András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Programok

A bűn kereskedői – népszerű sorozat a NatGeo tévén

2022.02.19.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Milyen utat jár be egy illegális árucikk az előállítótól a fogyasztóig? És miként képesek egyes alvilági szervezetek – a helyi és a nemzetközi bűnüldöző szervek minden erőfeszítése ellenére – zavartalanul, évről évre csillagászati profitra szert téve működni?

Mariana van Zeller (balra) interjút készít.
Forrás: National Geographic

 

Az új epizódokban Amazónia illegális aranybányáitól a gyanútlan kliensek pénzére utazó randiapplikációkig és a zugműtőkként használt olcsó floridai hotelszobákig tarts velünk olyan sötét, törvényen kívüli világokba, melyeket személyesen aligha szeretnénk megismerni – de amelyek titkai, akár bevalljuk, akár nem, igencsak érdekelnek minket.

A National Geographic világhírű, Peabody- és DuPont-díjas oknyomozó újságírója folytatja életveszélyes, nagy bátorságot és leleményességet igénylő feltárómunkáját a globális alvilág legmélyebb, legsötétebb szféráiban. Mariana van Zeller a National Geographic ikonikus nevét és közismerten jó kapcsolatrendszerét felhasználva az izgalmas epizódokban nemcsak hogy sikeresen bejut a legbefolyásosabb bűnszervezetek kulisszái mögé, de szóra is bírja azok irányítóit, feltárva előttünk az illegális csempészhálózatok és feketepiacok bonyolult belső működését.

A bűn kereskedői teljes második évadát a pandémia idején forgattuk, így számtalan nehézséggel kellett megbirkóznunk. A járvány azonban egyúttal a feketepiacok robbanásszerű növekedését is magával hozta, így, azt hiszem, a sorozat ma aktuálisabb, mint valaha” – nyilatkozta van Zeller a széria új szezonjának jelentőségéről. „A második évadban még a korábbinál is mélyebbre merülünk a föld alatti szervezetek félhomályos világában, minek eredményeként még alaposabb rálátásunk nyílik ezek működésére.”

Az amerikai társadalomra mindazonáltal a fegyvereken, a kábítószereken és a pénzéhségen túl egy további tényező, a szélsőséges ideológiák is nagy veszélyt jelentenek; ezt bizonyítja az a megrázó epizód, melyben van Zeller egy, a fehér felsőbbrendűséget hirdető – és az elméletei megvalósítása érdekében még az erőszaktól se visszariadó – föld alatti mozgalom tagjai közé látogat…

A bűn kereskedői első évada számos elismerésben részesült, a sorozatban nyújtott teljesítményéért 2021-ben Mariana van Zeller nyerte a Gracie Awardot a legjobb riporter/tudósító kategóriában, és a műsor egy Critics Choice Real TV Awards-jelölést is kapott a bűnügyi alkotások között – valamint a szériát nemrégiben dokumentumfilmes  Emmy-díjra jelölték az üzleti és gazdasági témájú alkotások kategóriájában.

Az epizódok tartalmából:

Plasztikai sebészet
Egy plasztikai sebészeti beavatkozás még akkor is rejt magában némi kockázatot, ha egy méregdrága, minden egészségügyi előírásnak megfelelő magánklinikán hajtják végre. Ha viszont egy piszkos hotelszobában kerül rá sor, és a kést egy képzetlen kontár tartja a kezében, a művelet gyakran katasztrofális eredményhez vezet. A megrázó epizódban Mariana van Zeller oknyomozó újságíró a floridai alvilág félhomályos műtőiben keresi az összefüggést az önjelölt orvosok pénzsóvársága, a közösségi média kárhozatos hatása és a páciensek egy részének tragikus halála között.
Bemutató 2022. február 25-én 21.00-kor

 

Mariana van Zeller és egy maszkot viselő személy.
Forrás: National Geographic

Lopott autók
Évente több mint 750 ezer autót lopnak el az Egyesült Államokban, és az eltulajdonított járművek jelentős része Nyugat-Afrikában köt ki. Hogyan lehetséges ez? Miként sikerül a bűnözőknek autók tízezreit kicsempészni az országból? Az epizódban Mariana van Zeller ennek az izgalmas kérdésnek jár utána – a téma sajnos igencsak időszerű, mert a hatóságok a nagy kereslet miatt az autólopások és -csempészet volumenének további növekedését vetítik előre.

Bemutató 2022. március 4-én 21.00-kor

 

Mariana van Zeller a film stábjával egy marihuánaültetvényen.
Forrás: National Geographic

Marihuána
Kalifornia 2016-ban veszélyes társadalmi kísérletbe kezdett: legalizálta a marihuánát. Az eredmény: négy év elteltével a szerből háromszor annyi cserél gazdát feketén, mint legális úton, és egész bűnözői csoportok versengenek az üzletág busás profitjáért. Az epizódban Mariana van Zeller megkísérli feltérképezni és végigkövetni a szövevényes ellátási láncot a termesztőktől egészen a terjesztőkig és a fogyasztókig.
Bemutató 2022. március 11-én 21.00-kor

 

Motoros bandák
Filmélményeink hatására a motoros bandákkal kapcsolatban sokan hajlamosak vagyunk romantikus elképzeléseket dédelgetni – az USA-ban működő három legnagyobb klubot felkeresve azonban Mariana van Zeller ennek épp az ellenkezőjével, brutalitással és nyers erőszakkal szembesül. Olyan zárt, összetartó közösségek ezek, melyekbe csak a legképzettebb ügynökök képesek beépülni – és amelyek tagjait a titoktartási fogadalmuk miatt szinte lehetetlen szóra bírni. A sorozat bátor riporternőjének a bravúr most mégis sikerül.
Bemutató 2022. március 18-án 21.00-kor

 

Fehér fensőbbség
Miközben Amerika megpróbál a múltjában gyökerező fehér felsőbbrendűséggel szembenézni és leszámolni, egyesek épp ellenkező elveket vallanak, és egy még elnyomóbb fehér uralomért küzdenek. A Mariana van Zeller által az epizódban felkeresett mozgalom ékesen bizonyítja, hogy adott esetben egy ideológia éppoly veszélyes lehet, mint a pénzéhség, a kábítószerek vagy a fegyverek.
Bemutató 2022. március 25-én 21.00-kor

 

Kokainkirálynők
Az mindenki által régóta ismert tény, hogy Kolumbia hegyvidékei és Rio nyomornegyedei kulcsfontosságú szerepet játszanak a kokain előállításában és terjesztésében – így az az újságíró, aki ezekre a helyekre ellátogat, az állandósult törvénysértéseken és a véres erőszakon kívül elméletileg sok újdonságra nem számíthat. Vagy mégis? Az izgalmas epizódban Mariana van Zeller meglepő jelenségre lesz figyelmes: egyre több bűnbanda élén áll nő.
Bemutató 2022. április 1-jén 21.00-kor

 

A szerelem szélhámosai
A napjainkban egyre népszerűbb randiapplikációk és társkereső oldalak nemcsak a szerelemre éhes embereket vonzzák mágnesként, de azokat a szélhámosokat is, akik efféle internetes platformok segítségével igyekeznek meggazdagodni. Mi a csalók módszere? A trükkös társkereső alkalmazások üzemeltetői milyen praktikákkal képesek felhasználók sokaságát behálózni és a pénzüktől megszabadítani? Az epizódban Mariana van Zeller Ghána hírhedt internetes bűnözői közé látogat. Bemutató 2022. április 8-án 21.00-kor

 

Maffia-Amazónia
Bár ma már közhely, hogy Amazónia a Föld egyik legfontosabb ökológiai kincsestára, a természetpusztítás továbbra is drámai sebességgel folyik ezen a tájon. Hogyan lehetséges, hogy a helyi maffia gyakorlatilag zavartalanul végezheti kárhozatos tevékenységét, ezzel nemcsak a helyi élővilágot, de az egész Föld jövőjét is veszélybe sodorva? Mitől olyan nagy üzlet erdőt irtani, illegális aranybányákat üzemeltetni és állat- és növényfajok ezreinek élőhelyét szisztematikusan tönkretenni? Az epizódban Mariana van Zeller efféle égető kérdésekre keres választ a helyszínen, egy veszélyes expedíció keretében.
Bemutató 2022. április 15-én 21.00-kor

 

Kifosztott óceánok
Amerikában kevesen tudnak róla, de szomorú tény, hogy a boltokban árult halak mintegy harmadát illegálisan fogják ki a tengerből. Kik ezek a modern ökokalózok, és miként végzik milliárdos haszonnal járó törvénytelen – a tengeri élővilágot lassan, de biztosan elpusztító – tevékenységüket? Az epizódban Mariana van Zeller ezt kutatja az Atlanti-óceánon, Amerika, Európa és Afrika partjai előtt.
Bemutató 2022. április 22-én 21.00-kor

Az óceánátkeléstől a Déli-sarkig

Az óceánátkeléstől a Déli-sarkig

Rakonczay Gábor vetítéssel egybekötött élménybeszámoló előadása az ELTE Karrierközpont szervezésében.

Hihetetlen állati utazások

Hihetetlen állati utazások

Bolygónk élőhelyeit járva csodálatos, már-már hihetetlen állati vándorlásoknak lehetünk szemtanúi az afrikai szavannától a tenger mélyéig és az Északi-sarkvidékig.

Hegyközelben

Hegyközelben

A Környezetpszichológiai Beszélgetések konferenciasorozat központi témája ezúttal a hegy.

Molekulák áramlásban

Molekulák áramlásban

Vajon beszélhetünk egy új ipari forradalom kezdetéről a szintézistechnológiában? Erre keresi a választ Dormán György gyógyszerkémikus az Alkímia ma sorozatban.

Humor a keleti kultúrában

Humor a keleti kultúrában

2023. november 9-én Dezső Csaba tart előadást a szanszkrit szatírákról az ELTE Orientalisztikai Intézet „Humor a keleti kultúrákban" sorozatában.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket