Korok ízei, korok konyhája
A középkor ételeiről, azok ízeiről keveset tudunk. Misztikus képek sejlenek fel lakomákról, pompás asztalokról. De mi volt a valóság? Kiderül a filmből és a szakemberekkel való beszélgetésből.
Visegrádon az elmúlt esztendőkben, évente két alkalommal különleges munkára kerül sor: az adott kor egyes ételeit készítik el.
Buzás Gergely a a Visegrádi Királyi Vár igazgatójának kezdeményezésére a palota királyi magánkonyhájában szakemberek: történészek, régészek, szakácsok, pékek igyekeznek rekonstruálni, hogy a középkori ember – főként főurak – milyen íz harmóniákkal találkozhatott. Mindezek eredeti helyszínen, korhű eszközökkel és konyha módszerekkel történnek, amint a filmben is látható. Visegrádon a konyhai munkát Kohári Gabriella, régész, Phd hallgató vezeti, több más szakember részvételével.
A film célja: bemutatni a középkori konyha hangulatát, az ételkészítés folyamatát, hogy a receptek segítségével a néző is bátran elkészíthesse a múltbeli fogásokat. A filmben szakértőként szerepelnek: Balku Anett (Bethlen Gábor Hagyományőrség,), Zay Orsolya (régész-történész, Magyar Nemzeti Múzeum), Pláner Lajos (Ipso Facto Alapítvány,)
A film bemutatója: 2015. április 21. 19.30.
Helyszín: Budapest, Csengery u 56/b. Pótkulcs Klub
A vetítés után egy beszélgetésen vehetnek részt az alkotókkal.