Gyárfás, Romuald2024. június 20., csütörtök
Programok

Szeged 300 éve szabad

2019.07.08.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Idén 300 esztendeje bocsájtották ki az alföldi város kiváltságlevelét, ám természetesen ennél jóval régebbre nyúlik vissza a város históriája.

Egy gigantikus torta ad helyet a tárlathoz kapcsolódó interaktív programoknak, úgymint virtuális és élőszereplős várostörténet felelevenítésének.
Forrás: Sarusi István

Régészeti leletek formájában egészen a keltákig (Kr. e. 1200-475) tekint vissza az a kiállítás, mely a Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó Fekete házban tekinthető meg.

Fekete ház: a kiállítás helyszínéül szolgáló épület csodával határos módon nem veszett oda az 1879-es nagy áradásban, aminek az is az oka, hogy a város többi részéhez képest magasulaton, vagy akkori nevén a Palánkon állt.
Forrás: Sarusi István

Mire a 13. században a tatár dúlás elérte Szegedet, IV. Béla már igen jelentős központot épített ki, aminek utolsó ránk maradt nyomát jelenti a szegedi vár maradványa. Tény, a 19. század végére elveszítette védelmi funkcióját ez az erődítmény: lepusztult állapotában csak tömlöcként működhetett. Lebontásának három oka is volt. Először is a szegediek nem szerették ezt a várat, mert az 1879-es nagy árvízig a császár tulajdona volt, így az elnyomás szimbólumának tekintették. Másrészt pedig olyan értékes területeken feküdt az egykori védelmi vonal, hogy a város a telek értékesítéséből jókora bevételre számított. Harmadsoron pedig a nagy árvíz után jól jött az építőanyag: bizonyíthatóan a régi vár tégláit használták fel a mai Stefánia palotasor építéséhez. Napjainkban mindösszesen a Belvárosi híd lábához közel eső, nem túl jó állapotban lévő bástya és a múzeum mögötti várépület maradt meg az egyköri erődből, amit hamarosan felújíthatnak, így – hacsak részben is – megőrizve az Alföld egykori méretes téglavárának egy darabkáját. Érdemes belegondolni, milyen más lenne ma Szeged belvárosa, ha teljes egészében megmaradt volna mindaz, amit a kiállítás gigantikus ábrája mutat!

Mára mindösszesen ekkorára zsugorodott az egykori terebélyes téglavár, amit hamarosan felújíthatnak, így hitelesebben és méltóbb módon eleveníti fel az átélt évszázadokat.
Forrás: Sarusi István

Tovább haladva az időben és a kiállítótermekben, sajnos a török pusztítása után az addig megszerzett titulusok szertefoszlottak, s miután a 17. század végével sikerült kiűzni a törököt, a bécsi kancellária bizonyítékot akart arra vonatkozóan, hogy korábban valóban szabad királyi város volt Szeged. Ezért egy cselhez folyamodtak az itteniek, ugyanis a halászok pont akkor fogtak ki a Tiszából egy pecséttöredéket, amin szerepelt egy 1200-as szám és az, hogy Szeged szabad város. Ezt bemutatva, a bécsiek hittek a város lakóinak, ám az, hogy 1704-ben mégis hogyan akadt horogra az a pecsét, ennyi év távlatából már nagyon nehéz értékelni, de ennek nyomán, 1719. május 21-én a város újból megkapta szabadságát.

5 fotó megtekintése

A kiállításon eredetiben lehet látni a latin nyelven íródott privilégiumlevelet, amiben mindazon jogokat lefektették, így a pallosjogot is, amivel az akkori település bírt. Ezért láthatunk a míves dokumentum közvetlen szomszédságában pallosokat, egy nagyobbat és egy kisebbet, hóhérpallost egyaránt. Szeged szabad ítélkezési jogához köthető egy ismert esemény, mégpedig az 1728-as nagy boszorkányper. Nagyon nagy szárazság volt akkortájt errefelé, talán még az is hozzátett a bűnbakkereséshez. Így hát férfiakat és nőket egyaránt megvádoltak és máglyahalálra ítéltek a Tisza mentén – e terület ma Boszorkányszigetként ismeretes. Noha ez egy igen jelentős történelmi esemény volt, de a közvélekedéssel ellentétben nem az utolsó magyarországi boszorkányégetésként kell emlékezni rá, mert Nagykárolyban később is volt előfordult.

Kiemelkedően fontos szegedi történés a korábban már említett 1879-es árvíz. Éppen ezért külön teremben, megannyi korabeli fotográfiát találunk róla. Ezek hűen elevenítik fel az ominóuzs eseményeket. Furcsamód a március 12-ei katasztrófa előtt már  elkezdett apadni a Tisza, így majdhogynem megnyugodtak a városiak, de azon a különösen zord, zuhogó esővel érkező viharos éjjelen mégsem bírták a gátak a rájuk nehezedő nyomást, és a mostani Rókus városrészen átszakadtak a védművek, vagyis tulajdonképpen hátulról tört be az áradat. Szinte képtelenek voltak riasztani egymást ilyen nehéz körülmények között az emberek. Akiknek szerencséjük volt, az akkor még álló szegedi vár falain találtak menedéket, ahol hónapokig sátoroztak – lényegében csak és kizárólag isteni szerencse, hogy ez idő alatt nem alakult ki tömeges járvány. Mindemellett Szeged épületeinek 80 százaléka megsemmisült. Kivételt a magasabban fekvő, akkori nevén Palánkon található belvárosi épületek képezték, közöttük volt a kiállításnak otthont adó Fekete ház is. Sőt, Tisza Lajos (1832 – 1898) politikus, aki ekkor árvízi biztoskén, rövid ideig innen irányította az újjáépítési munkálatokat. Nagyon komoly döntéseket kellett meghoznia a biztos úrnak, lévén Párizs mintájára sugárutas-körutas szerkezetű várost képzelt el, viszont ehhez a megmaradt házak közül is el kellett bontani néhányat. Az újjáépítést európai nagyvárosok is támogatták, így a megyeszékhely körútjai a segédkező városok után kapták nevüket, mint Párizs, London, Róma, Moszkva. Itthonról sem maradtak el a felajánlások: Liszt Ferenc koncertjeinek bevételeit szintén a városnak ajánlotta.

Szeged ikonikus nevezetessége, a Fogadalmi-templom is az árvíz utáni helyreállításhoz köthető, mert a vész alatt fogadták meg a helybéliek, hogy egy imaházat húznak fel, amint megmenekülnek a veszedelemtől. Végül is Szeged vallási-liturgikus központjában létesült az újabb templom, csakhogy ott már volt egy korábbi, a Szent Demeterről elnevezett. Elkezdték bontani a Szent Demeter-templomot, hogy helyére épülhessen a dóm. A ontás közben azonban megtalálták Szeged legrégebbi épített emlékét, a Dömötör-tornyot. Ezt a tornyot nem bontották el, hanem ma is látható a Dóm téren. Az első világháború dúlása szakította félbe az 1913-ban megindult templomépítési munkálatokat, amik 1930-ban fejeződtek be. Érdekessége a Fogadalmi templom köré épült térnek, hogy méretében és stílusában megegyezik a velencei Szent Márk térrel.

Tovább hömpölyöghetne az érdekességek folyama, csakhogy jobb, ha minderről személyesen, a kiállításon győződik meg az érdeklődő. 2019 végéig látogatható a tárlat. Egy belépővel mindjárt három kiállítás is, mivelhogy a régi Palánkot bemutató festménytárlat kapott helyet a Kass Galériában, valamint a Klauzál téren a „torta” ad otthont az interaktív elemeknek.

Hozzászólások

Különleges sétára indulhatunk a titokzatos, budapesti kertben

Különleges sétára indulhatunk a titokzatos, budapesti kertben

A Magyar Képzőművészeti Egyetem is várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján.

Ismét bejárja úttörő felfedezőútját Sir Ranulph Fiennes

Ismét bejárja úttörő felfedezőútját Sir Ranulph Fiennes

A National Geographic új, kétrészes sorozatában Sir Ranulph és Joseph Fiennes nehéz, de gyönyörű feladatra vállalkoznak: megkísérlik újra végigjárni Sir Ranulph úttörő jelentőségű 1971-es expedíciójának útvonalát a kanadai rengetegben.

Gladiátorjátékokat láthatunk a hétvégén

Gladiátorjátékokat láthatunk a hétvégén

33. alkalommal rendezi meg a BTM Aquincumi Múzeum a római tavaszünnepet.

Hamarosan kezdődik a Fülemülék éjszakája

Hamarosan kezdődik a Fülemülék éjszakája

A fülemüle gyönyörű énekéről ismert, a faj az idők során számos művészt megihletett.

Föld Fesztivál kezdődik az Állatkertben

Föld Fesztivál kezdődik az Állatkertben

A rendezvénysorozaton különböző programokkal várják az érdeklődőket.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket