Kolos, Györgyi, Georgina2025. február 15., szombat
Programok

Az ősembertől a modern laborokig

2014.12.11.NG
National Geographic Magyarország

Rendhagyó táplálkozástörténeti utazás a NatGeón!

Vajon milyen szerepet játszik a húsfogyasztás az emberiség történetében? Miként nőttek naggyá birodalmak a cukornak köszönhetően, a fűszerek hogyan teremtették meg a globális gazdaságot? Miként hatnak az egészségünkre a laborokban előállított, ízfokozókkal, színezőanyagokkal telenyomott készételek?

Az emberek táplálkozási szokásai az elmúlt évszázadok, évtizedek során teljesen megváltoztak. És, hogy mindez nem sokat számít, nincs hatással a mindennapjainkra? Épp ellenkezőleg! Az étel, amit megeszünk, meghatározza, milyenek vagyunk, és az étkezés kulturális jellege sem elhanyagolható: „Kevés olyan alkalom van egy család életében, aminek valamilyen formában nincsen köze a táplálkozáshoz. Az étkezés a gyermekszületéstől a temetésig szinte minden ünnepnek és összejövetelnek a szerves, elengedhetetlen része” – mondja Simon Majumdar gasztronómiai szakíró. Egyáltalán nem mindegy tehát, mi és miért kerül a tányérunkra.

Az Ételevolúció című, átfogó sorozat végigjárja a táplálkozástörténet minden állomását, onnantól kezdve, hogy az ősember először tűzre dobott egy darab nyers húst, egészen napjainkig, amikor laboránsok dolgoznak a hipermarketekbe kerülő burgonyaszirom tökéletes ízesítésén. A hat epizódból kiderül, milyen hatást gyakorolt a különböző kultúrákra valamint az emberek egészségére az étkezési szokások változása. Közel 70 szakács, táplálkozási szakértő, ételtudós és gasztronómiai szakíró szólal meg e témában, azt vizsgálva, miként hatott ránk az „ételevolúció” és mi vár ránk a jövőben, hiszen a gasztronómia globalizációja jelenleg is zajlik. Az epizódok mindegyike más és más témára fókuszál: külön összeállítást látunk a húsról, a cukorról, a tenger gyümölcseiről, a modern gyorsételekről, a gabonafélékről és a „konyha forradalmárairól”.

Néhány érdekesség a témában:
Kolumbusznak köszönhetjük hogy eljutott hozzánk a paradicsom, a vörös csili, és a keserű csoki.

A szerecsendió a távol-keletről került Európába, és sokáig úgy tartották, hogy képes gyógyítani a pestist.

Auguste Escoffier (1846-1935) francia szakács volt az első, aki összefoglalta, és papírra vetette mindazt, amit tudni kell a főzésről. Előtte gyakorlatilag nem voltak receptek. Könyve, az 1903-ban kiadott Konyhai kalauz ma is a „séfek Bibliájának” minősül.

Hector Boiardi (1897-1985) séf készített elsőként előregyártott, kiporciózott tésztaételeket. A második világháborúban szükségessé vált az előre feldolgozott élelmiszerek gyártása, a frontokon harcoló katonák élelmezése miatt. A Chef Boyardee márkanévvel ellátott készételek később is igen népszerűek voltak Amerika-szerte.

Clarence Birdseye (1886-1956) találta ki a gyorsfagyasztás módszerét. Az 1910-as években Birdseye több évet töltött el a sarkvidéken, és megfigyelte, hogy a halászattal foglalkozó inuitok lefagyasztják a halat közvetlenül azután, hogy kifogták, és kiolvasztás után is megmaradt a frissessége. Birdseye nemcsak a módszert forradalmasította, hanem a gépet is kitalálta, amely képes a gyorsfagyasztásra. Később húsoknál, zöldségeknél és gyümölcsöknél is alkalmazta.

Howard Moskowitz volt az első személy, aki tudományosan is megvizsgálta: miért szeretjük az ételeket, miért kívánunk meg egyes dolgokat, és hogyan hasznosítható mindez a készételek előállítása során. Leírásai alapján megteremtették az ízlésbeli szegmentáció hagyományát. Ma már – Howard Moskowitznak és megfigyeléseinek köszönhetően – a polcainkra kerülő ételeket tervezik, tesztelik és célcsoportra szabják a maximális piaci lefedettség érdekében.

2014. december 15-től, hétfő este 11 órától a National Geographic Channel, Ételevolúció című új sorozatában  megismerkedhetnek a gasztronómia történetével, ételeink eredetével, egészségünkre gyakorolt hatásával.

Hozzászólások

Nyolcvan éve ért véget Budapest ostroma

Nyolcvan éve ért véget Budapest ostroma

A budai Várkapitányság fotókiállítással emlékezik meg a tragédiáról.

Bálint-napi programot tartanak a debreceni állatkertben

Bálint-napi programot tartanak a debreceni állatkertben

Exkluzív programmal készül a Zoo Debrecen.

Gyönyörű növények virágoznak Szegeden

Gyönyörű növények virágoznak Szegeden

Tematikus sétákon ismertetik a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének trópusi orchideáit.

Fantasztikus relikviák érkeztek Békéscsabára

Fantasztikus relikviák érkeztek Békéscsabára

Februártól a látogatók is megtekinthetik őket.

Krausz Ferenc életéről készült film

Krausz Ferenc életéről készült film

Az elektronok nyomában című alkotást idén decemberben mutatják be.

National Geographic 2025. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

22 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlapNational Geographic 2024. augusztusi címlapNational Geographic 2024. szeptemberi címlapNational Geographic 2024. októberi címlapNational Geographic 2024. novemberi címlapNational Geographic 2024. decemberi címlapNational Geographic 2025. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket