Lujza, Ágnes, Henrik, Magor2024. március 02., szombat
Magazin

Törzsi gyűlés

2022.09.11.NG
National Geographic Magyarország

Magyar Lászlóval, a Energiaklub szakértőjével, Aszalós Réka erdőökológussal és Gálhidy Lászlóval, a WWF Magyarország programvezetőjével beszélgettünk az erdőkre vonatkozó új kormányrendeletről, és arról, hogy pozitív hozadéka is lehet a rendeletnek.

Magyar László, a Energiaklub szakértője, Aszalós Réka erdőökológus és Gálhidy László, a WWF Magyarország programvezetője (balról jobbra).
Forrás: Végh László

 

Írta: Hiver’t-Klokner Zsuzsanna
Fényképezte: Végh László

Augusztusban komoly felzúdulást váltott ki sokakból, hogy a kormány az energia-vészhelyzetre hivatkozva olyan rendeletet [287/2022. (VIII. 4.)] adott ki, amely nagymértékben felpuhítja a korábban hatályos erdőtörvényt. A módosítások indoka, hogy a fűtési szezon előtt szükséges volna növelni a rendelkezésre álló tűzifakészleteket. Erdőökológus és energiagazdálkodási szakértők magyarázzák el, hogy milyen hatásai lehetnek az új rendeletnek.

A saját szakterületük alapján mit tartanak a legkomolyabb problémának az erdőkre vonatkozó új kormányrendeletben?

GÁLHIDY LÁSZLÓ: Hármat is kiemelnék: az első a lazítás, amely a teljes vegetációs időben lehetővé teszi a fakitermelést. A zöldellő erdőben fát vágni évszázadokig tabu volt. Elődeink a fát téli időszakban termelték ki, hiszen akkor megáll a növények nedvkeringése, a fagyott talajon kevesebb sebzést okoz a kitermelt rönkök vonszolása, a favágás nem bolygatja fel a fészkelő madarak és más állatok élőhelyét. A tavaszi fakitermelés viszont a teljes erdei élővilágot zavarná. A második: a természetvédelmi törvény előírta, hogy ha védett területeken egy idegenhonos állományt kitermelnek, akkor a helyét őshonos fafajokkal kell felújítani. Az új rendelet ezt is felpuhította, akác helyén lehet akác, ami azt jelenti, hogy ha két éven belül visszavonják ezt a rendeletet, de valahol egy akácerdő helyén már elkezdődött egy új akácerdő létesítése, az még 40-50 évig velünk marad. És a harmadik: sor kerülhet tarvágásra az állami, magas természetességű, közjóléti és védelmi rendeltetésű erdőkben is, amelyeket eddig kiemelten védett a 2009-es erdőtörvény.

ASZALÓS RÉKA: Tudni kell, hogy már az eddigi erdőtörvény is sokat megengedett a gazdálkodóknak. A legtöbb hazai védett területen, őshonos állományban is lehetett 3 hektáros vágásterületekkel dolgozni (ez nem tarvágás, hanem úgynevezett fokozatos felújítóvágás), de az új rendelet még visszalép néhány évtizedet, mert megengedi, hogy a legszebb, legféltettebb, legértékesebb erdőkben: az idős erdőterületeken, a szigorúan védett területeken és az erdőrezervátumokban is lehet tarvágást végezni. Ráadásul annak területi korlátját is felemelte 3-ról 5 hektárra. Nemcsak arról van szó, hogy ezek az utolsó, kis
területű foltok a biodiverzitás őrzői, hanem rendkívül nagy a rekreációs értékük is: ezekért az erdőkért mennek az emberek kirándulni. Az az érthetetlen, hogy miképpen jutottunk el idáig – az egész világ kezdi megérteni, mennyire értékes az erdő a klímaváltozás enyhítése szempontjából, rekreációs értelemben és a biodiverzitás védelmében, és akkor nálunk minden egyeztetés nélkül jön egy rendelet, amely mind a három fontos szempontot keresztülhúzza.

MAGYAR LÁSZLÓ: Most mindenki azon gondolkodik, hogy honnan szerzünk több energiát, ha csökken vagy akadozik az import. Magyarország fosszilis energiahordozókban szegény, kőolaj és földgáz nem sok van, csekély mennyiségű lignit érhető el, ezt használja a Mátrai Erőmű, amelynek részben biomassza hasznosítására történő átalakítását 2026-ra tervezik. Megújuló energia viszont rendelkezésre állna bőven az erdei tűzifán kívül is: a biomassza vagy biogáz hasznosításához mezőgazdasági, ipari és kommunális hulladék, emellett nap-, szél- és geotermikus energia. Az erdők letarolása eleve rossz koncepció: az ész nélküli kitermelés helyett inkább arra kéne a fókuszt helyezni, hogy miképpen tudnánk kevesebb fát használni azokban az épületekben, ahol még fatüzelés van. Nagyon fontos az energiahatékonyság és az energiatakarékosság: a legjobb energia az el nem fogyasztott energia. Ennek kellene a vezérfonalnak lennie, amikor az energiatermelés és -fogyasztás koncepcióját átgondoljuk. Az épületeknek is hosszú az életciklusuk, akárcsak az erdőknek. Az energiahatékonyság arra utal, hogy mennyi energiát igényel az épület fenntartása, ami függ a hőszigeteléstől, a nyílászáróktól, a fűtőberendezéstől. Ha egy energiapazarló épületet mélyfelújítással hatékonnyá tesznek, akkor csökken az energiaigénye – nem a forrásoldalon kell több fát kitermelni, hanem a fogyasztói oldalon kell csökkenteni a fogyasztást. Ez lenne az előremutató koncepció. Magyarországon az épületállomány nagyon elavult, a fával fűtött
épületek talán még az átlaghoz képest is rosszabb állapotban vannak. Elszökik belőlük az energia, ezért pazarló a működésük, és emiatt sokkal több energiára van szükségük, mint egy korszerű épületnek. Az energiatakarékosság pedig a felfogásban, a hozzáállásban mutatkozik meg, abban, hogy az átlagemberek miként menedzselik az életüket. Jó példa erre, hogy nem 25 Celsius-fokra fűtik fel a lakásukat télen, hanem csak 20-ra – az ilyen módszerekkel
meg lehet felezni egy épület energiafogyasztását.

Az erdő sokrétű ökoszisztéma-szolgáltatásai között hol áll a rangsorban a tűzifa-kitermelés?

GÁLHIDY LÁSZLÓ: Helyről helyre változhat, hogy az erdő melyik szolgáltatása milyen jelentőséggel bír. Egy nagyváros körüli erdő, mint például Budapesten a Normafa és környéke, nem elsősorban tűzifaszerepet tölt be, hanem a rekreációs és levegőtisztító szerepe kiemelt jelentőségű. Olyan vidéken, ahol az emberek többsége fával fűt, ott a fa lesz az erdő legfőbb szolgáltatása; ahol pedig az erdőben vadászott állatok húsát fogyasztják, mint például Kanadában az őslakosok, ott ma is a vadhús vagy a gyümölcs, a gomba, tehát az élelemforrás. Ráadásul időben is változnak ezek az ökoszisztéma-szolgáltatások. Magyarországon hajdanán a tűzifa volt az elsődleges energiaforrás, később ezt a kőszén háttérbe szorította, mára pedig az energiát tiszta forrásból is nyerhetjük, például napelemekkel. Az egészen nyilvánvaló, hogy az erdők nem tudnak bármekkora faigényt kiszolgálni, ha esetleg a társadalom igénye növekszik is.

ASZALÓS RÉKA: Mind a józan ész, mind a tudományos kutatások azt mutatják, hogy a klímaváltozás korában az erdő klímavédelmi szolgáltatásának, vagyis a felmelegedést csökkentő hatásának van talán a legnagyobb értéke. Emellett az erdő árvízvédelmet nyújt, tisztítja a levegőt, és védi a talajt az erózióval szemben. Ezeket a védelmi funkciókat, az erdő önszabályozó szolgáltatásait kellene felértékelni. Most tűzifaként nézzük az erdőt, ez pedig annak a következménye, hogy évtizedekig elrontottuk az energiapolitikát…

A teljes interjút elolvashatja a magazin 2022. szeptemberi lapszámában.

Kincses szigetem

Kincses szigetem

Egy lakatlan szigeten, ahova legfeljebb borjúfókák látogatnak, a magányban és az  elszigeteltségben találta meg fotósunk a szépséget.

Egy állatos ember kalandjai

Egy állatos ember kalandjai

Buzás Balázs a Photo Ark producere, állatkerti szakember újdonságokra nyitott természete sarkallja, hogy egy sor területen – túravezetőként, terepi kutatóként és utazó fotósként is – próbára tegye magát. Máig kétezernél több fotója jelent meg külhoni és hazai publikációkban.

Veszélyeztetett fajok törvénye

Veszélyeztetett fajok törvénye

Immár 50 esztendeje védelmezi a vadon élő állatokat, és segíti a biodiverzitás oltalmát az Egyesült Államok veszélyeztetett fajokról szóló törvénye.

A pompás királylepke vándorútja

A pompás királylepke vándorútja

Ez a csodálatos lepke minden évben felkerekedik, nekivág az állatvilág egyik legkülönlegesebb és egyre veszélyesebb vándorútjának. Kivételes létformáját kutatók, természetvédők és lelkes laikusok igyekeznek közös erővel megóvni.

Termékeny forradalom

Termékeny forradalom

A tudomány előrelépésének hála a nők idősebb korban is vállalhatnak gyermeket, sőt a kutatók már a termékeny életszakaszt meghosszabbító módszerekkel is kísérleteznek.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket