Taksony, Ilma, Filoména2022. november 29., kedd
Természet

A harcias hörcsög Európában védett, nálunk kártevő

2003.10.27.Admin
National Geographic Magyarország

Míg a hörcsög az Európai Unió összes tagállamában a kihalás szélén áll, és ezért fokozottan védett állat, nálunk mezőgazdasági kártevőnek számít, s az ellene való védekezés kötelező. E feladatot látják el a magyar trapperek, azaz a hörcsögfogók.

Az egyik bécsi lakótelepen furcsa „tücsök-hangya” párosra bukkantak a kutatók. Az emberi hulladékra szocializálódott hörcsög kolónia tagjai a vándorpatkányok „beszállítói” lettek.

A hörcsög ugyanis veszély esetén nem csupán a hátsó két lábára áll, s a fogait csattogtatja, de sürgősen kiüríti a korábban összegyűjtött tápláléktól duzzadó pofazacskóit is, hogy könnyebben menekülhessen. Erre a hörcsögszokásra figyeltek fel a vándorpatkányok, s a gyűjtögetés helyett most már a hörcsögök ijesztgetésével jutnak táplálékukhoz.

Egy furcsa társaság: a Hörcsög Munkacsoport

A bécsi esetről szóló előadás az Európai Hörcsög Munkacsoport legutóbb Budapesten tartott évi rendes tanácskozásán hangzott el. „Az idei szakértői találkozónak különös hangsúlyt adott, hogy a hörcsög az Európai Unió összes tagállamában fokozottan védett állat, miközben Magyarországon mezőgazdasági kártevőnek számít, s a mai magyar szabályozás szerint az ellene való védekezés kötelező” – hangsúlyozta a tanácskozást szervező Nechay Gábor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezető főtanácsosa.

Mint mondta, az európai hörcsögkutatók számára kivételesen érdekes területté váltunk, hiszen a csatlakozási folyamat során egy, az EU-tagállamok területén meglehetősen ritka állatfaj védelme alól kértünk felmentést. Jellemző, hogy például Belgium területén, ahol száz évvel ezelőtt még ahhoz hasonló volt a hörcsögsűrűség, mint manapság nálunk, a tavalyi évben összesen egy példányt találtak.

Külön kamrában alszik

Az Eurázsia füves és mezőgazdasági területein előforduló hörcsög nem azonos a hobbiállatként tartott szíriai aranyhörcsöggel. Annál nagyobb termetű, jóval harciasabb rágcsáló. A bundája a hátán sárgásbarna, a hasi oldalán pedig bársonyfekete. Komoly üreg-rendszereket váj a földbe. Ezekben éppúgy megtalálható a hálókamra, mint a spájz és az ürülék felhalmozására szolgáló üreg.

Nyáron éppen csak a talajszint alá, télen azonban két méter mélyre is lehúzódik. Nem alszik téli álmot, inkább a medvékhez hasonló nyugalmi állapotban tölti a telet. Ami azt jelenti, hogy két-három hetenként felkel és a vackába nyárvégén, ősz elején oda készített élelemből fogyaszt.

Csak akkor harcias, ha megijesztik

Harcias állat hírébe az ijedtségi reakciója miatt keveredett. Ha megzavarják, hátsó két lábára áll, a fogait csattogtatja, kiüríti a pofazacskóját, s ha végképp megszorítják, felugrik és elkeseredetten harap.

Mint minden rágcsálónak, erős a harapása. Száz-százötven évvel ezelőtt még egész Európában elterjedt volt, s ebből az időből számos történet maradt fenn hörcsögharapásokról. Az sem volt ritka, hogy lovat vadított meg a felzavart, s ijedtében felugorva harapó hörcsög.

Ma Magyarországon, ahol még mindig előfordul a hektáronkénti száz példány, nem annyira a hörcsög harciassága, inkább gyűjtögető életmódja okoz bosszúságot a gazdáknak. A hörcsögök ugyanis a téli nyugalmi időszak végén előbújnak, s nagy szorgalommal, ráadásul hihetetlen találati eredménnyel szedik ki a földből a tavasszal elvetett magokat.

Nyáron már kimondottan a búzaföldeket és kukoricásokat kedvelik. A búzát az aratás során elhullajtott szemveszteség miatt szeretik, a kukoricát meg azért, mert annak szárán fel tudnak mászni, s szabályosan kimorzsolják a szemeket.

Nyugat-Európában a kihalás szélén

A hörcsög szinte minden ragadozónak, de még a gólyáknak, vándorpatkányoknak is zsákmányállata. A hörcsögszakértők mégsem ezzel magyarázzák az állomány nyugat-európai megritkulását. Sokkal valószínűbb, hogy a túlságosan precíz és vegyszerekkel megtámogatott földművelési technika a ludas a hörcsögök pusztulásáért. Jelentős táplálékmennyiségtől esik el a hörcsögpopuláció például a szemveszteséget jórészt kiküszöbölő modern kombájnok miatt.

Továbbá azért is, mert Nyugat-Európában ma már az aratással egy időben szántanak, vagyis megszűnt a két munkafázis közti átmeneti időszak, amikor a hörcsögök nyugodtan böngészhettek a földeken. Emellett az is veszélyezteti a kisállatokat, hogy a modern vetőmagvak méregburokban – féregirtókkal, rovarölőkkel és gomba elleni szerekkel kezelve – kerülnek a földbe.

Egy kihaló foglalkozás: a hörcsögfogó

Az Európai Hörcsög Munkacsoport tanácskozásán levetítették a Kármán Irén rendezte, Magyar trapperek című dokumentumfilmet, s a szakértők személyesen is találkozhattak a főszereplő Lévai Miklóssal, aki a Nyugat-Európában már régen kihalt foglalkozást űzi, csapdás hörcsögfogással keresi a kenyerét.

„A hörcsögfogók tevékenysége három érdek találkozására épül, – magyarázza Nechay Gábor -, a mezőgazdasági termelők védekezni akarnak a kártevők ellen, a természetvédők ellenzik a vegyszeres irtást, a csapdával dolgozó hörcsögfogók pedig jövedelemhez jutnak a bunda értékesítésével.”

A tanácskozáson felmerült, hogy a hazai hörcsögfogásnak olyan szervezeti keretet kellene létrehozni, mint ami a vadgazdálkodást is jellemzi. Egyfelől az időről-időre tapasztalható vegyszeres irtás elleni fellépés érdekében, másfelől a csapdázás mederben tartása miatt, hogy csak meghatározott időszakokban ritkíthassák az állományt, s ne a szőrmekereskedelem igényei szerint. Ez utóbbira negatív példa Németország keleti része, ahol az 1960-as években néhány esztendő alatt szinte a kipusztulásig irtották a hörcsögöket a szőrmeigény miatt.

Az EU nem viccel, rendszeresen ellenőrzik majd a hörcsögöket

A hörcsögök kipusztulásától persze, ma még nálunk nem kell tartani, tény azonban, hogy a hazai állomány néhány évenként ciklikusan jelentkező felszaporodása egyre kisebb országrészekre terjed ki. Mindenesetre az Európai Unióhoz történő csatlakozás után, éppen a hörcsögvédelem alóli felmentés miatt, az EU szakemberei rendszeresen szondázni fogják a hazai hörcsögpopuláció alakulását, azt vizsgálva, vajon fennállnak-e még a mentesség feltételei. A Hörcsög Munkacsoport egyébként legközelebb jövőre Strassbourgban találkozik, ahol az Európa Tanács meghívására a kelet-európai hörcsöghelyzetről kell beszámolniuk.

Hozzászólások

Fociról és focistáról neveztek el új pókfajokat

Fociról és focistáról neveztek el új pókfajokat

A tudományos leírást végző szakemberek a póknem neveként kedvenc sportjukat választották.

A Galápagos menedék a melegedő óceánban

A Galápagos menedék a melegedő óceánban

A klímaváltozás az óceán felmelegedésével is jár, azonban úgy tűnik, a Galápagos-szigetek egy ideig kedvezőbb helyzetben lesznek, épp ezért fontos a védelmük is.

Elkészült a légykapófélék családfája

Elkészült a légykapófélék családfája

Olyan jól ismert és közkedvelt madarak tartoznak ide, mint a vörösbegy, a kékbegy, a rozsdafarkú, vagy a fülemüle.

Telelő bajszos sármányok

Telelő bajszos sármányok

A téli időszakban évről-évre megjelennek a Tapolcai-medencében és a Keszthelyi-hegységben a bajszos sármányok (Emberiza cia).

Bársonyatkák, a szinte láthatatlan segítők

Bársonyatkák, a szinte láthatatlan segítők

Alapos megfigyelés (és jó látás, vagy egy jó nagyító) révén gyakran vehetünk észre ízeltlábúakon egészen apró piros pontocskákat, amelyekről ránézésre se nehéz megállapítani, hogy nem az adott állat részei. Ezek olyan élősködő atkák, amelyek az adott rovar vagy pók testnedveit szívogatják. Az apróságok általában valamilyen bársonyatka (más néven bíboratka) fiatal egyedei, úgynevezett nimfák. Ha sikerül olyan nagyításban megfigyelni őket, hogy a lábaikat megszámláljuk, akkor ez alapján el tudjuk dönteni egy atkáról, hogy felnőtt egyed vagy nimfa van-e előttünk: a kifejlett állat 8 lábbal rendelkezik, a fiataloknak viszont csak 6 jutott.

National Geographic 2022. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

13 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket