Dániel, Daniella, Lőrinc2024. július 21., vasárnap
Magazin

Fosszíliák szerelmese

2023.06.15.NG
National Geographic Magyarország

„Aki amatőrként ír cikket, mint én, annak különösen igényesnek kell lennie. Véletlenül sem maradhat a szövegben pontatlanság, mert az támadási felület" - vallja Fitos Attila amatőr őslénykutató.

Fitos Attila amatőr őslénykutató
Forrás: Kurucz Árpád

 

AZ INTERJÚT KÉSZÍTETTE: HIVER’T-KLOKNER ZSUZSANNA
FÉNYKÉPEZTE: KURUCZ ÁRPÁD

Tizenhat évesen felfedezett egy őskrokodilt. Mi kell ahhoz, hogy ezek után valaki ne legyen paleontológus?
Megélhetési forrásként az informatikát kötöttem össze másik szenvedélyemmel, az utazással. Tény, hogy mindig is vonzott az őslénykutatás. Hat-hét éves lehettem, amikor megláttam egy félig feltárt Triceratops-csontváz képét egy magazinban, és ettől felbuzdulva a homokozólapátommal megcéloztam a közeli játszótér szánkózódombját – a formája alapján egyértelműen egy Brontosaurust…! Sikerült is kiásnom egypár csontot, alighanem valamelyik környékbeli Buksi ebédmaradékát.

Nem dinoszauruszt talált tehát, de ez nem szegte kedvét, ugye?
Annyira nem, hogy a gimnáziumban is földtudományi fakultációra jártam, tanultam őslénytant és geológiát, rengeteget olvastam. Gyakran húztam túrabakancsot, és jártam az erdőket-hegyeket, gyűjtöttem a kövületeket. A Gerecse hegység jura időszaki képződményeiből számtalan gerinctelen állat maradványa, ammonitesz, csiga, pörgekarú, nautilusz kerül elő. A jura a földtörténet középkorán belül úgy 200 millió éve kezdődött, és 145 millió évvel ezelőtt ért véget, tehát 55 millió éves periódus volt, de Magyarország területén egészen 1996-ig nem sikerült ebből az időszakból nagyobb gerinces állat testfosszíliáját feltárni – az én őskrokodilom volt az első.

Voltaképpen hogyan talált rá erre a szenzációs kövületre?
Felnőtt fejjel bizonyosan nem sikerült volna, mert akkor már ismertem a jogszabályokat. Ám tizenhat évesen még fogalmam sem volt semmi efféléről. Éppen megint a Gerecsébe indultunk hegyibringával túrázni az unokatestvéremmel, és – mivel nem voltunk tisztában vele, mit is jelent az, hogy „fokozottan védett természeti terület”, és akkoriban ez nem is volt rendesen kitáblázva – a Nagy-Pisznice egy rég felhagyott kőfejtőjénél lyukadtunk ki, és ott a törmelékben találtam néhány szokatlan formájú kődarabot. Az egyik egy jókora fognak, a másik meg borda darabjának tűnt. Haza is vittem mindkettőt alaposabb tanulmányozásra.

Kinek mutatta meg aztán a leleteit?
Először a tapasztalt lábatlani kövületvadásznak, Sirányi Zoltánnak. Aztán, már később, Kordos László professzor a Földtani Intézetben megállapította, hogy egy jura időszaki krokodil csontdarabjaira bukkantam. A professzor szakmai támogatásával elvégeztük a teljes leletmentést; nagyjából kétszáz csontdarabot sikerült rendkívül óvatosan kifejtenünk a lelőhely márgás kőzetéből, és dokumentáltuk is a feltárást az intézet számára.

Hova került a lelet?
Na, ez kalandos történet. Mai fejjel a leleteket elvittem volna az MTM-be, a Természettudományi Múzeumba, mert a Magyarország területén előkerülő minden fontosabb ősmaradvány a tudományt, vagyis az MTM-et illeti meg. Sajnos a dolog nem így alakult. A krokodilt egy saját őslénytani kiállítás keretében, szintén a Földtani Intézet támogatása mellett, az esztergomi Vármúzeumban mutattuk be. A kiállítás megnyitójára váratlanul betoppant a Természetvédelmi Hivatal képviselője, és ott helyben jegyzőkönyvbe vétette, hogy a fosszíliákat lefoglalja az MTM számára.

Ez kijózanító élmény lehetett…
Kamaszként még nem igazán tudtam, hogyan mennek a dolgok a tudományban. Ám ez valóban nagyban közrejátszott abban, hogy érettségi után nem a geológusi pályát választottam.

Ám egy olyan szenvedélyt, amilyen a fosszíliavadászat, legfeljebb ideig-óráig lehet félbehagyni, nemde?
Szép lassan újrakezdtem, nemcsak a fosszíliagyűjtést, az őslények történetével való foglalkozást is. Időközben repülőjegy-értékesítéssel foglalkozó turisztikai szakember lettem, ennek kapcsán a 2000-es évek elején összehozott a sors Főzy Istvánnal, az MTM paleontológusával, akivel barátok is lettünk. Ma már jószerével mindenkit ismerek a kutatók közül, amatőrként is be tudtam kerülni a szaktudomány vérkeringésébe, az éves őslénytani vándorgyűlésen is rendszeresen megfordulok. Még 2012-ben elindítottam a Paleotóp Őslényblogot, az őslénytan világából osztok meg és mutatok be rendszeresen érdekességeket, újdonságokat. Ma már 16 ezer követőm van.

Hogyan tanult bele a blogírásba?
Tömérdek időt és energiát fordítok egy-egy ismeretterjesztő cikk összeállítására, minden adatot, részletet nagy gonddal ellenőrzök, hiába készül laikusoknak az anyag. Aki amatőrként ír cikkeket, mint én, annak különösen igényesnek kell lennie. Véletlenül sem maradhat a szövegben pontatlanság, mert az támadási felület a kritikusoknak. Így van ez, pedig az őslénytan nem orvostudomány, nem múlik emberélet egy-egy kisebb tévedésen. Most tessék elképzelni, micsoda alaposság kell egy akadémiai publikációhoz!

Ha jól tudom, végül önről nevezték el azt a bizonyos krokodilt.
Kordos László első, 1998-ban francia nyelven kiadott rövid ismertetője után bő egy évtizednyi csend állt be, majd Ősi Attila geológus-paleontológus kezdett foglalkozni a leletanyaggal, és 2010-ben még az azóta általánosságban érvénytelenített Steneosaurus nembe sorolta az őskrokodilt – azzal a megjegyzéssel, hogy nagy méretével elüt a korábbról ismert példányoktól.
Jó húsz évvel a felfedezés után, 2017-re készült el a leletegyüttes akadémiai igényességű elemzése Ősi Attila, Rabi Márton, Galácz András és az Edinburgh-i Egyetem tengeriőskrokodil szakértője, Mark T. Young közös munkája nyomán. Kiderült, hogy az állat új nem és új faj képviselője, a krokodilok tengeri alkalmazkodásának egy izgalmas átmeneti alakja. Így kapta a Magyarosuchus fitosi nevet.

Miért tartott az elemzés húsz évig?
Meghökkentő lehet, de őslénytan nélkül voltaképp nincsen bányaművelés. A második világháború után nálunk is föllendült az iparosodás, nyersanyagokra, szénre, ércre, kőolajra volt szükség. A vájár pedig nem találomra kezd ásni, mivelhogy a kőzeteket jól ismerő paleontológusok, geológusok mondják meg, hol és mit érdemes keresni. Az őslénytan ebből a szempontból a 20. század második felében segédtudomány, eszköz volt…

A teljes interjút elolvashatja a magazin 2023. júniusi lapszámában.

Az ő hangjuk: Én magam vagyok a középpont

Az ő hangjuk: Én magam vagyok a középpont

A megtorló törvények és a társadalmi megbélyegzés ellenére sok nigériai őslakos, köztük az LMBTQ- közösség számos tagja is büszkén vállalja eredendő identitását.

Ausztrália őslakosai: Tűz és élet

Ausztrália őslakosai: Tűz és élet

Siobhan Singleton, akárcsak előtte is megannyi ausztrál őslakos, részt vállal a tájat védő, de a lombtakarót nem károsító tüzek gyújtásában és kordában tartásában.

Inughuit őslakosok: Északi vadásznép

Inughuit őslakosok: Északi vadásznép

Az inughuitok nemzedékek óta vadásszák a narválokat Grönland jeges vizein. Ideje volna, mondják, hogy a tudomány képviselői és a kormány illetékesei is tekintetbe vegyék az őslakosok tudását, sok évszázados tapasztalatait.

Palau őslakosai: Zátonyvédő szigetlakók

Palau őslakosai: Zátonyvédő szigetlakók

Hatohobei népe a régiek hagyományait és a kutatások eredményeit ötvözve védi vizeinek gazdag korallvilágát.

Találkozás az akváriumban

Találkozás az akváriumban

A polipok titkai című könyvének alábbi részletében a lábasfejűek rajongója avat be e „különös, gyönyörű és kíváncsi” lények életének rejtelmeibe.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket