Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Programok

Európa legnagyobb fotófesztiválja a szomszédban

2018.06.18.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

2000 csodálatos, megindító, elgondolkodtató fotó, 4,5 kilométernyi szabadtéri tárlat Ausztria legnagyobb rózsakertjében.

A kiállítás legnagyobb fotója egy testvérpárt ábrázol

A világ ismert fotósainak nagyméretű képei ingyenesen látogathatóak négy hónapon keresztül, mindössze háromórányira Budapesttől, egy tradicionális osztrák fürdővárosban, Baden bei Wienben.

Jacques Rocher, az Yves Rocher alapítvány elnöke, 2004-ben egy hatalmas szabadtéri kiállítást álmodott meg szülővárosában, La Gacillyben. A természetvédelem elkötelezettjeként az ember és a környezet kapcsolatát állította a kiállítás fókuszába, és segítőivel a világ legjobb fotósainak ilyen irányú képeiből válogattak ki kétezret. A teljesen új megközelítésű tárlatnak a városka utcái, parkjai adtak teret, és az óriási, időnként akár 70 négyzetméteres képek közt sétálva a városlakók és turisták sokkal erőteljesebben szembesültek a fotók által felvetett problémákkal. Az első kiállítás elsöprő sikerén felbuzdulva a rendezvény rendszeres lett, azaz 15 éve minden nyáron képekkel „rendezik be” a francia kisvárost. A közönség pedig töretlenül lelkesedik a képekért – ma már az évi 400 000 látogatóval ez Európa messze legnagyobb fotófesztiválja.

A fotókat mindig két prioritás alapján válogatják. Az egyik fókusz egy ország vagy kontinens – 2015-ben ez Olaszország, 2016-ban Japán, 2017-ben pedig Afrika volt. A képek másik csoportja pedig egy-egy környezeti problémát jár körbe – ez a központi kérdés 2015-ben a bolygónk, 2016-ben az óceánok, 2017-ben pedig az emberek és állatok kapcsolata volt.

Az osztrák kisváros, Baden bei Wien 2018-ban rendezi meg első ízben a fesztivált, mégpedig úgy, hogy a 2017-es anyagot hozzák át négy hónapra, a június 8. és szeptember 30. közti időszakra.

Balról jobbra: Lois Lammerhuber a badeni kiállítás ötletgazdája, Gerhard Weber a város főkertésze, Stefan Szirucsek polgármester, Jacques Rocher a francia kállításigazgató

Pascal Maitre a fesztivál jelképével

A fotográfusok és szervezők a jelképes faültetésen

De hogyan kerül egy francia kiállítás a sógorokhoz?
Erről az ötletgazdát, Lois Lammerhubert kérdeztem, aki osztrák fotósként több projekten is együtt dolgozott Jacques Rocher alapítványával. A két úr összebarátkozott, így Lammerhuber meghívást kapott a tavaly nyári fotókiállításra. Ahogy rótta a városka utcáit, hirtelen bevillant neki, milyen jól mutatnának ezek a fotók Badenben. Szinte látta maga előtt, melyik képsorozatot hova helyezné el saját városában.  A gondolatot ekkor még igyekezett kiverni a fejéből, hiszen ez mégse egy szuvenír, amit beletesz az ember a bőröndjébe, hogy hazavigye, hanem egy helyhez kötött fesztivál. De az ötlet nem hagyta nyugodni. A kiállítás megnyitóján odaült barátja mellé és csak annyit mondott: La Gacilly Badenben. A francia fesztiválelnök visszakérdezett. Baden? Az hol van? Lammerhuber elővette a mobilját és megmutatott néhány fotót a városról. Rochernek tetszettek a képek a virágokkal teleszórt parkokról, így pár hét múlva már el is látogatott Badenbe. Ahogy meglátta a várost, azonnal igent mondott, de még meg kellett győzni, az akkor frissen kinevezett polgármestert, Stefan Szirucseket is. Úgyhogy Lammerhuber őt is felkereste és ismét előkerült a telefon, meg annak képgalériája. Ezúttal La Gacillyről mutatott fotókat a polgármesternek, akire szintén átragadt a lelkesedés. A városban mindig is prioritás volt a környezetvédelem, hiszen a fürdőkúrára érkezett vendégeknek igyekeznek egészséges környezetet biztosítani. A parkokban egyáltalán nem használnak semmiféle vegyszert és saját szememmel láttam, ahogy a városka marketingvezetője az utcán meglátva egy ott árválkodó parkolójegyet azonnal lehajolt, hogy felvegye és a szemetesbe dobja. Nem volt nehéz meggyőzni egy ilyen városvezetést arról, hogy milyen nagyszerű otthont adnának egy környezettel foglalkozó fesztiválnak – úgyhogy az elvi megállapodás hamar megszületett.

Amikor Lammerhuber kivitte francia kollégáját a reptérre és hazament, hirtelen rászakadt a felelősség súlya. „Mit tettem?” – kérdezte magától ijedten, de aztán igyekezett megnyugodni. Ez is csak olyan kiállítás, amiből már többet is szervezett, csak a méretei nagyobbak. Sokkal!

A 850 ezer eurós költség egyharmadát a város, másik harmadát a tartomány, a harmadik részét pedig szponzorok állták.
Lammerhuber csillogó szemekkel mesélte, ma ő a világ legboldogabb embere.  Bár hónapok kemény munkája van mögötte, olyan hálálkodó leveket, üzeneteket kap, hogy naponta többször könnyek szöknek a szemébe.

Akintude Akinleye és a cikk írója Kisgyörgy Éva

Hatalmas élmény volt, hogy két, World Press díjat kapott fotóssal is sikerült beszélgetnem.
Pascal Maitre francia fotográfus kedvenc témája Afrika. Fiatalként többször járt a fekete kontinensen és egyszerre nyűgözte le annak szépsége és problémái. A Világbank adatai szerint Afrikában 600 millió emberhez nem jut el az áram és képeivel azt igyekszik körüljárni, mégis miképp élnek így az emberek. De természetesen kikérdeztem arról is, járt-e nálunk. Mosolyogva felelte, hogy igen, jó húsz éve képsorozatot készített a Dunáról. Nagy tisztelője a magyar fotográfiának, azonnal sorolta kedvenceit: André Kertész, Robert Capa, Martin Munkácsi.

Nigériából érkezett Akintude Akinleye, aki már gyerekkorában tudta, fotós akar lenni. Kisiskolásként beállt segédnek egy fotóstúdióba, és mivel szegény családból származott, középiskolai és egyetemi tanulmányai alatt is végig inaskodott. Kulturális antropológia szakon végzett, ösztöndíjjal Kanadában szerzett mesterfokozatot, ahol a doktoriját tervezi megírni, és tanítani is itt szeretne. A Reuters munkatársaként járja a világot, de a közeljövőben inkább saját projektekre igyekszik koncentrálni.

A fesztivál ereje abban rejlik, hogy a gondosan kiválogatott, nagyon magas minőségű fotók megállítják, elgondolkodtatják az arra járókat. Sokszor kérdéseket vetnek fel, máskor válaszokat adnak, felráznak és megnyugtatnak, elszomorítnak és reményt nyújtanak. Minden egyes kép nagyon erős, hiszen alkotóik a szakma legjobbjai, gyakran World Press Photo versenyeken győztes művészek.  Ahogy nap mint nap látjuk ezeket a képeket, közelebb érezzük magunkhoz a rajtuk ábrázolt embereket és problémákat. A kiállításnak pont ez a célja: a mai világban, amikor ijesztően eltávolodtunk a természettől, újra közelebb kell kerülni hozzá, hogy fenntartható módon, harmóniában élhessünk vele. Ugyanígy a föld lakóival is – ha eddig Afrikáról csak a szegénység jutott eszünkbe, a képek láttán megváltozhat véleményünk.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – travellina.hu

Hozzászólások

Különleges sétára indulhatunk a titokzatos, budapesti kertben

Különleges sétára indulhatunk a titokzatos, budapesti kertben

A Magyar Képzőművészeti Egyetem is várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján.

Ismét bejárja úttörő felfedezőútját Sir Ranulph Fiennes

Ismét bejárja úttörő felfedezőútját Sir Ranulph Fiennes

A National Geographic új, kétrészes sorozatában Sir Ranulph és Joseph Fiennes nehéz, de gyönyörű feladatra vállalkoznak: megkísérlik újra végigjárni Sir Ranulph úttörő jelentőségű 1971-es expedíciójának útvonalát a kanadai rengetegben.

Gladiátorjátékokat láthatunk a hétvégén

Gladiátorjátékokat láthatunk a hétvégén

33. alkalommal rendezi meg a BTM Aquincumi Múzeum a római tavaszünnepet.

Hamarosan kezdődik a Fülemülék éjszakája

Hamarosan kezdődik a Fülemülék éjszakája

A fülemüle gyönyörű énekéről ismert, a faj az idők során számos művészt megihletett.

Föld Fesztivál kezdődik az Állatkertben

Föld Fesztivál kezdődik az Állatkertben

A rendezvénysorozaton különböző programokkal várják az érdeklődőket.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket