Konrád, Zelmira, Anzelm2021. április 21., szerda
Programok

Templomosok: Az utolsó ütközet

2011.12.24.Admin
National Geographic Magyarország

 National Geographic Channel műsorelőzetes 
A Jacob's Ford-i csata hosszú ideig egy apró, alig ismert mozzanatát képezte a templomos lovagok történetének – pedig jelentős ütközet volt, melyben több mint 700 templomos életét vesztette, s amelyet egyes történészek a keresztes háborúk fordulópontjának tartanak.  

A National Geographic Channel történelmi filmje a Szentföldre látogat, hogy a – Jeruzsálem sorsát döntő mértékben meghatározó – csata tárgyi emlékei után kutasson, s megpróbálja aprólékosan rekonstruálni a hat napon át tartó hadi eseményeket.

A Templomos Lovagrend nevéről – részben a szervezetet övező homálynak és titokzatosságnak köszönhetően – sokunknak összeesküvések, homályos törekvések és sanda szándékok jutnak az eszébe. Dr. Ronnie Ellenblum és világklasszis régészekből álló csapata ezen szeretett volna változtatni, amikor a Szentföldre látogattak, hogy kizárólag a tényekre szorítkozva elénk tárják a rend történetének egyik legfontosabb mozzanatát: a Jacob’s Ford-i csatát, azaz – mivel az ütközet vereséggel zárult – a mozgalom lehanyatlását.

Bár a szóban forgó csata több mint 800 éven át egy volt a számtalan hadi esemény közül a történelem tudósai szemében, a Templomosok: az utolsó ütközet című filmben Dr. Ronnie Ellenblum arra a következtetésre jut, hogy az incidens egyike volt a templomok legsúlyosabb és legvégzetesebb vereségeinek – mely nemcsak Jeruzsálem sorsára gyakorolt döntő hatást, de a keresztes háborúk történetében is fordulópontot jelentett. De vajon mit lehet tudni a hat napon át tartó, több mint hétszáz templomos lovag életét követelő véres csatározások pontos menetéről? Lehetséges, hogy az Ellenblum és társai által a filmben kihantolt megcsonkított emberi csontvázak a Jacob’s Ford-i csatában lekaszabolt templomosok maradványai? Az izgalmas történelmi filmben tartson a Nat Geo régészeivel, és vegyen részt egy lenyűgöző középkori rejtély megfejtésében! 

Bemutató: 2011. december 25-én, vasárnap este 10-kor,
a National Geographic Channel műsorán

 

Tények, érdekességek a templomos lovagokkal és a Jacob’s Ford-i csatával kapcsolatban:

  A Jacob’s Ford-i csatát annál a gázlónál vívták IV. Balduin király keresztényei és Szaladin szultán muszlimjai, ahol évszázadokkal korábban Szent Pál átkelt a Jordán folyón Damaszkuszba mentében.

  A Jacob’s Ford-i csata környékén – a Golán-fennsík régiójában – ma sincs nyugalom: Jeruzsálem és Damaszkusz a 20. században is folytatta a vetélkedését a terület ellenőrzéséért, így szögesdrótok és lezárt domboldalak várják azt, aki felkeresi az egykori keresztes vár romjait.

  A Templomosok: az utolsó ütközet című filmben a régészek középkori érméket hantolnak ki a földből a Jacob’s Ford-i csata helyszínén, melyeket az Izraeli Régészeti Hatóság raktárában a műsor stábja – elsőként a forgatócsoportok között – filmre is vehetett.

  A fegyverszakértők vizsgálatai alapján a Jacob’s Ford-i csatában egymásnak feszülő keresztények és muszlimok íjai tökéletesen egyformák voltak, mely tényből a régészek arra következtetnek, hogy a keresztes háborúk során a két hadban álló felet egy és ugyanaz a műhely látta el fegyverekkel.

  A Jacob’s Ford-i csatában elesett harcosok kora – a kihantolt csontvázak vizsgálata alapján – kivétel nélkül 20 és 40 év között lehetett. Az emberi maradványok vastag hamurétegbe ágyazódva feküdtek, annak az – egyetlen – épületnek a romjai alatt, amely elkészült a végzetes csata és a vár lerombolásának idejére. A holttestek egyikét se temették el, véletlenszerű pozícióban, megmaradt végtagjaikkal véletlenszerű pózban hevertek.

  A Jacob’s Ford-i csata során az állatok is tömegével hullottak: az ásatások feltárták egy állatmészárlás nyomait is, melyre a kutatók szerint Kr. u. 1179-ben került sor. Az archeozoológusok három ló, hat öszvér és egy szamár maradványait azonosították, melyek egy 22 x 2,1 méteres boltozatos terem romjai alatt hevertek. Az építményt a csata után a muszlimok szándékosan rombolták le, s a maradványokat később se fosztogatók, se egyéb emberi tevékenység nem bolygatták.

  A Jacob’s Ford-i csata helyszínét 23 évvel a muszlim támadás után (1202. május 20-án) erős földrengés rázta meg, 1,6 méteres magasságig lerombolva a keresztes erődítmény falait.

  Egy író becslése szerint a templomosok és keresztesek több évre elegendő élelmet és vizet halmoztak fel az erőd falain belül. Ez azt jelenti, hogy ha a muszlimoknak nem sikerült volna alagutat fúrniuk a fal tövében, egészen másként alakulhatott volna a Jacob’s Ford-i csata végkimenetele.

  A templomosok Eudes de St. Amand nevű nagymestere – aki a Jacob’s Ford-i erőd építése során muszlim fogságba esett – egy damaszkuszi börtönben halt meg. Egyes források szerint a muszlimok fogolycsere keretében szabadon engedték volna, de St. Amand állítólag inkább a halált választotta, semmint hogy az élete egy muszliméval váljon azonos értékűvé.

  Egy középkori keresztény történetíró és pap, Türoszi Vilmos meglehetősen rossz véleménnyel volt a Jacob’s Ford-i erődöt felépítő Eudes de St. Amandról. Szerinte „St. Amand tetteit a gőg vezette, mellyel bőségesen meg volt áldva”, és úgy írt róla, mint egy „értéktelen, büszke és arrogáns” emberről, akinek a „gyűlölet szelleme lakik az orrlyukaiban”, és aki „nem féli az Istent és nem tiszteli az embert”. Türoszi Vilmos St. Amandot tartotta felelősnek a Jacob’s Ford-i vereségért.

  Szaladin szultán serege szánt szándékkal oly tökéletesen felperzselte a Jacob’s Ford-i erődítmény környékét, hogy a keresztényeknek többé eszébe se jutott várat emelni a régióban. A muszlimokat egy szélsőséges aszály is segítette a környék élhetetlenné tételében.

  Az erődítmény bukása után Jacob’s Ford ismét azzá vált, ami a keresztesek megjelenése előtt volt: egy muszlim zarándokhely, melyet „a kegyelem megnyilvánulásai és a muszlimok imái tesznek szentté”.

   Hozzászólások

   Magyarország a magasból a NatGeo tévén

   Magyarország a magasból a NatGeo tévén

   A National Geographic Európa a magasból című sorozatában bemutatja Magyarországot, mégpedig felülről!

   Dinoszauruszok nyomában Ősi Attilával

   Dinoszauruszok nyomában Ősi Attilával

   Ősi Attila paleontológus, az ELTE Őslénytani Tanszék vezetője tart előadást hazai és külföldi kutatóútjairól az ELTE Földrajzos Klub és Magyar Földrajzi Társaság szervezésében.

   A lakott területen fészkelő erdei fülesbaglyok felmérése kezdődik

   A lakott területen fészkelő erdei fülesbaglyok felmérése kezdődik

   A Magyar Madártani Intézet (MME) lakott területeken fészkelő erdei fülesbagoly-felmérést indít 2021. júniusig - közölte a szervezet az MTI-vel.

   Gyógyult madarak szabadon engedése

   Gyógyult madarak szabadon engedése

   A járványhelyzetre és a korlátozásokra való tekintettel idén nem kíséri rendezvény gyógyult madarak szabadon engedését a Hortobágyi Madárkórházban, így az érdeklődők online követhetik az eseményt.

   Egyiptom elveszett kincsei – sorozat a NatGeo tévén

   Egyiptom elveszett kincsei – sorozat a NatGeo tévén

   A National Geographic Egyiptom elveszett kincsei című sorozata bejárja az észak-afrikai országot, hogy bemutassa a modern archeológia legújabb eredményeit.

   National Geographic 2021. áprilisi címlap

   Előfizetés

   A nyomtatott magazinra,
   12 hónapra

   10 560 Ft

   Korábbi számok

   National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlap

   Hírlevél feliratkozás

   Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

   Kövess minket