2024. február 29., csütörtök
Programok

Cápafesztivál a National Geographic Wildon

2022.07.08.NG
National Geographic Magyarország

Rettegett és félreértett tengeri ragadozók özönlik el a képernyőt a National Geographic Wildon júliusban.

Tigriscápa
Forrás: National Geographic/Mark Van Coller

 

Immár tizedik éve, hogy júliusban a cápák a főszereplői a National Geographic Wild történeteinek, és ez idén se lesz másként: a hétvégenként 18.00 és 21.00 óra között műsorra tűzött sorozatok és különkiadások egy olyan rendkívüli víz alatti birodalomba viszik a nézőt, ahol a valóság izgalmasabb, mint a fikció, és ahol – a közhiedelemmel ellentétben – a legrettegettebb ragadozóknak is szerethetőek.

A Cápafesztivál izgalmas, képernyő elé szegező műsorfolyama több mint 30 órányi premierrel várja a világ egyik legvérszomjasabbnak tartott – ám sokak szerint gyökeresen félreértett – húsevő rajongóit. Amint azt a korábbi években megszokhattuk, a programok nemcsak a legújabb kutatási eredményeket és tudományos felfedezéseket mutatják be a cápákkal kapcsolatban, de, lenyűgöző felvételek segítségével, e nagyszerű ragadozó szépségét és meghökkentő testi erejét, képességeit is elénk tárják. A filmek több mint 15 fajt mutatnak be, a nézőket olyan különleges helyekre kalauzolva, mint a Maldív- és a Galápagos-szigetek, Costa Rica, Ausztrália, Hawaii, Dél-Afrika, Kalifornia, Massachusetts, Maine és Florida.

A National Geographic azonban nemcsak bemutatja a cápákat, de elősegíti és támogatja is a megismerésüket; a Minorities in Shark Sciencesszel (MISS) kialakított együttműködés keretében a tengerbiológiai kutatások sokszínűbbé tételéért és az ifjú tudóstehetségek inspirálásáért dolgozik, akik közül többekkel – pl. Candace Fields-szel, Carlee Jacksonnal és Jasmin Grahammel – a képernyőn is találkozhatunk.

Tigriscápa
Forrás: National Geographic/Mark Van Coller

 

A Cápafesztivál filmjeiben megszólaló tudósok és szakértők:

Candace Fields PhD-hallgató, a populációdinamika és a nagyragadozó-populációk földrajzi térszerkezetének szakértője.

Carlee Jackson tengerbiológus, cápaszakértő, a tengeri teknősök megmentéséért dolgozó természetvédő.

Jasmin Graham biológus, a cápák és a ráják ökológiájának és evolúciójának kutatója.

Alison Towner tengerbiológus, a fehércápák elismert szakértője.

Gibbs Kuguru nagy fehércápákra szakosodott kenyai tengerbiológus, a cápák DNS-ének feltérképezője.

Mike Heithaus biológus, a College of Arts, Sciences & Education (CASE) dékánja, a Floridai Nemzetközi Egyetem professzora.

Sara Casareto, a Floridai Nemzetközi Egyetem PhD-hallgatója, a cápák biológiájának és viselkedésének kutatója.

Melissa Cristina Marquez Puerto Rico-i tengerbiológus, a porcos halak, köztük a nagy fehércápák szakértője.

Ryan Johnson tengerbiológus, világhírű dokumentumfilmes műsorvezető.

 

Ízelítő a filmekből:

Zűr az Űr-parton
A floridai Space Coast nyugalmát normál körülmények között csak a Cape Canaveralról vagy a Kennedy Űrközpontból fellőtt rakéták zavarják meg, 2003-ban azonban fordult a kocka, és a tenger irányából érkezett a baj: nyolc hónap leforgása alatt tíz fürdőzőt is cápatámadás ért, – többet, mint az elmúlt egy évtizedben összesen. Mi áll a ragadozók viselkedésének megváltozása mögött?
Premier: 2022. július 9. szombat 20:00

Egy harapás nem harapás
Ha annak a valószínűsége, hogy valakit cápatámadás ér, egy a 17 millióhoz, annak mennyi, hogy az ember kétszer is a tengeri ragadozók célkeresztjébe kerül? Két balszerencsés tengerimádóval ez történt, alaposan feladva a leckét a cápák viselkedését tanulmányozó biológusoknak.
Premier: 2022. július 10. vasárnap 20:00

Ragadozók öble
Az alabamai Gulf Shores sokáig idilli üdülőhely és horgászparadicsom volt a Mexikói-öböl partján, 2000 óta azonban viharfelhők gyülekeznek a település felett: egymást követik parti vizekben a cápatámadások, rettegéssel töltve el a turistákat és a helyieket. Miért lett a környék a tengeri ragadozók kedvenc vadászó helye?
Premier: 2022. július 16. szombat 20:00

Dráma az édenkertben
A Bahamákhoz tartozó Abaco-szigetcsoport normál körülmények között a nyugalom és a természeti szépségek otthona, mely mágnesként vonzza a horgászat, a búvárkodás és a vitorlázás szerelmeseit. 2018-ban azonban rémisztő események zúzták porrá az idillt: néhány hét alatt három cápatámadás is történt a parti vizekben, a helyieket és a turistákat egyaránt sokkolva.
Premier: 2022. július 17. vasárnap 20:00

Lesből támadók
Egy szörföst cápatámadás ér, méghozzá a lehető legváratlanabbul, hisz a ragadozó sokáig csak követi őt, és csak az utolsó pillanatban tör a felszínre. A kiszemelt sportolónak ezúttal csak a deszkáját éri harapás, ám évről évre jócskán akadnak, akik nem ilyen szerencsések. Mi teszi a cápákat ilyen hatékony, a lopva támadást mesterfokon űző vadászokká?
Premier: 2022. július 23. szombat 19:00

Férfiakra hangolva
Az embert érő cápatámadások viszonylag ritkák, ám amikor mégis bekövetkezik az attak, az áldozatok túlnyomó többsége – a statisztikák szerint több mint 85%-a! – férfi. Mi áll a furcsa jelenség mögött? A cápák valóban válogatnának a nemek között? A kérdés megválaszolása érdekében egy tengerbiológusokból álló kutatócsoport rendhagyó nyomozásba kezd…
Premier: 2022. július 24. vasárnap 18:00

Védekezz okosan!
Amikor egy szigonyos halászt cápatámadás ér a bahamai partoknál egy merülés során, a tudósok átfogó viselkedéstani vizsgálatba kezdenek a jövőbeni hasonló incidensek elkerülése érdekében. Hogyan gondolkodnak és miként vadásznak a cápák? És, ezek ismeretében, milyen innovatív technológiákat lehetne kifejleszteni az emberek védelmében? Keress velünk válaszokat a víz alatt!
Premier: 2022. július 30. szombat 19:00

Veszélyes roncsok
Az észak-karolinai partok előtt egy szigonyos halász egy egész raj agresszív cápával találkozik egy hajóroncs megközelítése közben. Az incidens sokkoló, ám korántsem meglepő, mivel a cápák világszerte előszeretettel költöznek tengerfenéken heverő roncsokba. Mi vonzza a ragadozókat ezekbe a mesterséges, emberi kéz alkotta objektumokba? És az itt élő példányok miért agresszívebbek a többinél? Nyomozz velünk!
Premier: 2022. július 31. vasárnap 19:00

A Hold cápái
A filmben példátlanul közeli bepillantást kapunk a pörölycápák életébe, és választ kapunk egy különös kérdésre, melyet talán még soha nem tettünk fel magunknak: Mi köze a cápák viselkedésének a Holdhoz?
Premier: 2022. július 10. vasárnap 18:00

 A világ legnagyobb pörölycápája?
A pörölycápák méretével kapcsolatban legendák keringenek, egyes tudósok szerint a legnagyobb példányok hossza a hat métert is meghaladhatja. Mi hát az igazság? A filmben erre keres választ egy kutatócsoport Florida partjai előtt és a cápák által körülrajzott Bahamáknál…
Premier: 2022. július 16. szombat 19:00

Kardszárnyú delfinek a nagy fehércápák ellen
1997 októberében olyan dolog történt a kaliforniai Farallon-szigeteknél, amitől tátva maradt a tudósok szája: Két kardszárnyú delfin megtámadott és megfojtott egy nagy fehércápát, majd kitépte a máját. Azóta több hasonló attak is történt a világ különböző pontjain, így egyre többen találgatják: Mi folyik az óceán két csúcsragadozója között? Egyelőre több a kérdés, mint a válasz…
Premier: 2022. július 31. vasárnap 20:00

Generációs különbségek

Generációs különbségek

Mérő László tart előadást a PPK Harmadik Kor Egyeteme sorozatában.

A kvantummechanika hőskora

A kvantummechanika hőskora

Csordás András László az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék egyetemi tanára, az MTA doktora tart előadást Az atomoktól a csillagokig sorozatban, 2024. február 22-én 17 órakor.

Rejtélyes történetek a levegőben

Rejtélyes történetek a levegőben

Új évaddal folytatódik a National Geographic Légikatasztrófák című sorozata. Az epizódok a légiközlekedés hírhedt tragédiáinak hátterében meghúzódó rejtélyeket mutatják be. A hatrészes évad premierje 2024. február 19-én este 22 órakor látható a National Geographic csatornán.

Rítusok az ókorban

Rítusok az ókorban

Új sorozatot indít az ELTE Ókortudományi Intézet, a bevezető előadást Földváry Miklós, a Vallástudományi Tanszék vezetője tartja.

Vadonatúj évaddal folytatódik a National Geographic Emmy-díjas sorozata

Vadonatúj évaddal folytatódik a National Geographic Emmy-díjas sorozata

Új évaddal folytatódik a National Geographic „Géniusz” című életrajzi sorozata.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket