Az okos üveg
Meg is tud hajlani és vissza is pattan. Lassan meg sem tudnánk lenni üveg nélkül. Nem túlzás kijelenteni: egész világunk csupa üveg már.
ÍRTA: JAY BENNETT
FÉNYKÉPEZTE: CHRISTOPHER PAYNE
Népszerű mém az interneten a felvétel, amelyen kisgyerekek kapják meg életük első szemüvegét. A szepegő, tétován ide-oda tipegő apróságoknak a meglepetéstől tágra nyílik a szemük, hiszen most először rajzolódnak ki előttük élesen szüleik körvonalai. Így voltam ezzel én is, amikor nyolcévesen egy nagyáruházban megkaptam első szemüvegemet: a meghökkenéstől némultan, szájtátva járkáltam a szemem előtt végre-valahára élesen látszó polcsorok között. A csodás érzést egy hét évszázados találmánynak köszönhettem, amely mind a mai napig embermilliárdok mindennapjait könnyíti meg.
Manapság olyan egyszerű szemüveghez jutni, hogy már el sem tudjuk képzelni, milyen óriási jelentősége volt az optikai üveglencse feltalálásának. És ugyanez áll az üveg sok más alkalmazására is. Mert hiszen milyen lenne az életünk palack, jénai sütőedény, tükör, ablaküveg, izzó és televízió nélkül? Aki ezt a cikket a mobiltelefonján olvassa, üvegalapú érintőképernyőt néz, azon pedig üvegszálas kábelekkel továbbított információk nyomán jelenik meg a szöveg.
Az élet mind több területén használt üveg előállításának módját négy és fél ezer éve ismeri az emberiség. Nem tudni, hol készítettek először üveget, de az biztos, hogy a legrégebbi ismert üveggyöngyök és üveg dísztárgyak nagy hányada Mezopotámiából maradt ránk. Sok történész véleménye, hogy valójában véletlenül, kerámia vagy fémtárgyak készítése közben, afféle melléktermékként fedezte fel az ember az üveget. Eleink hamar kiókumlálták, hogy miként lehet befolyásolni az üvegképződés folyamatát; legalábbis ezt sejteti a mai Irak területén talált babiloni ékírásos agyagtábla, és rajta az üvegkészítés mikéntjének első ismert leírása, amely még az üveg vörösre színezésének részleteire is kitér.
Akár régi, akár modern, jószerével mindenféle üveg három alapanyag keverékéből áll: fő összetevője a szilícium-dioxid, ehhez jön az olvadáspont-csökkentő hatású nátrium-karbonát és stabilizáló szerepű kalcium-karbonát. Az üveget azonban egyfajta természeti véletlen, egy folyamat megszakadása teszi valóban különlegessé…
A teljes cikket elolvashatja a magazin 2024. márciusi lapszámában.