Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Programok

A történelem leghírhedtebb harcosainak tündöklése és hanyatlása

2022.09.25.NG
National Geographic Magyarország

A National Geographic szédítő „történelmi hullámvasútra” hívja nézőit az új, Vikingek: A dicsőségtől a bukásig c. sorozatával.

A hírhedt skandináv harcosok bámulatos sikereit és végzetes kudarcait egyaránt bemutató széria az Abacus Media Rights közreműködésével kerül a nézők elé, az első rész premierje 2022. október 2-án, 22.00-kor lesz.

A viking hajóhad több mint három évszázadon át vezetett támadásokat az európai partok ellen (sőt, a kontinens határain túl is), drámai eredménnyel. De vajon valóban csak azok a mohó, vérszomjas rablók voltak ők, akiknek hajlamosak vagyunk beállítani őket, vagy bonyolultabb a kép, és egyúttal okos, előrelátó, átfogó stratégiával rendelkező politikai játékosokról van szó? A lebilincselő, a National Geographic védjegyévé vált tudományos igényességgel készült sorozatban tanúi lehetünk a vikingek első Skandinávián kívüli portyáinak. Láthatjuk, amint beveszik Yorkot és megostromolják Párizst, az általuk taposott kereskedelmi útvonalakon kelet felé egészen Bagdadig kísérjük őket, és csodálkozva figyeljük, amint az Atlanti-óceánon átkelve Izland és Grönland érintésével egészen Amerikáig jutnak.

 

Azt eddig is tudtuk, hogy a vikingek a történelem legrettegettebb harcosai közé tartoznak: hogy háborúikat a tenger elől vívták, hogy híresek voltak a kegyetlenségükről, és hogy a saját szabályaik szerint éltek; mindenki számára magától értetődő tény, hogy évszázadokon át feltartóztathatatlanok voltak, hogy mesterien hajóztak és tájékozódtak, és hogy befolyásuk Konstantinápolytól az Újvilágig ért. Történetüket azonban mind ez idáig kizárólag keresztény szemszögből ismertük – és csak most, az ősi sagák elemzésével és a modern biorégészeti módszerek bevezetésével fejtettük meg, hogy kik voltak ők igazán.

A sorozat a világ 20 vezető vikingszakértője segítségével tárja elénk a korral kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket: közéjük tartozik többek közt Stefan Brink, a skandinavisztika professzora (University of Cambridge); Terry Gunnell, a folklorisztika professzora (University of Iceland); Anders Winroth, a középkori történelem professzora (University of Oslo); Cat Jarman bioarchaeológus, a „The River Kings’ c. könyv szerzője; Søren Michael Sindbæk régész (University of Aarhus); és Dr. Clare Downham történész, a ‘Viking Kings of Britain and Ireland’ c. könyv szerzője (University of Liverpool).

A vikingekre előszeretettel gondolunk vérszomjas tengeri banditákként, akik, ha a kiszemelt anyagi javak megszerzése a tét, az erőszak semmilyen formájától nem riadnak vissza. E sablonos és leegyszerűsítő kép alatt azonban egy sokkal összetettebb, megragadó igaz történet húzódik – a felszíni rétegeket lehántva kiderül, hogy a rettegett pogány rablók egyúttal kitűnő tengerészek, bátor felfedezők, szorgalmas mesteremberek, élelmes kereskedők, tehetséges költők és előrelátó politikusok is voltak.

 

700 és 1100 között ezek a különleges és egyedülálló északi harcosok sikeresen meghódították Britanniát és Írországot, ostrom alá vették Párizst, jól működő kereskedelmi útvonalakat alakítottak ki kelet felé egészen Konstantinápolyig és Bagdadig, nyugati irányban pedig Izland és Grönland felfedezése után Észak-Amerikáig jutottak – mielőtt végleg eltűntek volna a történelem színpadáról. A Vikingek: A dicsőségtől a bukásig c. sorozat lebilincselő módon tárja elénk sikereiket és kudarcaikat, magasba emelkedésüket és mélybe zuhanásukat – megmutatva, hogy eredendően kik voltak ők valójában, miért keltek útra öbleikből, hogy hazájuktól messze hajózva ír és angol kolostorokra támadjanak.

Az epizódok tartalmából:  

Az út Lindisfarne-ig
Kalózok, kereskedők és fosztogatók… Színre lépésükkor a vikingek egy váratlan és megállíthatatlan erő voltak, melynek megjelenésére senki nem volt felkészülve. A Lindisfarne-sziget kicsiny vallásos közössége elleni támadással kezdetét vette a viking terjeszkedés Európában és azon túl. Ki voltak ezek a kegyetlen és eltökélt skandinávok?
Bemutató október 2-án, vasárnap 22.00-kor

A nagy pogány hadsereg
Katonai túlereje birtokában a nagy pogány hadsereg beveszi Northumbria fővárosát, Yorkot. Voltak előzményei az eseménynek? Milyen történelmi helyzetben került sor a vakmerő támadásra? Az izgalmas epizód a 9. századi Anglia legfontosabb csatáit, erődítményeit és politikai szereplőit villantja fel előttünk.
Bemutató október 9-én, vasárnap 22.00-kor

Kelet vonzásában
A 9. században Konstantinápoly Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb városa volt – nem csoda hát, hogy a város ellenállhatatlan vonzerőt gyakorolt a vikingekre, akik 860-ban kétszáz hadihajóval és ötezer katonával, távolról se egyszerű kereskedőkként jelentek meg a város életében.
Bemutató október 16-án, vasárnap 22.00-kor

A Frank Birodalom ostrom alatt
A vikingek a Frank Birodalom ellen vezetett szívós és kitartó támadásai 885-ben, Párizs ostromában csúcsosodtak ki. Az agresszorokat mindazonáltal nem annyira a hatalomvágy, mint inkább a megszerezhető anyagi javak motiválták.
Bemutató október 23-án, vasárnap 22.00-kor

Amerika felfedezői
A Norvégiát sújtó politikai instabilitásnak volt egy váratlan mellékhatása: viking hajók egy csoportja nekivágott az Atlanti-óceánnak, és nyugat felé kalandozva felfedezte Izlandot, ahol a hódítók telepet is alkottak. Nem sokkal később pedig a skandinávok még tovább merészkedtek, előbb Grönland, majd Új-Fundland földjére téve lábukat.
Bemutató október 30-án, vasárnap 22.00-kor

A második viking kor
A 10. század közepére Dánia monarchiává alakult, a világ pedig tanúja lehetett az immár keresztény dán király, Kékfogú Harald felemelkedésének. Az ún. második viking kornak azonban a kudarcos Stamford Bridge-i csata véget vetett – ez volt a Britanniát érő utolsó viking támadás.
Bemutató november 6-án, vasárnap 22.00-kor

 

Hozzászólások

Különleges sétára indulhatunk a titokzatos, budapesti kertben

Különleges sétára indulhatunk a titokzatos, budapesti kertben

A Magyar Képzőművészeti Egyetem is várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján.

Ismét bejárja úttörő felfedezőútját Sir Ranulph Fiennes

Ismét bejárja úttörő felfedezőútját Sir Ranulph Fiennes

A National Geographic új, kétrészes sorozatában Sir Ranulph és Joseph Fiennes nehéz, de gyönyörű feladatra vállalkoznak: megkísérlik újra végigjárni Sir Ranulph úttörő jelentőségű 1971-es expedíciójának útvonalát a kanadai rengetegben.

Gladiátorjátékokat láthatunk a hétvégén

Gladiátorjátékokat láthatunk a hétvégén

33. alkalommal rendezi meg a BTM Aquincumi Múzeum a római tavaszünnepet.

Hamarosan kezdődik a Fülemülék éjszakája

Hamarosan kezdődik a Fülemülék éjszakája

A fülemüle gyönyörű énekéről ismert, a faj az idők során számos művészt megihletett.

Föld Fesztivál kezdődik az Állatkertben

Föld Fesztivál kezdődik az Állatkertben

A rendezvénysorozaton különböző programokkal várják az érdeklődőket.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket