Kázmér, Lúciusz, Zorán2024. március 04., hétfő
Programok

Magyar természetfilmes alkotása a NatGeo Wildon

2016.03.23.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Tizennégyezer jelenet, tizenötféle kamera, mocsárban gázolás, légi felvételek és víz alatti forgatások.

Így készült Török Zoltán lenyűgöző filmje, az Everglades, amely olyan közelségből mutatja be az Egyesült Államok második legnagyobb nemzeti parkjának élővilágát, ahogyan korábban még nem láthattuk.

Különlegesen ritka alkalom, hogy a NatGeo olyan filmet mutasson be, amelyet magyar stáb készített. Török Zoltán és csapata azonban közel négyéves munkával látványos filmet forgatott a csatornának. Az ismert természetfilmes, a díjnyertes Vad Magyarország alkotója ezúttal a floridai Everglades Nemzeti Parkot járta be.

A NatGeo az amerikai nemzeti parkokat működtető National Park Service fennállásának századik évfordulójára olyan sorozatot mutat be, amely a korábbiaktól eltérő szemszögből és közelségből láttatja az Egyesült Államok lélegzetelállító tájait, valamint azok rejtett élővilágát. Annak érdekében, hogy ténylegesen más megközelítés szerint készüljön el ez a rendhagyó sorozat, a gyártó kizárólag külföldi stábokat kért fel a forgatásokhoz. Az Everglades Nemzeti Parkról szóló epizódot Török Zoltán és csapatának munkája.

„Annyiban más a látásmódunk, hogy mi belementünk az összefüggésekbe, mögöttes tartalmakba, és igyekeztünk komplexen bemutatni ezt az ökoszisztémát. Olyan fajokat is lefilmeztünk – lepkéket, rovarokat, halakat-, melyeket ritkán lát az amerikai közönség egy floridai természetfilmben. Nemcsak a nagy látványos fajokra voltunk kíváncsiak, hanem arra próbáltunk rávilágítani, hogy ez az egész egy nagy rendszer, amelyben minden állatnak megvan a maga szerepe” – mondja Török Zoltán.

A természetfilmes négy évet dolgozott a filmen, a munkálatokat 2011-ben kezdték. Az első év az előkészületekkel telt: biológusokkal, kutatókkal járták be a területet, megfigyelték, kitapasztalták, hogyan kell viselkedni az állatokkal, valamint összerakták a forgatókönyvet. „2012-től kezdődtek a forgatások, szó szerint a helyszínen laktunk, és becslésem szerint legalább 500 napot töltöttünk terepen. A két és fél éves filmezés után pedig közel egy év utómunka következett: több mint 14 000 leforgatott snittből kellett kiválogatni a vágás során azt a néhány százat, melyekből a film áll.” A filmen Zoltán mellett még két magyar stábtag is dolgozott: Badár Balázs segédoperatőr és Hargittai László vágó.

A Floridában található Everglades Nemzeti Park Földünk egyik legnagyobb vizes élőhelye, mely állatfajok ezreinek szolgál otthonául, a látogatók többsége elől azonban ezek rejtve maradnak. A nemzeti park egyik legismertebb faja az aligátor, amely Zoltán filmjében is kiemelt szerepet kap. A magyar természetfilmes szerint azonban ezek az állatok közel sem olyan veszélyesek, mint gondolnánk, sőt kifejezetten tartanak az embertől. „Annyit jártunk ki az aligátorokhoz, hogy teljesen megszoktak bennünket, így többször be is mentünk közéjük, hogy egészen közelről felvehessük őket. Tartani inkább a kígyóktól kellett, a legnagyobb kellemetlenséget pedig az apró vérszívó rovarok jelentették” – idézi fel a rendező.

A forgatás módja abból a szempontból is rendhagyó volt, hogy a készítők nem leseket használtak, és nem beetetéssel csaltak állatokat egy adott helyszínre, hanem ők kutatták fel őket és mentek utánuk, így valóban a természetes közegükben filmezték le őket. Ebből adódóan egy 2-3 perces jelenet kidolgozása és leforgatása akár több hetet is igénybe vett. „Volt egy aligátor anya, amelyhez huszonöt napig jártunk ki és így ötezer kilométert ingáztunk, hogy lefilmezzük az aligátorbébik kikelését. Sajnos itt végül nem jártunk sikerrel, mert kiderült, hogy a tojások nem voltak megtermékenyítve. De például az is hetekbe telt, hogy kifigyeljük, a szarvasok hol és mikor kelnek át a vízen, hogy végül felvehessük a vonulásukat.” A türelmes megfigyeléseknek általában meg is lett az eredménye, Zoltánnak számos olyan viselkedési formát sikerült lencsevégre kapnia, amelyet korábban még senki nem rögzített, vagy nem volt ismert a tudósok számára sem. Ilyen például az aligátorok madárvadászata, ezzel  a kutatók is elkezdtek foglalkozni. „Az aligátorok a víz alatt úszva az orrukon botokkal, ágakkal egyensúlyoznak, álcázva magukat, hogy odavonzzák a madarakat. Ezt mi figyeltük meg és azt is leforgattuk, ahogy egy aligátor ilyen módon elkap egy, az orrára szálló kócsagot.”

A filmesek az állatokhoz egészen közel merészkedtek, ami nem veszélytelen, de szerencsére nem érte őket baleset, kalandokban azonban bőven volt részük: „Egyik hajnalban gyalogoltunk a mocsárban, amikor hirtelen óriási csobbanást hallottam: kiderült, hogy a kollégám véletlenül rálépett egy aligátorra. Mindketten irdatlanul megijedtek, az aligátor és ő is. Én nem láttam pontosan mi történik, ezért gyorsan felugrottam egy ciprusfára, majd a kollégám is felmászott. Amúgy az egész helyzet inkább mókás volt, mint veszélyes. Az már bajosabb lett volna, ha mondjuk egy pitonra lépünk rá. Egy másik meglepő eset volt, amikor éjjel teljes sötétségben kenuval kieveztünk a vízre, ahol egy kisebb manátusz csoport úszkált éppen alattunk. Majdnem felborítottak bennünket a teljes felszereléssel együtt. Nem tudtuk hirtelen, mik ezek, csak azt éreztük, hogy hatalmas állatok döntögetik a csónakunkat, így eléggé megijedtünk” – mesél élményeiről Török Zoltán.

Az Everglades azonban nemcsak mocsárból áll, a filmesek sokat forgattak a tengeren és a szubtrópusi erdőkben is. A felvételekhez 15 féle kamerát használtak, víz alatti képeket és helikopteres felvételeket egyaránt készítettek. A filmben az említett jelenetek mellett a nézők láthatják többek között, hogyan segítik az aligátorok kicsinyeiket a táplálkozásban, miként küzdenek egymással a zebralepkék, vagy hogyan keresik anyjukat az elveszett szarvasborjak. Megleshetik a delfinek csoportos vadászatát, a bakcsó küzdelmét a remeterákokkal, és megismerhetik, milyen egy citromcápa-óvoda, vagy egy ciprusdóm belülről.

Török Zoltán filmjét, az Amerika Nemzeti Parkjai: Everglades című alkotást 2016. március 27-én, vasárnap 18 órakor mutatja be a NatGeo Wild.

Generációs különbségek

Generációs különbségek

Mérő László tart előadást a PPK Harmadik Kor Egyeteme sorozatában.

A kvantummechanika hőskora

A kvantummechanika hőskora

Csordás András László az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék egyetemi tanára, az MTA doktora tart előadást Az atomoktól a csillagokig sorozatban, 2024. február 22-én 17 órakor.

Rejtélyes történetek a levegőben

Rejtélyes történetek a levegőben

Új évaddal folytatódik a National Geographic Légikatasztrófák című sorozata. Az epizódok a légiközlekedés hírhedt tragédiáinak hátterében meghúzódó rejtélyeket mutatják be. A hatrészes évad premierje 2024. február 19-én este 22 órakor látható a National Geographic csatornán.

Rítusok az ókorban

Rítusok az ókorban

Új sorozatot indít az ELTE Ókortudományi Intézet, a bevezető előadást Földváry Miklós, a Vallástudományi Tanszék vezetője tartja.

Vadonatúj évaddal folytatódik a National Geographic Emmy-díjas sorozata

Vadonatúj évaddal folytatódik a National Geographic Emmy-díjas sorozata

Új évaddal folytatódik a National Geographic „Géniusz” című életrajzi sorozata.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket