Kornélia, Kunigunda, Frigyes2024. március 03., vasárnap
Programok

A hagyományos ökológiai tudás napjainkban

2015.04.27.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

2015. áprilisában Fikret Berkes, a kanadai Manitoba Egyetem török származású professzora tart előadást hazai és kelet-európai fiatal etnobiológusoknak.

Gyimesi táj
Fotó: Babai Dániel

Az ún. hagyományos ökológiai tudás kutatásáról és felhasználásának lehetőségeiről szóló kurzus mellett a professzor két nyilvános előadást is tart: 2015. április 28-án 11 órakor a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében, majd április 29-én 18 órakor a Közép-Európai Egyetemen.


Fikret Berkes

Fikret Berkes fő kutatási témája a hagyományos ökológiai tudás, a közösségi-alapú erőforrás-gazdálkodás, a természet és ember közti kapcsolat. Számos iránymutató, tudományterületeket megreformáló publikációja közül kiemelkedő a Szakrális ökológia (Sacred Ecology) című, amely 2014-ben elnyerte az Amerikai Ökológiai Társaság „Fenntarthatóság-tudomány” díját. Fikret Berkes a világ számos más pontján vizsgálta a természet és ember közti kapcsolatot, az észak-kanadai népek hagyományos és helyi tudását is. Az UNESCO biodiverzitással és ökosztisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó kormányközi szervezetének (IPBES) felkért szakértője.

Fikret Berkes fő kutatási témái a természeti közjavak (pl. egy faluközösség által használt legelők, erdők) közösségalapú erőforrás-kezelése és védelme.

Fikret Berkes budapesti előadásairól
Az MTA-n 2015. április 28-án 11 órakor tartandó előadás a hagyományos ökológiai tudás és alkalmazása egyre szerteágazóbb és jelentősebb nemzetközi trendjeiről szól, kitérve a főbb nemzetközi fórumokra (pl. IPBES) is. A célközönség széles, a természettudományos érdeklődésűek mellett a társadalomkutatók is számos érdekességet várhatnak az előadástól, hiszen a hagyományos ökológiai tudás a táj és ember együttműködéséről szól. Az előadás gyakorlati szakembereknek is adhat útmutatást, hiszen a természeti erőforrások fenntartható felhasználásához kapcsolt helyi ökológiai tudás a mai agrárszabályozásokban és természetvédelmi kezelésekben is egyre fontosabbá válik.

A hagyományos ökológiai tudás (traditional ecological knowledge) iránti érdeklődés az 1992-es riói ENSZ-konferencia után nőtt meg. Már több világméretű porgramban megjelent a tájban élő ember a tájról és élőlényeiről szerzett tudása, gyakorlati tapasztalata és világnézete. A hagyományos ökológiai tudás nyilván azoknak a népeknek, helyi közösségeknek a legfontosabb, akik e tudás létrehozói, felhasználói, őrzői. De mit kínál a világ többi embere számára? A választ lehet a biológiai és ökológiai megértés, erőforráskezelés, a biodiverzitás védelme, környezeti monitorozás, környezetváltozás (beleértve a klímaváltozást), környezeti adaptáció és környezetetika. Az előadás ezen témaköröket tekinti majd át.

A második előadás informálisabb keretek között elsősorban hallgatóknak, fiatal kutatóknak szól, április 29-én délután 6 órakor a Közép-Európai Egyetemen. Célja azt bemutatni, hogyan használható a hagyományos ökológiai tudás a természeti erőforrások kezelésében és a természetvédelemben, kitérve a megfelelő kutatási megközelítésekre is. Az előadásban amerikai, ázsiai és európai esettanulmányokon keresztül ismerkedhetnek meg a hagyományos (helyi, bennszülött) ismeretek felhasználási módjaival és hogy mindez miben segíti az Amerika keleti és nyugati partvidékén élőket a tengeri erőforrások kezelésében. Keressük a kapcsolatot a biológiai és a kulturális diverzitás között, és kiemelt téma lesz a helyi közösségekre alapozó természetvédelem.

Hagyományos ökológiai tudás
Mind az az ismeret, amellyel a kulturális hagyományaiban élő közösségek fenntartják, illetve megőrzik a bioszférát. Az élő és élettelen természeti környezetre vonatkozó ismeretek, gyakorlati tapasztalat és világnézet hármas egysége, amelyet a magyar néprajz népi természetismeretként határoz meg. A hagyományos ökológiai tudás a környezet állandó változásával dinamikusan alakul, folyamatosan újabb és újabb tudáselemekkel bővül, miközben generációról generációra adódik tovább. Ez a tudás és a kapcsolódó közösségi szabályozási rendszer (társadalmi normák) biztosítják a közösség hosszú távú fennmaradását, a természeti erőforrások fenntartható használatát. A hagyományos ökológiai tudás kulturálisan és ökológiailag is beágyazódott társadalmi környezetébe. A Kárpát-medencében Imreh István erdélyi történész a székely faluközösségek működésében fedezte fel a közösségi erőforrás-használat szabályozásának hosszú idő alatt kialakított és fenntarthatóan működtetett példáit.

A hagyományos ökológiai tudás fontos része a növény- és tájismeret. Bár a növényfajok (különösen a gyógynövények) népi ismeretével hazánkban is sokan foglalkoztak, a növényzethez, élőhelyekhez, tájhoz kapcsolódó hagyományos ökológiai tudást csak kevesen és keveset kutatták. A hagyományos tájhasználathoz kapcsolódó ökológiai tudást gyűjtötte pl. Herman Ottó, Györffy István, Andrásfalvy Bertalan és Paládi-Kovács Attila, a táj jellegéhez meglepően szorosan kapcsolódó mesélt történeteket pedig Keszeg Vilmos. Péntek János, Szabó T. Attila és Rab János pedig a népi növényzetismeretet dokumentálta részletesen.


Hagyományos legeltetés a Hortobágyon
Fotó: Molnár Ábel

Az utóbbi évtizedekben a világban sokfelé megkezdődött a hagyományos ökológiai tudás természetvédelmi célú felhasználása. Ennek több oka van: egyrészt kiderült, hogy a biológusok, természetvédők nem mindig tudják megfelelően megvédeni a természetet;  másrészt az alapkutatások során bebizonyosodott, hogy a hagyományos ökológiai tudás sok eleme hatékonyan felhasználható egy adott terület kezelése során.

Míg a világ más tájain a tudomány és a hagyományos tudás közti együttműködés egyre gyakoribb, Európában a növényzettel kapcsolatos hagyományos ökológiai tudás kutatása és felhasználása ritka. Ennek oka lehet talán a nyugat-európai országokban, hogy az ilyen jellegű tudás már zömmel kihalt vagy éppen ezért a nyugati kutatók szinte kivétel nélkül Európán kívüli országokban, gyakran a trópusokon kutatnak e témában, az ilyen jellegű hagyományos ismereteket használó dél- és kelet-európai országokban kevés kutatás folyik.

Magyarország e területen élen jár Európában és komoly előrelépések történtek ezen ismeretek természetvédelmi felhasználásában is. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának Ökológiai és Botanikai Intézetében működő „Hagyományos ökológiai tudás” kutatócsoport tagjai számos egyetem kutatójával és doktori hallgatójával közösen több mint egy évtizede kutatják a hagyományos ökológiai tudást, többek között a Hortobágyon, Gyimesben, Kalotaszegen, Kászonban, a Nagyberekben, a Kiskunságban, Kárpátalján, Gömörben, az Őrségben, valamint az ország számos fáslegelőjén. Kiemelt figyelmet fordítanak a népi állatismeret, az etnozoológiai kutatásának is.

Fikret Berkes budapesti előadásai
Időpont: 2015. április 28-a 11 óra
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia Felolvasóterme (Budapest, Széchenyi tér 9.)

Időpont: 2015. április 29-e délután 6 óra
Helyszín: Közép-Európai Egyetem (Budapest, V. kerület Nádor utca 9.)

Generációs különbségek

Generációs különbségek

Mérő László tart előadást a PPK Harmadik Kor Egyeteme sorozatában.

A kvantummechanika hőskora

A kvantummechanika hőskora

Csordás András László az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék egyetemi tanára, az MTA doktora tart előadást Az atomoktól a csillagokig sorozatban, 2024. február 22-én 17 órakor.

Rejtélyes történetek a levegőben

Rejtélyes történetek a levegőben

Új évaddal folytatódik a National Geographic Légikatasztrófák című sorozata. Az epizódok a légiközlekedés hírhedt tragédiáinak hátterében meghúzódó rejtélyeket mutatják be. A hatrészes évad premierje 2024. február 19-én este 22 órakor látható a National Geographic csatornán.

Rítusok az ókorban

Rítusok az ókorban

Új sorozatot indít az ELTE Ókortudományi Intézet, a bevezető előadást Földváry Miklós, a Vallástudományi Tanszék vezetője tartja.

Vadonatúj évaddal folytatódik a National Geographic Emmy-díjas sorozata

Vadonatúj évaddal folytatódik a National Geographic Emmy-díjas sorozata

Új évaddal folytatódik a National Geographic „Géniusz” című életrajzi sorozata.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket