, hogy az utóbbin soha nem lehet tudni, mit hoz a következő pillanat. Mi sem sejthettük, hogy Alex annyit változik majd a forgatás alatt. Amikor nekivágtunk, még netes társkeresőkön szörfözött. Aztán megismerte Sannit, és egészen váratlanul, a kameráink előtt szerelmes lett. Érzelmi téren rengeteget alakult azóta, és ebben Sannié a legfőbb érdem. Mindemellett attól, hogy élete legnagyobb pillanataiban közel lehettek hozzá a legjobb barátai, a stáb tagjai, szólóbravúrja az El Capitanon egyszeriben kötődés és bátorság közös történetévé íródott tovább. A mai Alex már át meri ölelni az embereket.

Az interjút készítette Ifj. Vitray Tamás

 

Hozzászólások

Megfogócska

Megfogócska

A világhoz való alkalmazkodásunkat a tapintás, lelki fejlődésünket pedig az érintés segíti. A taktilis érzékfejlesztésről beszélgettünk a téma szakemberével, a szenzoros integrációs terapeutával.

Csak a botot fogjuk?

Csak a botot fogjuk?

Sokak imádott hobbiját, a sporthorgászatot is elsodorja a klímaváltozás, mert a melegedő folyókban, tavakban egyre kevésbé tud megélni a pisztráng, a lazac és megannyi más hal.

Életművész hiúz

Életművész hiúz

Húsz évvel ezelőtt még úgy látszott, óhatatlanul kipusztul. A spanyolországi tenyészprogram és emberkerülő életmódja azonban megmentette: az ibériai hiúz köszöni, egyre jobban van.

Tapintható igazságok

Tapintható igazságok

Az első érzés, amit újszülöttként megélünk, a nyugtató, dédelgető cirógatás. Egyre több derül ki arról, hogy egészségünk és ember voltunk szempontjából milyen hatalmas jelentősége van az érintésnek és az ölelésnek.

Veszélyben a víz alatti csodavilág

Veszélyben a víz alatti csodavilág

A világ talán legkáprázatosabb korallszirtjei a Fülöp-szigetek mentén húzódnak. Egy részük védett, de többségüket súlyosan károsítja a globális fölmelegedés és a nyakló nélküli halászat.

National Geographic 2022. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket