Stefánia, Jakab2023. november 28., kedd
Programok

Állatszabadítók

2012.12.21.Admin
National Geographic Magyarország

National Geographic Channel műsorelőzetes 

Alison Eastwood állatvédő és Donald Schultz biológus túlterhelt, felelőtlen és törvénykerülő vadállat-tulajdonosokkal veszi fel a harcot a Nat Geo Wild új sorozatában.

Legyen tanúja, amint  elkötelezett állatvédők, civilizáción kívül eső vidéki farmokra, nyomorúságos útszéli magánállatkertekbe és munkamániás mágusok szűk ketrecei közé látogatnak, hogy nélkülöző és rosszul tartott medvéket, tigriseket és egyéb vadállatokat mentsenek meg.

 

Egy vadállatot eltartani nem kis feladat, hisz a kifejlett tigrisek, oroszlánok és majmok nemcsak hogy erős és kiszámíthatatlan élőlények, de rengeteg táplálékra, helyre és törődésre is szükségük van. Annak tehát, aki egy efféle bestiát szeretne – boldogan és egészségesen – eltartani a birtokán, annak az állatok iránti rajongáson kívül sok más dologra is szüksége van. Ezt a tényt persze nem minden farmer, állatkert-tulajdonos és cirkuszos veszi figyelembe – ilyenkor avatkoznak közbe az Állatszabadítók, akik a helyszínre kiszállva megpróbálják rávenni a gazdikat a törvények betartására, ha pedig nem sikerül, akár a vadak menhelyre szállítását is kezdeményezhetik. 

Donald Schultz vadállat-szakértő, extrém kalandor, író és fotográfus egy személyben. Tizenhárom éves korában kezdett el hüllőkkel dolgozni, s a kígyók iránti rajongása egész pályafutását elkíséri. Az ő nevéhez fűződik többek közt a “Wild Recon” és a “Venom in Vegas” című tévéműsor, számos tudományos cikket publikált, és felszólalt a Nemzetközi Herpetológiai Szimpóziumon. 

Alison Eastwood, Clint Eastwood lánya, nemcsak filmrendező és hollywoodi színésznő, de elkötelezett állatvédő is, s ilyen minőségében számos szervezetben – többek közt a tengeri állatok megmentéséért dolgozó  Marine Animal Rescue kötelékében – is közreműkött már. “Ez a sorozat nagyon közel áll a szívemhez” – mondja az Állatszabadítókról. “Rengeteg televíziós és mozifilm elkészítésében részt vettem, de az állatok segítése és új, szerető otthonhoz juttatása igazi szenvedély számomra. Régi vágyam volt egy állatmentésről szóló sorozat, mellyel felhívhatjuk az emberek figyelmét az állattartási szabályok betartásának fontosságára.”
“A műsor nemcsak az állatokra, de a gazdájukra leselkedő veszélyekre is ráirányítja a figyelmet” – teszi hozzá Donald. “Pályafutásom során renteteg veszélyes és egzotikus állattal dolgoztam már, az így szerzett tapasztalatok alapján szerettem volna az ember és állat kapcsolat nehézségeit a nézők elé tárni, s ezáltal mindkét érintett félnek segíteni. Látni kell ugyanakkor, hogy messze nem olyan sötét a kép, mint ahogy azt a média sugallja – amíg a sajtó a rossz példákkal van tele, a vadállat-tulajdonosok többsége felelősen, a szabályokat betartva gondozza kedvenceit.” 

A sorozatban Alisonnak és Donaldnak az esetek egy részében sikerül meggyőzniük a tulajdonosokat, hogy mondjanak le állataikról, s engedélyezzék tiszta és biztonságos menhelyre költöztetésüket; más gazdik viszont ellenállnak, és az állatszabadítók üres kézzel kénytelenek távozni – ilyenkor megpróbálnak más, kompromisszumos megoldást találni, s az új javaslattal ismét megostromolni a felelőtlen tulajdonost. 

 

Az epizódok tartalmából:

 

Tigris Lady
A sorozat két elkötelezett állatvédője, Alison és Billy először egy vidéki birtokra látogat, melynek tulajdonosa, a pletykák szerint rossz körülmények közt tartja állatait. A hír sajnos igaznak bizonyul, a farmon talált állatok, köztük a Ben nevű grizzly-feketemedve keverék, azonnali segítségre szorul. Alisonék ezt követően egy – barátai által csak „Tigris Lady-nek” becézett – magányosan élő idős hölgyet keresnek fel, akit megromlott egészségi állapota és szűkös anyagi lehetőségei immár adályozzák a 25 nagymacska eltartásában.
Bemutató: 2012. december 22-én, szombaton este 6-kor a Nat Geo Wild műsorán

Mama kicsi fiai
Az állatvédők először egy John Palmer nevű emberhez látogatnak el, aki jogi bonyodalmak, valamint elhúzódó betegsége miatt képtelen gondoskodni a háza körül kialakított magánállatkertről, s segítségre szorul a jószágok elköltöztetésében. Ezt követően Alisonék egy olyan ohiói állatmenhelyet is felkeresnek, ami a gazdáik által megunt egzotikusok állatok begyűjtésére szakosodott – a tulajdonos szíve azonban nagyobbnak bizonyult anyagi lehetőségeinél, ezért a házát mostanra elözönlötték az életveszélyes trópusi ragadozók…

Bemutató: 2012. december 29-én, szombaton este 6-kor, a Nat Geo Wild műsorán

A varázsló nagymacskái
A missouri varázsló, Kirby Van Burch nagymacskái éjjel-nappal egy félhomályos színházban raboskodnak, s mivel csak elvétve jutnak ki a szabadba, napfényt szinte sose látnak. A sanyarú sorsú állatsereglet állapotát jól jellemzi, hogy amikor Alison és Donald az egyik oroszlánt beköltöztetik egy menhelyre, az megijed a kifutót borító fűtől és a feje körül szálldosó pillangóktól.  Az epizódban az Állatszabadítók egy louisianai házaspárhoz is ellátogatnak, akik a hatóságok engedélye nélkül négy csuklyásmajmot tartanak a házukban – nem éppen szabályos körülmények között.

Bemutató: 2013. január 5-én, szombaton este 6-kor, a Nat Geo Wild műsorán

 

Ragadozó-simogató
A makacs és önfejű Karl Mitchell meglehetősen veszélyes gyakorlatot űz magánállatkertjében, VIP-vendégeit kérés esetén beengedi a nagymacskái közé – az Állatszabadítóknak azonban esélyük sincs hatni rá, mert amikor felhívják a figyelmét e tevékenység kockázatosságára és menhelyre akarják vinni a jobb sorsra érdemes bestiákat, kijelenti, hogy mindenkit lelő, aki beleszól a dolgába. Az epizódban Alison és Donald egy közelmúltban bezárt útszéli állatkertbe is ellátogatnak, melynek utolsó lakója, egy Shadow nevű feketemedve máig megmentőre vár.

Bemutató: 2013. január 12-én, szombaton este 6-kor, a Nat Geo Wild műsorán

Viszlát, Bubba
Denise Flores attól retteg, hogy meg kell válnia nyolc nagymacskájától, lévén Ohio törvényhozói egy közelmúltbeli baleset nyomán az egzotikus állatok tartásának teljes betiltását fontolgatják az államban. Craig Lavelle-t hasonló veszteség fenyegeti: ő kölyökkora óta neveli Bubba nevű bengáli tigrisét, most azonban egy betegség miatt könnyen lehet, hogy meg kell válnia tőle.

Bemutató: 2013. január 19-én, szombaton este 6-kor, a Nat Geo Wild műsorán

 

Medvetánc
Joe Schreibvogel hosszú ideje támadások kereszttüzében áll bizarr tigristenyésztő programja miatt, valamit azért, mert a kölyköket korán elválasztja anyjuktól, hogy a látogatók közvetlen kapcsolatba kerülhessenek velük. Vajon sikerül-e lebeszélniük az Állatszabadítóknak Joe-t a vitatott gyakorlatairól? Az epizódban Alison és Donald egy rossz hírű észak-karolinai medveparkhoz is ellátogat – könnyen lehet azonban, hogy nem tudnak bejutni –  egy állatvédő korábban már pórul járt.  
Bemutató: 2013. január 26-án, szombaton este 6-kor, a Nat Geo Wild műsorán

Az óceánátkeléstől a Déli-sarkig

Az óceánátkeléstől a Déli-sarkig

Rakonczay Gábor vetítéssel egybekötött élménybeszámoló előadása az ELTE Karrierközpont szervezésében.

Hihetetlen állati utazások

Hihetetlen állati utazások

Bolygónk élőhelyeit járva csodálatos, már-már hihetetlen állati vándorlásoknak lehetünk szemtanúi az afrikai szavannától a tenger mélyéig és az Északi-sarkvidékig.

Hegyközelben

Hegyközelben

A Környezetpszichológiai Beszélgetések konferenciasorozat központi témája ezúttal a hegy.

Molekulák áramlásban

Molekulák áramlásban

Vajon beszélhetünk egy új ipari forradalom kezdetéről a szintézistechnológiában? Erre keresi a választ Dormán György gyógyszerkémikus az Alkímia ma sorozatban.

Humor a keleti kultúrában

Humor a keleti kultúrában

2023. november 9-én Dezső Csaba tart előadást a szanszkrit szatírákról az ELTE Orientalisztikai Intézet „Humor a keleti kultúrákban" sorozatában.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket