Vencel, Salamon2023. szeptember 28., csütörtök
Programok

Meglestük a dinoszaurusz-kutatókat munka közben

2023.08.22.Fitos Attila
National Geographic Magyarország

A Szaurusz Parádé ifjú nyerteseivel felkerekedtünk, és személyesen is meggyőződtünk arról, milyen izgalmas a dinoszauruszok korának megismeréséért folyó terepi munka.

 

2023 első felében zajlott le a Szaurusz Parádé, a National Geographic Magyarország magazin összművészeti pályázata. Ennek keretében azt kértük a megmérettetésben részt vevőktől, hogy engedjék szabadjára fantáziájukat, pallérozzák meg kreativitásukat, és küldjenek be nekünk egy bármilyen, de tényleg bármilyen technikával elkészített művészeti alkotást – csak egy feltételt szabtunk: a kreáció szóljon a dinoszauruszokról. A felhívásnak átütő sikere lett, végül bő 1200 pályaműből választhatta ki a zsűri – nem kis fejtörés árán – a tehetséges nyerteseket.
A verseny a Magyar Dinoszaurusz Alapítvány és az ELTE Őslénytani Tanszék szakmai védnökségét élvezte, így nem csoda, hogy a nyeremények között szerepelt egy csoportos látogatás Magyarország egyetlen szisztematikusan feltárható, és a mai napig aktív dinoszaurusz lelőhelyén, a néhai bakonyi település, Iharkút közelében.

Hazánkból a harmadik évezred hajnaláig pusztán a Pécs környéki kora jura Komlosaurus lábnyomok maradványai képviselték a mezozoikum szárazföldjeit uraló dinoszauruszok csoportját – csontokat, fogakat senki nem talált. Ősi Attila kitartó munkájának eredménye lett végül 2000 tavaszán, hogy az akkoriban éppen csak húsz éves kutató felfedezte az első fosszíliákat szülővárosától, Ajkától nem messze. Országunk ezzel felkerült a nagy dinoszaurusz-térképre, az iharkúti lelőhely pedig még évtizedekig biztosít munkát az időközben népessé bővült szakembergárda számára.

Ősi Attila sok érdekességet mesélt a hely múltjáról.
Forrás: Fitos Attila

Mivel sem biztonság, sem fizikai megterhelés szempontjából nem gyermekjáték az őslénykutatók itteni munkája, aktív részese a feltárásnak csak 16 éves kor felett lehet bárki. Huzamosabb részvételt így csak a Szaurusz Parádé felnőtt kategóriájának nyertese élvezhetett a lelőhelyen: a gyönyörű akrilfestménnyel pályázó Eötvös Gábor egy héten át lehetett tagja az ásatás kollektívájának. A gyermek kategória nyertesei egy rövidebb, egynapos kirándulás keretében ismerkedhettek meg a paleontológusok izgalmas világával.

Erre az utazásra 2023. augusztus 6-án, vasárnap kerítettünk sort. Az időjárás minden igyekezetével megpróbált kifogni rajtunk: kisbuszunk szomorú, őszies időben vágott neki a Budapest és Iharkút közötti 2 órás távnak. Közben mi kétségek között vártuk, hogy vajon lesznek-e ma egyáltalán munkálatok a terepen, vagy elmossa az eső az egészet, a jókedvünkkel együtt… Végül nagy szerencsénkre, mikor megérkeztünk, minden rendben volt: a csapadék elkerülte Iharkút környékét, a kutatócsoport kint dolgozott az ásatás helyszínén.

Járművünket a bauxitbányászat érdekében kiürített és eldózerolt egykori falu emlékére létrehozott kis parknál hagytuk, ahonnan a néhol dagonyává ázott, saras erdei úton sétálva, a pocsolyákat ügyesen kerülgetve indultunk el a lelőhely felé.

Egy bő kétszázmillió éves tengeri üledék, a triász időszaki dolomit karsztos felszínére mosódott rá 85-90 millió évvel ezelőtt – akkor már szárazföldi körülmények közepette – az a trópusi talaj, amelyből az ipar számára fontos bauxit jött létre. Később aztán megváltozott a környezet, és nagyjából 85 millió éve folyami üledékmozgások rakták le azt a szürkés, agyagos-homokos képződményt, amely a bauxitot fedi, és amelyből a dinoszaurusz csontok is előkerültek. Ily módon a fosszíliákat rejtő rétegek az egykori bauxitbánya gigászi gödrének tetejénél bukkannak a felszínre, itt dolgoznak a kutatók.

Az ásatások helyszíne
Forrás: Fitos Attila

A bauxit külfejtése okozta hatalmas mélység azóta némileg megszelídült, a kétezres évek derekán ugyanis rekultiválták, de még így is monumentális látvány fogadott minket, ahogy az erdei útról letérve, az erdőből kilépve elénk tárult ez a roppant vályú. Aztán átnéztünk rajta, és a túloldalán megpillantottuk a Magyar Dinoszauruszkutató Expedíció néhány tíz főből álló társaságát. Jó messze volt még a gödör túloldala, a szürke sziklákon pöttöm emberkék sürögtek-forogtak, a peremen futó ösvényen kellett még gyalogolnunk egy jó 10 percet, hogy megérkezzünk hozzájuk.

A hangulaton jól látszott, hogy a csapat már hetek óta nyűtte a terepet – vagy inkább a terep nyűtte a csapatot a térdig érő sárban, az orkán erejű szélben – ám itt egytől-egyig mindenki a történelem előtti idők megismerésének rabja, a szenvedély pedig nevetve legyőzi ezeket a hétköznapi akadályokat.

A munka a következőképpen folyik: a szezon elején egy munkagép megtisztítja az adott évben feltárandó terület tetejét a fedőkőzettől, majd a közel háromhetes ásatás első feladataként manuális munkával jutnak egészen közel a csontokat potenciálisan tartalmazó réteghez.

A fosszíliákat rejtő réteg.
Forrás: Fitos Attila

Ez a réteg változóan lehet puhább, mállékony, de akár beton keménységű is. Régebben ezeket nagyobb tömbökben hasították fel komoly fizikai munkával, majd kisebb darabokra törték, és az esetleg előbukkanó fosszíliákat megfelelően dokumentálva elcsomagolták a labor számára. 2013-től kezdve azonban továbbfejlesztették a feltárás technikáját, és azóta folyamatosan, apránként haladnak lefelé és befelé a rétegben, miközben csúcstechnológiával, műholdas mérőeszközökkel háromdimenziós térképet alkotnak az előkerülő maradványok centiméter pontos helyzetéről. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy rekonstruálni tudják például az esetlegesen azonos egyedhez tartozó leletek betemetődési körülményeit. Természetesen a fennmaradó, csontot első ránézésre nem tartalmazó kőzetanyag sem a meddőhányón végzi, mindent alaposan átvizsgálnak iszapolással, szitákkal, egészen a mikroszkopikus mérettartományig.

Ősi Attila mesél nekünk a lelőhelyről.
Forrás: Fitos Attila

Látogatásunkkor maga Ősi Attila, a lelőhely felfedezője és az immár bő húsz éve folyó ásatások vezetője volt az, aki előadásával beavatott minket az elméleti és technikai részletekbe. Mesélt nekünk arról, milyen állatok és növények maradványai kerültek itt elő, milyen környezetben és hogyan temetődtek be, miként zajlik a leletek feltárása, szállítása, tudományos feldolgozása. Mi aztán feltehettük a kérdéseinket, körbenézhettünk a törmelékben, majd végezetül, mintha csak megrendelésre történt volna, szemtanúi lehettünk az őslénytani felfedezés ámulatba ejtő pillanatának is. Éppen előttünk bontakozott ki ugyanis a bezáró kőzetből egy theropoda dinoszaurusz csodaszép, feketésen csillogó tépőfoga! Megoszthattuk hát a kutatókkal azt a bizonyos első pillantást, amely a 85 millió éve ott szunnyadó maradványt érte.

A „tiszteletünkre előkerült” theropoda dinoszaurusz fog feltárásának pillanatai.
Forrás: Fitos Attila

A nem mindennapi élmény után átsétáltunk a lelőhelytől úgy negyedórára fekvő táborig, ahol a kutatók amúgy is épp megkezdték jól megérdemelt kora délutáni pihenőjüket. Itt Magyar János, az ELTE paleontológusa, az ásatások rendszeres tagja rögtönzött nekünk egy izgalmas előadást, mondandóját számos, korábban feltárt lelet bemutatásával szemléltetve. Újabb felejthetetlen élményt jelentett, hogy a 85 millió éve élt egykori állatok megkövesedett csontjainak némelyikét a kezünkbe is vehettük. Valaki viccesen meg is jegyezte, hogy akkor ez most tulajdonképpen egy ősállat-simogató?

Magyar János előadása
Forrás: Fitos Attila

Az „ősállatsimogató”. A valódi dinoszaurusz csontfosszíliákból néhányat óvatosan kézbe is vehettek  a díjazottak. A képen jobbra Zacsik Orsolya a pályázat egyik különdíjasa.
Forrás: Fitos Attila

Látogatásunk végén még arról is gondoskodtak, hogy nehogy üres kézzel távozzunk. Természetesen az itt fellelt őslények csontjainak az utolsó apró porcikáig múzeumban a helyük, ilyen típusú szuvenír meg sem fordulhat az őslénytan szerelmeseinek fejében. Ősi Attila ellenben személyesen dedikálta nekünk nemrég megjelent, Dinoszauruszok nyomában című könyvét, amelyben részletesen meséli el az iharkúti ősgerincesek, és néhány más fontos hazai lelőhely felfedezésének és megismerésének izgalmakban bővelkedő húsz évét. Ajándékunk felbecsülhetetlen volt hát: a Szaurusz Parádé minden nyertese egy az író kézjegyét viselő tiszteletpéldánnyal távozhatott.

Augusztus második felétől lesz kapható a Magyar Dinoszaurusz Alapítvány kiadáásban Ősi Attila legújabb könyve, melyben közvetlen hangnemben mesél hazánk dinoszaurusz kutatásának elmúlt húsz évéről. A kötetet a www.magyardinoszaurusz.hu weboldalon lehet majd megrendelni
Forrás: Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

Éppen csak végeztünk a látogatással, amikor újból kövér esőcseppek kezdték ostromolni az amúgy is felázott talajt, így a frissen szerzett olvasnivaló példányait óvva siettünk a ránk váró buszhoz, hogy megkezdjük utazásunkat vissza, a fővárosba.

A kirándulás méltó lezárásaként, Budapestre érkezve, még maradt időnk egy látogatásra a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol többek között megtekintettük az iharkúti ásatáson előkerült csontokat, az azok alapján készült lenyűgöző csontváz-rekonstrukciókat, továbbá sok érdekességet olvashattunk a rég letűnt korok világáról.

Az esős idő okozta bosszúság pedig, mint az később kiderült, nem is volt igazán bosszúság. Mint az a hazaúti beszámolókból kiderült, a társaság ifjú tagjai kifejezetten élvezték a kalandos körülményeket. A nyolc éves Zacsik Orsolya, aki a pályázat egyik különdíjas nyertese volt a gyermek kategóriában, elárulta nekem: mindamellett, hogy egyik legnagyobb álma vált valóra a terepen ügyködő őslénykutatók és a valódi dinoszaurusz leletek megtekintésével, a sárdagonya okozta kaland is nagyon tetszett neki.

Európai Madármegfigyelő Napok

Európai Madármegfigyelő Napok

2023. szeptember 30-án és október 1-jén rendezik meg a 31. Európai Madármegfigyelő Napokat (EMN): a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 17 vármegyében és Budapesten 51 helyszínen várja az érdeklődőket.

Csaknem 200 helyszínen várják a tudomány iránt érdeklődőket

Csaknem 200 helyszínen várják a tudomány iránt érdeklődőket

2023-ban országszerte csaknem kétszáz helyszínen mintegy 2600 programmal várják a tudomány iránt érdeklődőket szeptember 29-én és 30-án, a Kutatók éjszakáján, az ország legjelentősebb tudományos fesztiválján - tette közzé a hírt az MTI.

Rovarfogó és egzotikus növények napja a szegedi füvészkertben

Rovarfogó és egzotikus növények napja a szegedi füvészkertben

2023. szeptember 17-én, vasárnap rendezik a rovarfogó növények napját a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében.

Vértelen vadászat Erdély délkeleti szegletében

Vértelen vadászat Erdély délkeleti szegletében

2023. augusztus 19-én, a fotográfia világnapján ünnepélyes kertek között nyílt meg Sepsiszentgyörgy főterén Máté Bence: Vértelen vadászat című fotókiállítása.

Nemzetközi kültéri fotófesztivál a Vértesben

Nemzetközi kültéri fotófesztivál a Vértesben

Ilyen még nem volt Magyarországon! Egyedi koncepció alapján, 29 fantasztikus kültéri kiállítás lesz látható egy időben, Csákváron és környéken nagy nemzetközi és hazai nevekkel és egy válogatással a 20 éves magyarországi National Geographic fotóiból.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket