Anasztázia, Tas, Oktávia2024. április 15., hétfő
Programok

Három belga 1200 méteres szabad mászása Patagóniában

2019.04.01.NG
National Geographic Magyarország

A belga Nico Favresse, Siebe Vanhee és Sean Villanueva O’Driscoll 2017. január 31-én, 15 napra elegendő élelemmel nekivágott, hogy szabadon megmássza a Torres del Paine Középső Tornyán húzódó El Regalo de Mwonot.

Sean Villanueva

A kiszámíthatatlan időjárás ellenük dolgozott. A 15. napon ugyan feljutottak a csúcsra, de a két 5,13-mas nehézségi fokozatú kötélhossz közül az egyiket még nem mászták ki szabadon. A vészesen fogyó élelmiszertartalékuk ellenére úgy döntöttek, a falon maradnak és megpróbálják valóra váltani az álmukat. A 19. napon aztán úgy tűnt, hogy minden elveszett, de akkor rájuk mosolygott a szerencse. Az idő kitisztult és így Favresse mégis nekivághatott, hogy megmássza az utolsó olyan kötélhosszt, amit addig még nem sikerült szabad stílusban megmászniuk.

„Az első hét kötélhossz (5,10) aránylag könnyen teljesíthető” – mondja Favresse.  Azután meredekebbé válik a fal és jönnek sorban a nehéz kötélhosszok. A csúcsig vezető következő öt kötélhosszon a hó is megfűszerezi a helyzetet.
Az út a patagóniai folklór legendás jetijéről, vagy „havasi emberéről” Mwonoról kapta a nevét, „A havasi ember ajándéka” nevet viseli. A mitológia szerint Mwono békés lény, aki csak azokat bántja, akik a területére merészkednek.

Nico Favresse, Siebe Vanhee, Sean Villanueva O’Driscoll

Interjú Nico Favresse-vel

Mennyiben hasonlít ez a kaland a korábbi nagyfalas mászásaidhoz? Töltöttél már el ennyi időt ilyen rossz időjárási körülmények közt egy falon? És akkor is sikerrel jártál?
Ez volt a leghosszabb idő, amit ilyen rossz időjárási körülmények közt töltöttem el egy falon. Amikor Kínában, a Kokshaal-Too hegyen a Kyzyl Askerben másztunk akkor is nagyon nehéz dolgunk volt, de inkább az extrém hideg miatt. Éjszaka -15 fokig süllyedt a hőmérséklet, de nappal sem haladta meg a -5 fokot. Azóta – bárhol is mászom – mindig az jut eszembe, hogy ez semmi ahhoz képest, amit Kínában átéltünk. Reggelente megolvasztottuk a havat, hogy legyen vizünk, de délre jéggé fagyott minden a kulacsunkban.

Patagóniában másfajta nehézségekkel kellet szembenéznünk. Persze ott is hideg van, és sokat fúj a szél, de a legnagyobb kihívást a változékony idő jelentette. Olyan gyorsan vált az időjárás, hogy egyszerűen kiszámíthatatlan. Egyszer tomboló hóviharra ébredtünk és azt hittük pihenőnapot kell tartanunk, majd fél óra múlva kitisztult az ég és nyugodtan mászhattunk. Eltelt egy óra és visszatért a vihar. Egyetlen nap alatt radikális változásokat tud produkálni az idő, így sosem tudhatod, hogy mászni vagy pihenni fogsz.

Nico Favresse, Siebe Vanhee, Sean Villanueva O’Driscoll

Mesélnél egy kicsit arról a bizonyos utolsó kötélhosszról az utolsó napon? Ha megpróbálom elképzelni, akkor elfagyott ujjak, korgó gyomor és kirepedezett bőr képe lebeg a szemem előtt. Ilyen volt? Mi játszódott le benned attól a pillanattól kezdve, hogy úgy döntöttél adsz magadnak egy utolsó esélyt, addig, amíg felfogtad, hogy sikerülni fog?
Miután napokat töltöttünk azzal, hogy kitaláljuk a mozdulatokat, de az időjárás sosem engedte, hogy nekivágjunk, lassan leesett, hogy egyetlen esélyünk maradt. Hatalmas nyomás nehezedett rám. Bizonyos szempontból talán a free solohoz tudnám hasonlítani. Nem emlékszem, hogy valaha is ennyit gondolkodtam volna egyetlen kötélhosszon. A 19. napon másztam meg. Azon a napon, aminek reggelén úgy ébredtünk, hogy metsző szél fújt, a fal nedves volt és egy fia ennivalónk sem maradt. Pakolni kezdtünk és igyekeztünk megbarátkozni a gondolattal, hogy egyetlen kötélhossz választ el attól, hogy elmondhassuk: szabadon másztuk ki az utat.

Egyszer csak csendesedni kezdett a szél, a hőmérséklet egy kicsit megemelkedett és a felhők mögül kibukkant a nap. Végre eljött a lehetőség! De félreértés ne essék, még mindig hideg volt és a szél is fújt, mégis úgy tűnt egy kicsit kedvezőbb az időjárás. Szerencsére a lehetőleg legközelebb táboroztunk attól a bizonyos kötélhossztól, így szinte rögtön nekiindulhattam.

Végül is, ha belegondolok, ez is csak egy kötélhossz. Sőt, maga az, hogy szabadon meg akar valaki mászni egy utat, az is csak egy olyan cél, amit önmagadnak állítasz fel, így ha nem sikerül, akkor sincs semmi baj. Különösen igaz ez a mi esetünkben, amikor nem az út nehézsége, hanem a külső körülmények – az időjárás, az élelem hiánya – jelentik a sikert vagy a kudarcot. De akkor is jó érzés győztesen kikerülni a harcból! Nagyon megkönnyebbültem, amikor sikerült és örültem neki, hogy rossz szájíz nélkül ereszkedhetünk le.

Egyébként is ez volt a kedvenc kötélhosszam, csalódott lettem volna, ha meg sem próbálhatom. Nekem sikerült, de Siebe is nagyon közel volt hozzá. Sean pedig az alatta lévőt mászta ki. Mindannyian nagyon keményen küzdöttünk, mindenkinek komoly része volt a sikerben. Ilyen körülmények között nem számít melyik kötélhossz kinek sikerül végül, mert nagyon sok múlik azon, hogy az ember jó időben legyen jó helyen.

Milyen ez a bizonyos kulcs-kötélhossz?
Egy vékony repedés mentén húzódik, ami túl vékony ahhoz, hogy beékelhesd az ujjad. Kitett és nehéz berakni a biztosítópontokat. Sok benne a nehéz fogás, de szerencsére nem kell túl messzire tenni a biztosítópontokat.

Mesélnél egy kicsit arról, hogy mennyi és milyen élelmiszerrel indultatok el?
Úgy terveztük, hogy maximum 15 napot töltünk el a falon. Reggelire zabpelyhet, magkeveréket és aszalt gyümölcsöket vittünk. Délben általában magvakat, aszalt gyümölcsöt, házi készítésű kókuszszeletet és sajtot ettünk. Este pedig liofilizált ételt fogyasztottunk. A 13. nap táján kezdtük csökkenteni az adagokat. Akkor még reménykedtünk abban, hogy minden rendben lesz, úgyhogy annyira azért nem fogtuk vissza magunkat. A 15 napon megettük a maradék kajánk felét, a 16. napon annak a felét, a 17. napon pedig a maradék fél felének a felét és így tovább. Szerencsére volt nálunk némi extra ennivaló is, úgyhogy kihúztuk valahogy.

Mi volt a legjobb ebben a kalandban, persze amellett, hogy sikerült szabadon kimásznotok az utat? Úgy hallottam egész jól éreztétek magatokat odafenn!?
Nekem az is nagyon jó volt, amikor magamra maradtam a függősátramban a gondolataimmal. Felért egy terápiával. Ki tudtam üríteni az elmém és elgondolkodhattam az életemen.

Mi volt a legnehezebb?
Az, amikor próbáltam rájönni, hogy mégis miért teszem ki magam ennyi szenvedésnek.

Forrás: alpinist.com

Három belga sziklamászó nem mindennapi teljesítményének kulisszatitkaiba a Notes From The Wall című lebilincselő történetben pillanthatunk be. A dokumentumfilmet a Banff Hegyifilm Fesztiválon láthatja a magyar közönség a mozivásznon,  április 10-12. között a budapesti Corvinban.

Különleges túrát szerveznek Ipolytarnócon

Különleges túrát szerveznek Ipolytarnócon

Miocén parki barangoláson vehetnek részt az érdeklődők április 20-án Ipolytarnócon.

Feltárulnak az alvilág legsötétebb bugyrai

Feltárulnak az alvilág legsötétebb bugyrai

Szervkereskedők, bérgyilkosok és embercsempészek világát mutatja be a National Geographic sorozata.

Zöld fenntarthatóság

Zöld fenntarthatóság

2024. március 13-án az ELTE Sikerek Kerekasztal vendégei Dúll Andrea, Mádlné Szőnyi Judit, Sulyok Katalin és Szöllősi Szilvia.

Alaszka: Az új nemzedék

Alaszka: Az új nemzedék

A National Geographic bejelentette milyen új és visszatérő sorozatok lesznek láthatóak a csatornán 2024 márciusától. A tartalmak között tudományos, kulturális és sorozatok is szerepelnek.

Generációs különbségek

Generációs különbségek

Mérő László tart előadást a PPK Harmadik Kor Egyeteme sorozatában.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket