Marcella, János2023. január 31., kedd
Programok

Nyárbúcsúztató állati programok

2015.08.25.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Harmadik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját, 2015. augusztus 28-án.

A programok a legtöbb helyen a kora esti óráktól éjfélig tartanak, de lesz ahol már pénteken napközben elkezdődnek, másutt pedig a hétvégén folytatódnak. A belépti díjak helyszínenként eltérőek, de azokon a településeken, ahol több bemutatóhely is működik egymás közelében, kombinált jegyek is válthatóak. Pécsett a jegyek eleve kombináltak, azaz érvényesek az Akvárium-Terráriumba és a Zsolnay Kulturális Negyedben megtartandó programokra is. A főváros vonzáskörzetében a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Füvészkertbe és a Tropicariumba külön is lehet jegyet váltani, de váltható olyan kombinált jegy is, amely mind a négy helyszínre érvényes. A kombinált jegy ára felnőttek esetében 3500.- Ft, gyermekeknek 2400.- Ft. Ha nem tudják pénteken bejárni az összes helyszínt, a Tropicariumba, a Füvészkertbe és a Budakeszi Vadasparkba szombaton és vasárnap is érvényesek a jegyek.

A részletes programokat az egyes intézmények saját honlapjukon teszik közzé. A főbb programok az alábbiak lesznek:

A Budakeszi Vadasparkban 19 órától várják a látogatókat. Óránként indulnak majd a 45 perces vezetések 19:30, 20:30, 21:30 és 22:30 órai kezdettel, amelyek keretében tapasztalt szakvezetők segítségével nyújtanak bepillantást az éjszakai vadaspark titkos életébe. A bejárattal szemben 19:00-23:00 óráig interaktív játszópult is működik majd (pl. tárgyak felismerése tapintás, szaglás alapján fűszeres csomag megtalálása az Illatozoo ládákban), amely az állatok éjszakai érzékelését segít megismerni, fénycsapdázással pedig az éjszakai rovarok életében nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 19 órától egészen éjfélig várják az Állatkert klasszikus területén, a Nagyszikla belsejében található Varázshegyben, valamint a Holnemvolt Parkban is programok és látnivalók sokaságát kínálják a szervezők. A különleges események közül említést érdemel a rendkívüli esti elefánttréning (19:30-kor) és a fókabemutató (20:00), a különféle látványetetések, amelyek egy része, így az orrszarvú- és a zsiráfetetés a közönség bevonásával történik. A látványetetések egy része az akváriumban lesz, például a pirájáknál, a murénáknál és az óriás arapaimáknál. Lesz vombatles, az éjszakai pillangókat bemutató program, óriáskígyó simogatás. Az állatgondozók munkájába is bepillantást lehet nyerni: a Mérgesházban például kígyókezelési, etetési, illetve eszközbemutatót tartanak a mérgeskígyókkal foglalkozó szakemberek. Tizenkét különböző helyszínen az állatgondozók segítségével pillanthatunk bele az állatkerti munka kulisszatitkaiba. A Varázshegyben bemutatók és előadások sokasága várja az érdeklődőket, de lesz itt térhatású vetítés, időgép szimulátor is, sőt, a gondozók segítségével testközelből lehet megismerkedni a világ legérdekesebb rovarjaival. A Holnemvolt Park játékai is működni fognak, köztük a hullámvasút is, amely esti kivilágításban fog ragyogni. A programot a lángidomárok tűzzsonglőr bemutatója, illetve buborékvarázs, valamint több helyszínen fényfestés teszi teljessé.
A programokra a 14 éven felülieknek 2400.- Ft-os, 14 éven aluli gyermekeknek pedig 1800.- Ft-os áron váltható belépőjegy, s természetesen fővárosi helyszínek (Budakeszi Vadaspark, Tropicarium, Állatkert) kombinált jegyét is elfogadják az este folyamán.

A Tropicariumban az Állatkertek Éjszakáján 20 és 24 óra között éjszakai bátorságpróbát tartanak a „nemszeretem” állatokkal – fődíj egy ketreces merülés. Fényképezkedési lehetőséget biztosítanak a „belevalóknak”, hisz a „nyakék” ezúttal egy kígyó lesz. Emellett éjszakai szűrőház látogatásra invitálják az érdeklődőket 21 órakor. Az éterben a trópusi erdő misztikus hangjai hallatszanak és a villámok fénye villódzik majd, míg a cápák „árnyékában” lévő rendezvényteremben – a Tropicariumban eddig nem látott – egzotikus állatok bemutatója zajlik majd partnereik közreműködésével. Mindeközben Bátor Gábor állatgondozó fotókiállítását tekinthetik meg, mely miegyébről tanúskodhatna, mint az állatok különleges szépségéről. 
Miután nem mindenki tud megtekinteni 3 állatkertet egy éjszaka folyamán, a Tropicarium hétvégén, augusztus 29-én és 30-án is elfogadja a közös belépőjegyet 10 és 18 óra között. Ezen a két napon óránként különleges látványetetésekkel (kígyó, aligátor, majmok, pirája, muréna, ráják, stb.) szórakoztaták majd a jelenlévőket, míg a műszaki érdeklődésű látogatók betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé, szűrőház látogatást szerveznek számukra 11 és 14 órakor. Mindeközben a Tropicariumban nem látható különleges állatok bemutatója és a fotókiállítás megtekintése teszi érdekessé és még tartalmasabbá a két nap programját.

Fényes éjszaka a Debreceni Állatkertben – ezt a címet kapták a cívisváros állatkertjének programjai az idei Állatkertek Éjszakáján. A hagyományos, közkedvelt programok (szakvezetéses éjszakai túra, látványetetések, bátorságpróba) mellett újdonságokkal is várják a kert barátait. Fényház az Afrika röpdében, osszárium/csontház, színházi kamara előadás, állatbemutatók, „dene-véradás”, lovasforgó, éjjeli kisvasút, dodgem szafari, kézművesek és vidámparki meglepetésjátékok is biztosítják a tartalmas időtöltést a vendégek számára. Pénztárnyitás augusztus 28-án 20 órakor. A vendégek egységesen 1000,- Ft/fő áron látogathatják a rendezvényt. Zárás 23:00 órakor

A győri Xantus János Állatkertállatkert az éjszakai dzsungel hangulatát megelevenítve, meghosszabbított nyitva tartással (22 óráig) és kalandos programokkal várja látogatóit. A programok 17 órától kezdődnek:  A TapiZOO asztalnál különböző állatoktól származó tárgyakat érinthetnek meg, az érdeklődők, a KígyóZOO keretein belül kígyó, szakállas agáma, görög teknős, madagaszkári bütykös csótány simogathatnak, vehetnek kézbe a látogatók. Az este folyamán a látogatók találkozhatnak Benjivel, a lámával és Petra a dromedárral, akik a kijelölt időpontokban egy sétát tesznek az állatkertben. Ezen az estén az állatkert több lakójának (mint például: az örvös medvék, a vidrák, a jaguárok, és a tapírok) vacsoráját is megfigyelhetik az érdeklődők.  16:00 órakor solymász bemutató keretein belül testközelből is megismerkedhetnek a ragadozó madarakkal a látogatók. 17:30 Állati Jó Bemutató – az erdő éjszakai állatai mutatkoznak be. 20:30 Tűzzsonglőrök. A rendezvény az állatkert szokásos jegyáraival látogatható.

A Kecskeméti Vadaskert hangulatos esti megvilágítással várja a közönséget, amelyhez a fényt fáklyák szolgáltatják majd.  A 19:30-tól induló meghitt esti séta számos állat (kis- és nagyragadozók, kisállatok, patás állatok) szakvezetéses látványetetésével indul, majd a naplementével párhuzamosan filmvetítés és zenés filmkockák betekintést adnak az Alföld kis állatkertjének életébe. 21 órától meglepetés várja a látogatókat. A Kecskeméti Vadaskert az Állatkertek Éjszakáján 18:45-től 22:00-ig tart nyitva. Belépőjegyek a szokásos ár feléért válthatóak. A program ideje alatt a vadaskerti büfé, ajándékbolt nyitva tart.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a kezdetek óta állandó résztvevője az Állatkertek Éjszakájának. Ilyenkor testközelből ismerkedhetnek meg a „nemszeretem” állatokkal, azaz a kígyókkal, békákkal, rovarokkal. A testközeli ismerkedés lehetővé teszi, hogy legyőzzék félelmüket, és ezeknek az állatoknak az értékeit is megismerjék, ennek révén pedig akár meg is szeressék őket. Az interaktív látványetetések során elsősorban az éjjel aktív állatok természetes viselkedését lehet megfigyelni, mint a tigrisét, a kúszósülökét vagy éppen a mosómedvékét. Ezek az állatfajok ugyanis az állatkertben is sötétedés után mutatják természetes oldalukat. Mindeközben pedig fontos információkat és különféle érdekességeket hallhatnak látogatóink az egyes állatokról. A program alatt a fáklyákkal kivilágított utakon sétálhatnak az egyedülálló erdei környezetben. Ezen a napon hosszabbított nyitva tartással, reggel 9:00 és este 23:00 között várják a látogatókat, tehát aki bármikor a nap folyamán érkezik az állatkertbe, az esti programokon is részt vehet. Jegyváltásra 21:00 óráig lesz lehetőség.

Pécsett a  tavalyi nagy siker után természetesen idén is az állatokon lesz a hangsúly Pécsett. Két helyszínen is ismerkedhetnek a látogatók az állatvilággal. Az Akvárium–Terrárium belvárosi épületében óránkénti látványetetésekkel, játszóházzal és „Nemszeretem állatok” simogatójával készülnek. A Zsolnay Kulturális Negyedben állatsimogató mellett a programokhoz állatos témával kapcsolódó Varázsóra előadás is lesz, a Planetáriumban pedig az Állatok a csillagos égbolton, című előadás várja a látogatókat. Az Akvárium–Terrárium és a Zsolnay Kulturális Negyed között 30 percenként kisvonat közlekedik majd. A két helyszínre kedvezményes árú kombinált jegyek válthatóak, melyek korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Szegedi Vadaspark gazdag programkínálatának utolsó nyári állomása lesz az Állatkertek Éjszakája. Szegeden akár állatkertek napjáról is lehet beszélni, mert nem csak este várja program a látogatóinkat, hanem napközben is. Délelőtt és délután (10:00-kor és 14:30-kor) a zsiráfház elzárt részeire is bevezetik a vendégeket, sőt, zsiráfetetésre is nyílik mód. A Természetvédelmi oktatóház mellett pedig egy vetélkedőre invitálják a látogatóinkat 10:00 és 16:00 között, amely során játékos formában tehetik próbára ügyességüket egy-egy gondozói feladat elvégzésével. A programra 21:00-ig lehet jegyet váltani, este oroszlánok látványetetése, hüllősimogató és egy rendhagyó borjúfóka-show várja a látogatókat – az éjszakai állatkert sejtelmes és izgalmas hangulata mellett.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum Magyarország vízi és vízparti élővilágát mutatja be. Ezen az éjszakán – rendhagyó módon – trópusi vendégekkel is találkozhatnak az odalátogatók. Óriáskígyó közelről, krokodil és színpompás ara papagáj várja az érdeklődőket. Az Ökocentrum 3D mozi termében a Rio2 animációs filmet tekinthetik meg a vendégek. Lesz éjszakai „Holdfénytúra” is az akváriumok kékesen derengő világába – szakértő idegenvezetéssel. A gyakorlott búvárok előzetes regisztrációt követően – külön díj ellenében – korlátozott létszámban óriás tokokkal, a vizákkal merülhetnek. Jó idő esetén: „Képek az éjszakában” címmel – zenés diavetítés lesz az Ökocentrum kilátótornyára.

Jászberényben 19:30-tól 23:00-ig, várják az érdeklődőket és kérik, hogy elemlámpával érkezzenek..

A Veszprémi Állatkert változatlan jegyárakkal, meghosszabbított nyitva tartással, 9.00 – 20.00-ig várja látogatóit.

Hozzászólások

Madárgyűrűzési bemutató a Fiumei úti sírkertben

Madárgyűrűzési bemutató a Fiumei úti sírkertben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) budapesti helyi csoportja és a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) együttműködésében az MME szakemberei madárgyűrűzési bemutatót tartanak a Fiumei úti sírkertben 2023. január 28-án, szombaton délelőtt.

Dél-Amerika legkülönösebb állatai

Dél-Amerika legkülönösebb állatai

A National Geographic Wild műsorán látható a Dél-Amerika legkülönösebb állatai című sorozat

Faraday karácsonya

Faraday karácsonya

Róka András, az ELTE Kémiai Intézet docense tart előadást az Alkímia ma sorozatban.

Kinek van/volt igaza egy 170 éves vitában?

Kinek van/volt igaza egy 170 éves vitában?

Ezt a kérdést teszi fel Gólyavári esték soron következő, Kossuth és Széchenyi vitájáról szóló, előadásában Csorba László az ELTE Művelődéstörténeti Tanszék professor emeritusa.

Budapesten a National Geographic fotókiállítása

Budapesten a National Geographic fotókiállítása

A Nők: A változás évszázada című National Geographic fotókiállítás a nők életébe enged bepillantást a világ különböző tájain - olvasható az MTI hírei között.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket