Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka2023. december 06., szerda
Programok

Mérnöki csodák Finnországtól Las Vegasig

2023.10.05.NG
National Geographic Magyarország

Milyen technológiai újításoknak köszönhetőek napjaink leglenyűgözőbb hídjai, alagútjai, felhőkarcolói, hajói, repülőgépei és más mérnöki alkotásai? A NatGeo látványos sorozatában Daniel Ashville a tudomány és az emberi zsenialitás meghökkentő, meglepetésekkel teli határvidékére látogat. A sorozat első epizódja 2023. október 12-én 21.00-kor lesz látható, kizárólag a National Geographic műsorán.

A National Geographic futurisztikus grafikáján látható hogy mutatna világ legnagyobb légi járműve, a Pathfinder amint elhalad a Lánchíd felett.
Forrás: National Geographic

 

 

Vadonatúj sorozatában lélegzetelállító Föld körüli utazásra hívja nézőit a National Geographic. „Vajon létezik-e lehetetlen korunk mérnökei számára?” – teszi fel a kérdést Daniel Ashville műsorvezető, és az izgalmas epizódokat elnézve úgy tűnik, hogy a válasz: Nem!

A rendhagyó hatrészes szériában Daniel Ashville a világ leglenyűgözőbb mérnöki alkotásainak születésébe enged bepillantást, alapjaiban megváltoztatva a lehetetlennel és az emberi kreativitás határaival kapcsolatos elképzeléseinket. A világ leghatalmasabb óceánjárójától – a Finnországban épülő The Icon of the Seas-től – az Olaszországot és Ausztriát az Alpok alatt összekötő Brenner-alagútig valamennyi epizódban egy-egy olyan mérnöki csodával találkozunk, melyek megvalósulásáról néhány évtizede még álmodni se mertünk – és amelyek még ma, a legmodernebb 21. századi technológiák mellett is valószínűtlen bravúrnak számítanak.

MSG Sphere
Forrás: National Geographic for Disney

Tanúi lehetünk a világ leghatalmasabb gömb alakú épülete – a Las Vegas-i MSG Sphere – szédítő kivitelezési munkálatainak, valamint Kaliforniába, a csodálatos Intuit Dome-hoz is ellátogatunk, mely a LA Clippers kosárlabdacsapatának otthona lesz az elkészülte után. Az 5. részben Dél-Afrikába utazunk, ahol egy lenyűgöző kábelhíd épül a Msikaba folyó szakadékos völgye felett, majd, visszatérve Kaliforniába, közelről figyelhetjük a világ egyik leghatalmasabb és legmerészebb repülő szerkezete, a Pathfinder 1 léghajó építési munkálatait.

A sorozat műsorvezetője, Daniel Ashville a televíziózás területén ugyan újoncnak számít, az építés világában azonban – egy sikeres vállalatbirodalom létrehozójaként és aktív működtetőjeként – annál otthonosabban mozog. Daniel lelkesedik mindenért, ami az építéssel és a mérnöki tudományokkal kapcsolatos, s rajongása – karizmatikus személyiségének köszönhetően – a nézőkre is átragad. Gyakorlatias hozzáállásából adódóan maga is bekapcsolódik a sorozatban bemutatott mérnöki csodák kivitelezési munkálataiba, látványosan bizonyítva, hogy a lehetetlen olykor valóban lehetséges az emberi elme zsenialitásának és korunk bámulatos technológiai megoldásainak köszönhetően.

Daniel Ashville
Forrás: National Geographic for Disney

„Mindig szilárdan hittem benne, hogy az építés világában nincsenek határok, hogy bármit megvalósíthatunk” – mondja Daniel Ashville, Nagy-Britannia egyik legtapasztaltabb építőipari szakembere.  „A Megépíteni a lehetetlent tisztelgés az emberi zsenialitás és a mérnökök a határok kitolásáért végzett kitartó erőfeszítései előtt. Izgatottam várom, hogy magammal vihessem a nézőket erre a lélegzetelállító utazásra, és bebizonyítsam, hogy kitartással, kemény munkával és egy kis vakmerőséggel a lehetetlen is lehetségessé tehető.”

Daniel Ashville 2020-ban útnak indította népszerű YouTube-csatornáját, izgalmas bepillantást engedve az életébe a nagyközönség számára. Tömegeket vonzó, ma már kétmilliós összmegtekintésnél járó posztjai, karizmatikus személyisége és mély szakmai tudása a National Geographic érdeklődését is felkeltették; elkötelezettségét és szenvedélyességét felismerve a televíziós csatorna saját műsort ajánlott fel számára, így született meg a világ leglenyűgözőbb mérnöki alkotásait bemutató Megépíteni a lehetetlent című hatrészes széria.

Az epizódok tartalmából

Forrás: National Geographic for Disney

Luxus-óceánjáró
Daniel Ashville egy finn hajógyárba látogat, ahol a mérnökök és kivitelezők a világ legnagyobb luxus-óceánjárója építésén dolgoznak. A Royal Caribbean új óriásjárművén az ún. „AquaDome” jelenti majd a koronát, melyben bárok, éttermek és egyéb szórakoztató létesítmények kapnak helyet – már amennyiben a szakembereknek speciális daruk segítségével sikerül a helyére emelniük a súlyos szerkezetet…
Bemutató: 2023. október 12. 21:00 – National Geographic

 

A Brenner-alagút bejárata
Forrás: National Geographic for Disney
Brenner-alagút
Forrás: National Geographic for Disney

Alagút az Alpok alatt
Az Alpok gyomrában egy igazi mérnöki csoda van születőben: a világ egyik leghosszabb vasúti alagútja, mely Ausztriát és Olaszországot köti majd össze a föld alatt. Vajon hogyan készül egy efféle bravúros alkotás, milyen technológiai megoldásokra van szükség a biztonságos megépítéséhez? A látványos epizódban Daniel Ashville erre keres választ a helyszínen – és ha már ott van, sziklát robbant dinamittal, sőt, az alagútfúró berendezés irányítását is átveszi egy időre.
Bemutató: 2023. október 19. 21:00 – National Geographic

Las Vegas óriásgömbje
Las Vegas a fények és a lenyűgöző mérnöki alkotások otthona, és a kínálat most tovább bővül: a Madison Square Garden vadonatúj, gömböt formázó épülete nemcsak az alakja miatt lesz egyedülálló, de azért is, mert a homlokzatát borító ledfalaknak köszönhetően a közönség nemcsak belülről, de akár kívülről is élvezheti majd az előadásokat. Az izgalmas epizódban Daniel Ashville legyőzi a félelmét, és csatlakozik a szédítő magasságban dolgozó szakemberekhez…
Bemutató: 2023. október 26. 21:00 – National Geographic

Híd a Msikaba folyón
A dél-afrikai Msikaba folyó szakadékvölgye önmagában is lélegzetelállító látvány – hát még milyen egyedülálló lesz, amikor elkészül felette a kontinens egyik leghosszabb ferdekábeles hídja! Az epizódban Daniel Ashville-lel közvetlen közelről figyelhetjük a lenyűgöző – és nem éppen veszélytelen – kivitelezési munkálatokat, melyek egyik kulcsmozzanataként az építők a szakadékvölgy két peremén a helyükre állítják a 12 ezer tonnás hídpályát tartó pilonokat. Vajon sikerül hőseinknek a lehetetlen?
Bemutató: 2023. november 9. 21:00 – National Geographic

 

A Pathfinder a hangárban
Forrás: National Geographic for Disney

Léghajó a jövőbe
Miután a Hindenburg 1937 májusában az amerikai Lakehurst felett kigyulladt és 35 ember halálát okozva teljesen megsemmisült, sokáig úgy tűnt, vége a nagy méretű léghajók korának. Most, több mint nyolc évtizeddel a tragédia után, változni látszik a helyzet: a Szilícium-völgyben egy bátor tervezőcsapat elhatározta, hogy megalkot egy gigantikus léghajót, mely alapjaiban újítja meg a légi utazást. Vajon mindez csak álom, vagy az elszánt mérnököknek valóban sikerül a lehetetlen? Az epizódban Daniel Ashville maga is csatlakozik a 28 tonnás, 122 méter hosszú Pathfinder 1-on dolgozó csapathoz.
Bemutató: 2023. november 16. 21:00 – National Geographic

Gleccserek, vulkánok és sarki rókák földjén

Gleccserek, vulkánok és sarki rókák földjén

Jó Viviána tart előadást a Vatnajökull Nemzeti Park csodáiról a Földrajzos Klubban.

Az óceánátkeléstől a Déli-sarkig

Az óceánátkeléstől a Déli-sarkig

Rakonczay Gábor vetítéssel egybekötött élménybeszámoló előadása az ELTE Karrierközpont szervezésében.

Hihetetlen állati utazások

Hihetetlen állati utazások

Bolygónk élőhelyeit járva csodálatos, már-már hihetetlen állati vándorlásoknak lehetünk szemtanúi az afrikai szavannától a tenger mélyéig és az Északi-sarkvidékig.

Hegyközelben

Hegyközelben

A Környezetpszichológiai Beszélgetések konferenciasorozat központi témája ezúttal a hegy.

Molekulák áramlásban

Molekulák áramlásban

Vajon beszélhetünk egy új ipari forradalom kezdetéről a szintézistechnológiában? Erre keresi a választ Dormán György gyógyszerkémikus az Alkímia ma sorozatban.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket