Tivadar, Tihamér, Töhötöm2024. április 20., szombat
Programok

Élet a hegyekben

2019.03.24.NG
National Geographic Magyarország

A This Mountain Life című dokumentumfilm főszereplője egy anya és a lánya – Tania és Martina Halik – akik nekivágnak a kanadai vadonnak.

Forrás: This Mountain Life Film

A 2300 kilométeres út sítalpon a kanadai Brit-Kolumbia Parti hegységének vonulatán Squamishból Alaszkába minden szempontból nagy kihívás, különösen a 60 éves Taniának. Hat hónap a zord kanadai télben próbára teszi az ember testét és lelkét egyaránt.

A forgatás
Amilyen nehéz és fáradtságos út várt a Halik családra, olyan nehéz volt a forgatócsoport munkája is. „Nehéz volt megszervezni mindent, így igyekeztünk kis létszámú csapattal dolgozni” – mondja Baldwin. „Két embernél több sosem volt a helyszínen. Így tudtunk együtt haladni Halikékkal, csak így nem lassítottuk le őket. Egy inReach nevű eszközzel tartottuk a kapcsolatot, ami megmutatja, hogy honnan adják le a jelet.” A filmes csapat hol gyalog, hol helikopteren közelítette meg Halikékat, hogy dokumentálja útjukat.

Baldwin azt is hozzáteszi, hogy Tania és Martina sokszor maguk készítettek felvételeket a haladásukról. Így kerültek a filmbe telefonnal és GoPro kamerákkal készült felvételek, melyek csak még bensőségesebbé, még testközelibbé teszik az elkészült alkotást. „Ami elmúlt, azt nem tudtuk volna megmutatni másképp és fontos volt, hogy minden történés jelenidejű legyen” – magyarázza Baldwin.

A hideg tél jelentette a másik nagy akadályt a forgatáson. „Az extrém hideg miatt gyakran nem működött a felszerelésünk, az akkumulátorok gyorsan lemerültek. A magas páratartalom miatt minden megfagyott. A kamerával aludtam, hogy megvédjem a hidegtől” – meséli nevetve Baldwin. A metsző szél, a hideg éjszakák még különlegesebbé tették az élményt. Egy kamera el is veszett a hóban, de – legalábbis Baldwin szerint – még így is megérte!

Csúcsok és völgyek
A filmben több interjú is elhangzik Taniával és Martinával, de ők is gyakran fordítják maguk felé a kamerát. Könnyeket látunk, a fáradtság könnyeit, az örömét és a büszkeségét. A This Mountain Life a kendőzetlen igazságot mutatja: a mélypontokat és az öröm pillanatait, a testi és lelki megpróbáltatásokat és a felhőtlenül boldog perceket. Lebilincselő az a jelenetsorozat, amikor „hőseink” rájönnek, hogy az egyik élelemmel teli zsákjukat elveszítették a hóban. Ekkor ébredünk rá, hogy milyen könyörtelen tud lenni ez a mesebeli táj.

„Sok minden nem került be a filmbe. Hat hónap hosszú idő. Martinát elsodorta egy lavina és Tania néhány percig azt hitte, elveszítette a lányát. Ezt majd ők megírják a könyvben, mert erről például nem voltak felvételeink.”

4 fotó megtekintése

Élet a hegyekben

Fotó megosztása:

A hegymászók
Bár jó néhány izgalmas részlet kimaradt a filmből, az emberben mégsem támad hiányérzet. Igaz, hogy Martina és a lavina esete nem került rögzítésre, de hallunk például a snowboardos Toddról, akit a barátai szeme láttára temetett maga alá a hó. Ebben a jelenetben értjük meg igazán milyen kétségbeejtő és kilátástalan helyzetek adódhatnak ha az ember a hegyekbe merészkedik. „Interjúkból próbáltuk összerakni a történetet, majd kimentünk filmezni” – meséli Baldwin. „Pár órával a forgatás után pontosan ott gördült végig egy lavina, ahol előzőleg forgattunk.”

A filmben a hegyek minden arcát megmutatják: a szépséget, a veszélyt, a nyugalmat, az egyszerűséget, az erőt és a fenséget. Az első jelenet Simon Beck műalkotásával indul, aki lábnyomokból „épít fel” egy hópelyhet – 12 óra alatt. A Métis indián, Barry Blanchard a hegyek és a törzse kapcsolatáról mesél, míg Bernhard Thorn azt osztja meg velünk, hogy miért hagyta maga mögött Kelet-Berlint és hogy került a hegyekbe. Tania is hasonló okokból hagyta maga mögött az egykori Csehszlovákiát. Clair nővér, az egykori síző, a Queen of Peace kolostor apácája pedig arról mesél, hogyan érzi magát közelebb a Mennyekhez a hegyek ölelésében. „Kanada a szabadság földje. Ettől olyan vonzó.” – vallja Baldwin. A hegyi élet nem csak a sport miatt izgalmas.

Ez a Föld a tiéd
A This Mountain Life felvételeit nézve a néző úgy érzi, megérinti az eget. Üdítő érzés megtapasztalni a természet szépségét, még akkor is, ha ezt egy betondzsungel sötét mozitermében kell átélnünk.

Baldwin és Rustemeyer dokumentumfilmje nem direkt módon hívja fel figyelmünket környezetünk védelmének a fontosságára, de rámutat arra, hogy milyen a kapcsolat ember és környezete között. Amikor a Just Eat It és a This Mountain Life közötti kapcsolatról kérdeztük Baldwint, ő így válaszolt. „Nem egy újabb öko-filmet akartunk készíteni. Vannak persze közös vonások a két film között: a szabadság, a természet hívása, a nő karakter, a tisztelet itt is megjelenik. Ahogyan a klímaváltozás kérdése is. Martina és Tania kénytelenek voltak más utat választani, mert a gleccser, amin haladni akartak egyszerűen eltűnt!” Baldwin azt is hozzáteszi, hogy a film elsősorban a hegyekben élő emberekről szól. Az, hogy az ő szemszögükből látjuk ezt a gyönyörű tájat, önkéntelenül is felelősséget ébreszt a nézőben. Olyan ez a film, mintha egy jó nagyot szippantanánk a kristálytiszta levegőből!

A film
A csodálatos felvételekkel tarkított This Mountain Life: Coast Range Traverse Segment című dokumentumfilm megérdemli, hogy a lehető legnagyobb vásznon nézzük végig. Grant Baldwin rendező és Jenny Rustemeyer producer alkotása igazi szerelmes levél a természethez. A filmet 2019. április 10-12-én esténként láthatja a közönség a mozivásznon a Banff Hegyifilm Fesztiválon, a budapesti Corvinban.

Föld Fesztivál kezdődik az Állatkertben

Föld Fesztivál kezdődik az Állatkertben

A rendezvénysorozaton különböző programokkal várják az érdeklődőket.

Különleges túrát szerveznek Ipolytarnócon

Különleges túrát szerveznek Ipolytarnócon

Miocén parki barangoláson vehetnek részt az érdeklődők április 20-án Ipolytarnócon.

Feltárulnak az alvilág legsötétebb bugyrai

Feltárulnak az alvilág legsötétebb bugyrai

Szervkereskedők, bérgyilkosok és embercsempészek világát mutatja be a National Geographic sorozata.

Zöld fenntarthatóság

Zöld fenntarthatóság

2024. március 13-án az ELTE Sikerek Kerekasztal vendégei Dúll Andrea, Mádlné Szőnyi Judit, Sulyok Katalin és Szöllősi Szilvia.

Alaszka: Az új nemzedék

Alaszka: Az új nemzedék

A National Geographic bejelentette milyen új és visszatérő sorozatok lesznek láthatóak a csatornán 2024 márciusától. A tartalmak között tudományos, kulturális és sorozatok is szerepelnek.

Ajánlataink

A fogyatékkal élő mászók tündöklése

A fogyatékkal élő mászók tündöklése

A fogyatékkal élő mászók elképesztő teljesítményei arra sarkalnak, hogy elhagyjuk a „fogyatékkal” szót minden róluk szóló híradásból.

Banff Hegyifilm Fesztivál, Budapest – 2019

Banff Hegyifilm Fesztivál, Budapest – 2019

Áprilisban ismét Magyarországra érkezik a Banff Hegyifilm Fesztivál világ körüli filmturnéja.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket