Stefánia, Jakab2023. november 28., kedd
Magazin

Itt vagyunk!

2022.07.07.NG
National Geographic Magyarország

Észak-Amerika indiánjai önrendelkezési jogaikért harcolnak: maguk akarnak dönteni a földjeik felől, saját törvényeik, hagyományaik szerint szeretnének élni.

Quannah Rose Chasinghorse indián fotómodell és aktivista a diné indiánok kezelésében levő Tse’Bii’Ndzisgaii („Emlékművölgy”) parkban.
Forrás: KILIII YÜYAN

ÍRTA: CHARLES C. MANN
FÉNYKÉPEZTE: KILIII YÜYAN

Őseik földjét követelik
tla-o-qui-aht törzs – Kanada

Az óriási tuja törzse két méter hosszú, méternyi magas és csaknem ugyanolyan széles, Gordon Dick a fa tetejét nyesegette éppen; a láncfűrész belekapott, szállt a fűrészpor. Joe Martin, fülén zajszűrő fejhallgatóval, guggolva figyelte, hol tart éppen a penge, alig látható kézmozdulatokkal jelezte: kicsit feljebb, lejjebb, úgy, most jó lesz. A levegőt betöltötte a tuja orrfacsaróan csípős, gyógynövényekére emlékeztető illata.

A prérilovas tradíciókon alapuló extrém sport, a lovas váltó versenyzői szőrén ülik meg paripájukat, és minden kör után lovat váltanak. Ez a sport Észak-Amerika nyugati felén mindenütt dívik, mezőgazdasági vásárok indián attrakciója. A képen a montanai Kalispellben rendezett lovas váltó egyik legizgalmasabb pillanata.

Joe Martin indián, a tla-o-qui-aht (tlaokiaht) törzs tagja, fafaragó, a kanadai Brit Columbia tartományban, a Vancouver-sziget nyugati partján él, Gordon Dick a szomszédos tseshaht (cesát) törzs sarja. Egy tomporán ülő farkas szobrát nagyolták éppen, félmagas totemoszlop készül majd belőle. Odébb egy hét- meg egy kilencméteres oszlop hevert: már az utolsó kis igazításokat várták, oldalukon faragott szimbólumok, medvék, mítoszbeli tengeri kígyók, farkasok sorakoztak.

Ez a faragott totemoszlop a Meares-szigeti Opitsaht faluban idézi majd a tla-o-qui-ahtok közelmúltját. A koponyák a koronavírusjárvány áldozataira, a bentlakásos iskolák diákhalottaira és a meggyilkolt vagy eltűnt indián nőkre emlékeztetnek. „Az európaiak, amikor idejöttek, írástudatlannak hittek minket. De ők is azok voltak, mert nem tudták értelmezni a totemoszlopainkat” – mondja Joe Martin fafaragó.
Forrás: KILIII YÜYAN

Az egyik totemoszlopot idén nyáron állítják fel Martin családjának Meares-szigeti falujában, a Tofino üdülőhely közelében fekvő Opitsahtban. A faluban valaha száz meg száz totemoszlop állt, de egy 1884-ben hozott törvény miatt az indiánok kénytelenek voltak engedni, hogy múzeumok és gyűjtők ingyen vihessék, amelyik oszlop megtetszik nekik. A totemfi gurák ősi indián tanítások ábrázolásai, ám hangsúlyos jelenlétük az oszlopokon sokkal többet jelent, szögezte le Martin: „Azt, hogy itt vagyunk. Hogy ez a mi földünk.”Meares, Tofi no és a Clayoquot-öböl többtucatnyi szigete a tla-o-qui-ahtok ősi földje. A törzs régi elnevezése clayoquot (klajokvot), az öböl ennek okán kapta a nevét. Kanada kormányának értelmezésében ez az ezer négyzetkilométernyi terület részint nemzeti park, részint fakitermelő övezet, részint magánbirtok, pár indián faluval tetézve. A tla-o-qui-ahtok viszont ragaszkodnak hozzá, hogy övék az egész vidék, hiszen mindig is az volt, nyomatékképpen saját törzsi parkká nyilvánították a teljes területet.

Joe Louie deszkákat visz egy erdei sétaút javításához. A helyszín Brit Columbia, a tla-o-qui-aht törzs Meares-szigeti területének bejárata. Az 1980-as években az indiánok blokádot vontak a szigeten, nem engedték be a favágókat, azóta lényegében a törzs kezén van a park. Ma Louie és a többi természetvédelmi őr gondozza és vigyázza, őrzi a területet.
Forrás: KILIII YÜYAN

Az ősrégi tuják többségét évtizedekkel ezelőtt kivágták ezen a tájon, a fakitermelők rettenetes dúlást végeztek, csak talajeróziót hagytak maguk után. „Ötven éve történt. Jöttek és mentek, nem törődtek a táj gyógyításával. Ahogy Brit Columbia és Kanada vezetői sem. Így most ránk hárul a feladat” – szögezte le a törzs természeti kincsekkel foglalkozó illetékese, Saya Masso.

A tla-o-qui-ahtok elterelik a patakokat, helyreállítják a hajdani ökoszisztémát, védik a hering
ívóhelyeit, a legértékesebb területekre vezető utakat a látogatók elől is elzárták. A természetvédelem mellett oktatóprogramokat indítanak, természetvédelmi őröket képeznek ki, és ami a legfőbb, rábírják a vállalkozókat, hogy 1 százalékos különadóval, afféle önkéntes forgalmi adóval támogassák a törzs törekvéseit.

Ryan Reed karuk halász apja figyelő tekintete mellett próbál királylazacot fogni a kaliforniai Klamath folyamon, az Ishi Pishi-vízesésnél.
Forrás: KILIII YÜYAN

Az indiánoktól gyakran hallani ezt a fogalmat: önrendelkezés. Masso, Martin és a többiek olyan közösségben szeretnének élni, amely a modern világnak is része, de hagyományaihoz is ragaszkodik, nem mellékesen az állami hivataloknak is egyenrangú partnere lehet. „Az önrendelkezés azt jelenti, hogy mindenhez hozzáférünk, ami a miénk” – szögezte le Leroy Little Bear, a kainai törzs tagja – nem kis részben neki, a Lethbridge-i Egyetem nyugalmazott professzorának köszönhető, hogy 1982-ben bekerülhettek a kanadai alkotmányba az őslakosok jogai.

A siksikaitsitapik, a feketeláb indiánok már az 1970-es évek közepe óta tartanak bölényt Montanában, de az állomány módszeres gyarapításába csak 2009-ben kezdtek rezervátumuk földjén.
Forrás: KILIII YÜYAN

A tla-o-qui-aht törzs nincs egyedül. A teknős hátán kialakult világ mítosza alapján megannyi indián törzs nyelvén Teknős-szigetnek nevezett Észak-Amerikában az őslakosok leszármazottai itt is, ott is visszakövetelik jogaikat, amelyekről voltaképpen soha nem is mondtak le. Kanadában 4,4 millió négyzetkilométeren, az ország területének kétötödén az indián törzsek és a kormány illetékesei már közösen alakítanak környezetvédő testületeket. A nakoda, másként assiniboine (assziniboin) és az aaniih (ánih), azaz gros ventre törzs tagjai az Egyesült Államok Földgazdálkodási Hivatalával (US BLM) karöltve dolgoznak a montanai préri hajdani képének visszaállításán. Sikerült elérniük, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának 2020-as ítélete alapján a területi bíróságok megerősítsék: Oklahoma közel felerészben az indiánok földje.Hasonlóan az afrikai-amerikai aktivistákhoz, akik kis lépésekben, perek és törvények során át harcolták ki a polgárjogokat, az indián törzsek is fokozatosan szerzik vissza szuverenitásukat: mindig csak a soron következő perre, tárgyalásra, törvényre, programra összpontosítanak…

A teljes cikket elolvashatja a magazin 2022. júliusi lapszámában.

Az időjárás bűvöletében

Az időjárás bűvöletében

Kállai Márton fotográfus az időjárás, a klímaváltozás hatását örökíti meg - és azokat, akik mindezt dokumentálják.

Hullámmal vadászó orkák

Hullámmal vadászó orkák

Elképesztő fotók dokumentálják, ahogy fegyverré formálják a vizet a kardszárnyú delfinek.

Tűz és jég

Tűz és jég

Az Atlanti-óceán déli medencéjében, egy vulkáni sziget kúpjában ritka természeti képződmény, lávató rejlik. Egy vakmerő csapat nemrég fölkerekedett, hogy közelebbről is szemügyre vegye a helyszínt.

A légkör tisztítása

A légkör tisztítása

A nettó zéró karbonkibocsátás önmagában nem mentheti meg a Földet. Ahhoz irdatlan tömegű szén-dioxidot kell eltávolítanunk a légkörből, ez pedig minden eddiginél nagyobb erőfeszítést követel meg az emberiségtől.

Vikingek: tények a mítosz mögött

Vikingek: tények a mítosz mögött

Hogyan éltek valójában? Legenda, hogy kegyetlen, vérszomjas kalandorok voltak? Nézzük, mi az igazság!

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket