Benedek, Bence, Miklós2023. március 21., kedd
Programok

Rob Lowe mint Amerika elnöke

2013.11.14.Admin
National Geographic Magyarország

 National Geographic Channel műsorelőzetes 

Az elnök emberei című sorozat egyik sztárja alakítja A Kennedy-gyilkosság című film főhősét. Az interjúban arról vall miként tudott azonosulni az általa játszott elnök személyiségével, és milyen hatással volt rá a szerep.

Hogy érezte magát a forgatáson? Mennyire volt nehéz feladat egy olyan nemzeti és nemzetközi ikont megszemélyesíteni, mint John F. Kennedy? 

Hatalmas megtiszteltetésnek éreztem a felkérést, mert Kennedy az egyik személyes hősöm. Szinte nincsen olyan róla szóló könyv, melyet ne olvastam volna, mindazonáltal kemény dió volt a feladat, hiszen egy olyan emberről van szó, aki a mai napig intenzíven jelen van az emberek gondolataiban –  pontosan tudják, hogy nézett ki, hogy beszélt, milyen volt a járása; és úgy általában, az embereknek nagyon világos elképzeléseik vannak az egyéniségével kapcsolatban. Ezzel együtt ugyanazok voltak a legfontosabb szempontok a megszemélyesítésénél, mint bármelyik másik szerep esetében: hiteles legyek és az igazat közvetítsem, és meglegyen az érzelmi kötődésem az eljátszott személyiség irányába. Csupán annyi volt a különbség, hogy ebben az esetben a külsőmre és a beszédmódomra a szokottnál is jobban oda kellett figyelni.

 

Mit kell tennie annak, akik úgy akar beszélni és kinézni, mint John F. Kennedy? Önnél mi volt a recept? És elégedett-e az eredménnyel?

Azt hiszem, minden színész más módszerrel dolgozik. A hang esetében nálam az a titok, hogy sokat halljam a hősömet beszélni. Azt vettem észre, hogy ha egy elnök két cikluson át a hivatalában van, akkor annyit hallom a hangját, hogy a végére már tökéletesen tudom utánozni. A forgatásra készülve minden este egy teljes órán át hallgattam JFK-t, megszakítás nélkül. A felvételeket hallgatva rájöttem, hogy Kennedynek két különböző beszédmódja volt, a nagyközönség előtt teljesen másképpen beszélt, mint a magánéletben. Mivel a legtöbben a hivatalos beszédmódját ismerjük – például a híres beszédeiből –, így ezt sajátítottam el és használtam a filmben.  
Ami pedig a külsőmet illeti, ebben egy hatalmas csapat volt a segítségemre – de az itt alkalmazott trükkökről és módszerekről a bemutatóig nem szeretnék nyilatkozni, mert akkor az emberek elkezdenék tudatosan figyelni ezeket. Azt azonban elmondhatom, hogy fantasztikus munkát végeztek a segítőim, erről a nyilvánosságra hozott fotókon is meggyőződhetnek.   

Azonnal elvállalta a felkérést, vagy nehéz döntés volt, melyet hosszú gondolkodás előzött meg?

Azonnal tudtam, hogy el akarom játszani JFK-t – de a végső döntés előtt elolvastam a forgatókönyvet, mert ezer féle módon és hangnemben meg lehet közelíteni egy személyiséget és témát. A forgatókönyv nagyon tetszett, mert amellett, hogy egy szikár, tényekre koncentráló történelmi munka, egy réteggel mélyebben az ember is ott van, személyisége minden árnyalatával és komplexitásával. Ezen felül azért is igent mondtam, mert idén van a meggyilkolása 50. évfordulója, így ez egy tökéletes alkalom felhívni a figyelmet arra, hogy mit veszített Amerika a halálával. 

 

Azt mondta, hogy sokat tud, rengeteget olvasott Kennedyről. Mi tetszik önnek legjobban a személyiségében? JFK mely tulajdonságaival fogta meg önt? 

Attól félek, hogy ha őszintén beszélek, akkor afféle elfogult, elvakult rajongónak fogok tűnni, de valóban, miközben a vele kapcsolatos anyagokat tanulmányoztam, újra és újra megdöbbentett bölcsességével, gyorsaságával, kíváncsiságával, olvasottságával, a művészet felé mutatott érdeklődésével és tiszteletével. Ez úgy általában is ritka az emberek között, a politikusok körében pedig különösképpen. Ő tartotta az első, televízió által közvetített sajtókonferenciát, ezen és az ezt követőeken szenzációs volt,  úgy viselkedett, mint egy stand up komikus, az újságírók majd leestek a székükről a nevetéstől. Ma már a sajtó nem viselkedne így, de ő egy annyira átütő és vicces egyéniség volt, hogy mindenki oda volt érte. 

 

Ahogyan azt ön is említette, rengeteg könyv jelent meg Kennedy életéről és személyiségéről. Ön szerint ez a film milyen új adalékokkal járul hozzá a teljes és hiteles kép kialakulásához?

Kelly forgatókönyve egy izgalmas, tényekkel és információkkal teli könyv rendkívüli adaptációja. Ahogy mondtam, rengeteget olvastam JFK-ről, sok mindent azonban csak most tudtam meg. Például, hogy azon a napon, amikor a kis Kennedy az apja koporsójánál – utóbb híressé vált módon – tisztelgett, éppen a születésnapját ünnepelte; és hogy a gyilkosa, Lee Harvey Oswald temetésén – mely egy napon volt az ő temetésével – nem akadt senki, aki kiemelje a koporsót a halottaskocsiból, ezért az újságíróknak kellett elvégezniük a feladatot.

Önnek nagyon jól áll a politikusi szerep – a filmekben legalábbis mindenképpen. Elég, ha Az elnök embereire gondolunk. Adódik hát a kérdés: A való életben nem gondolt rá, hogy megpróbálkozzon a politikával? Nem gondolt rá, hogy elnökként ön máshogy, jobban csinálná?

Valóban érdekel a politika, olyan értelemben, hogy ez is egy drámai műfaj – egy nagy emberi dráma az emberek életének jobbá tétele érdekében. Azt azonban nem gondolnám, hogy jó politikus lennék, mert napjaink légköre nem nekem kedvez, manapság nálam sokkal keményebb anyagból gyúrt emberekre van szükség a politikában. Hogy frusztrált lennék? Igen. Hogy nem a legjobb időket éljük? Biztosan így van. A reményt azonban nem veszítettem el, biztos vagyok benne, hogy valami jó fog következni a mostani sok rossz után – de hogy pontosan mi, egyelőre nem tudom.

A munka folyamán mi lepte meg JFK-val kapcsolatban, és volt-e valami, amit saját magáról megtudott a forgatás alatt?

Megdöbbentő volt ráébredni, hogy milyen mélyen érzek iránta – a pontos okát nem tudom, hisz sose láttam élve, néhány hónappal a halála után születtem, de érzelmileg nagyon kötődöm hozzá és a történetéhez. Azt hiszem, talán valami olyasmi lehet e mögött, hogy hajlamosak vagyunk híres és sikeres emberekkel – politikusokkal, rocksztárokkal, mozicsillagokkal – azonosulni. Ezért amikor Kennedy meghalt, úgy éreztük, hogy egy közeli hozzátartozónkat veszítettük el – mélyen meggyászoltuk őt, és máig is gyászoljuk. A kormányzását a „legjobbnak és legfényesebbnek” szokták nevezni. Nem tudom, hogy ez igaz-e, de ez talán nem is fontos, mert kollektíven, kulturálisan, érzelmileg úgy döntöttünk, hogy igaz, ezért azóta a legjobb és legfényesebb kormányunk vezetőjét gyászoljuk.

Mit tanult meg önmagáról?

Nehéz ezt szavakba önteni. Azt hiszem, még jobban megbizonyosodtam arról, amit eddig is sejtettem magamról: nagyon patrióta vagyok, csodálom azokat, akik szolgálják a nemzetüket, s eszembe se jut cinizmussal nézni küzdelmüket, szeretem megtalálni a hangot olyan emberekkel, akikkel nem értek egyet, és nem érdekelnek a szeparatisták, a dogmák és a megosztó dolgok. Mindez a forgatás során újra eszembe jutott és tudatosodott bennem, mert – legalábbis ahogy én látom – Kennedy is ilyen ember volt.

Rokon lelkek?

Nem, ilyen messzire azért nem mernék menni. De centrista volt, afféle konzervatív demokrata, aminek én is tartom magam. Ki nem állhatta a szélsőséget a politikában, és én csodálom őt ezért.

Indiánszívvel minden nehézség áthidalható (X)

Indiánszívvel minden nehézség áthidalható (X)

Nyolcévi munka után elkészült Gauder Áron új, egész estés animációs mozifilmje a Kojot négy lelke.

A Gellért-hegy reprezentatív kiépítése

A Gellért-hegy reprezentatív kiépítése

Győr Attila művészettörténész előadása a Gellérthegyvédő Egyesület sorozatában.

A bűn kereskedői című sorozat 3. évada a NatGeo tévén

A bűn kereskedői című sorozat 3. évada a NatGeo tévén

Mariana van Zeller ismét a Föld legveszélyesebb és legszervezettebb csempészhálózatainak kulisszái mögé viszi a nézőket.

Az év legjobb hegyifilmjei újra a mozivásznon Budapesten!

Az év legjobb hegyifilmjei újra a mozivásznon Budapesten!

A budapesti Banff Hegyifilm Fesztivál 2023-ban is igazi csemegéket kínál a filmrajongók számára: 190 percnyi kaland földön, vízen és levegőben; lélegzetelállító látvány; inspiráló történetek.

Kalandozás a kristályok világában

Kalandozás a kristályok világában

Szalay Zsófia, a Richter Nyrt. kutató-fejlesztője tart előadást az Alkímia ma sorozatban, 2023. március 2-án.

National Geographic 2023. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket