Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Természet

Finnország – nem kíméli a kalandorokat

2004.04.23.Admin
National Geographic Magyarország

Aki nem ragaszkodik hozzá, hogy kalandtúrája során legalább 30 fokos levegő lengje körül, az vágjon bele egy finnországi kirándulásba. Április végén az északi alföldön még havat is talál az utazó, és hómotoros szafarikon járhatja be az érintetlen tájat.
Irány Finnország!

Hogy milyen érzés 90 kilométer per órás sebességgel száguldani 70 centis jégpáncéllal borított tavon, fenyőerdőktől övezve, az kiderül azoknak, akik a tavasz langyos lehelete helyett még hajlandóak nekivágni a finn télnek. Finnországról néhány vérszegény sztereotípián kívül – ezer tó, rénszarvasok és a télapó – a legtöbb magyar csak kevés információval rendelkezik. Talán éppen ezért éri az utazót olyan nagy meglepetésként mindaz, amit ez az ország tartogat.

Ilyenkor, április végén érdemes nekivágni a bennszülöttek által Suominak nevezett északi alföldnek, ahol már napi 16 órán át világos van. Az északabbra fekvő területeken még jócskán találunk hóval borított vidékeket. Helsinki májusra már kiszabadul a tél szorításából és havat már nem is látni, jóllehet az átlaghőmérséklet csak 3, 3 Celsius fok. Május elsejével pedig hivatalosan is beköszönt a tavasz és a hőmérséklet ugrásszerűen megnő.

Május 1. – a bolondok napja

Az ország életében a hónapforduló alapvető változásokat jelent. A főváros hangulata felforr a munka ünnepeként számon tartott napra. Mindenki, aki valaha is volt diák felveszi az iskolákban hordott fehér sapkáját, kivonul az utcákra és együtt köszöntik a tavaszt. Helsinkire egyébként is jellemző a fiatalos lendület. Egyszerre van jelen a hagyomány és a modern élet.

Az északi kikötővárosok jellegzetes házai mellett békésen megfér a funkcionalista építészet rideg valósága. 560 ezer lakosával, az ország legnagyobb városa és itt dolgozik minden ötödik finn. Az utcákat mégis mindenütt a friss tengeri levegő járja át és közlekedési dugóról akkor beszélnek, ha kétszer meg kell várni, míg zöldre vált a lámpa.

A nevezetességek bejárásának legegyszerűbb módja, ha jegyet váltunk egy helyi turistabuszra, ahol 12 nyelven – helyenként még latinul is – elmondják a fontosabb tudnivalókat. Így aztán biztosan nem marad ki sem a sziklába robbantott rusztikus templom, sem a Helsinki ismertetőjelévé vált Sibelius emlékmű, amely leghíresebb zeneszerzőjük nevét viseli.

Legizgalmasabb mégis az Etäläsatama, a déli kikötő, ahol több emeletes kompok állnak a vörös téglából épült Uspenskin katedrális árnyékában, amelyet a legnagyobb nem kelet-európai ortodox templomként tartanak nyilván. A templom világhírű ikonosztázai vastag falak mögött pihennek, védve a kikötő piacának hangzavarától és halszagtól nehéz levegőjétől. Sirályok köröznek a rózsaszín és vörös lazacderekak felett, és türelmetlenül várják a délután két órát, amikor bezár a piac és lecsaphatnak a lehullott falatokra.

Persze nekünk nem muszáj a nyers halra lesni, hiszen az itteni talponállókban úgy kínálják a lazacos szendvicset és a kagylót, mint máshol a hamburgert sültkrumplival. Érdemes végigkóstolni legalább néhányat a tenger végeláthatatlan kínálatából, de a rénszarvasból és disznóhúsból fele-fele arányban készült pörkölt is új ízekkel ismerteti meg az olyan tapasztalatlan meditárrán utazót, mint mi vagyunk.

Frissen fogott mirelit hal

Ahhoz, hogy Finnország igazi szépségét és kalandjait átéljük érdemes északabbra utazni. Helsinkitől alig 300 kilométerre, Kuopio tartományban már megérezhetjük az érintetlen természet erejét. Thakoba érve – ami sem városra, sem falura nem hasonlít, hiszen csak egy szállodája és sípályái vannak – több helyen is láthatjuk a szafari feliratot.

Nem pusztán turistacsalogatásról van szó. Az itt hétköznapi járműnek számító hómotorokon vastag jégpáncéllal borított tavakat lehet bejárni a szafarinak keresztelt kirándulások során. Az egész napos kalandtúrán saját magunkról kell gondoskodni: léket vágni, és kifogni az ebédre valót, amibe még a környéken ilyenkor szokásos mínusz 1-2 fokos hidegben is bele lehet izzadni. Nem árt jól lakni, hogy ne remegjen a lábunk a 15 méteres szakadék felett, amit a túravezető és egy lengőhíd segítségével kell leküzdeni, hogy aztán hegymászókhoz méltó módon leereszkedjünk egy sziklafal tövébe, ahonnét ismét hómotorral folytatódik a túra.

Lékbe merülve

Minden szafari más-más programot kínál, de egy ilyen izzasztó nap végén egyikből sem hiányozhat a lékmerülés.

A finnek szaunázási szokásához hozzá tartozik, hogy az ország 50 ezer tava közül a hozzájuk legközelebb esőn léket vágnak és felhevült testüket abban hűtik le. Az óvatosabb külföldi duhajok számára viszont ehhez a programhoz külön ruhát biztosítanak, amelyet magunkra öltve érezzük ugyan a víz szorítását, de a hidegtől megkímélhetjük a Balaton vizéhez szokott csontjainkat. A lékmerülés jellemző a finnek víz iránti tiszteletére, hiszen országuk 10 százalékát (egy Belgiumnyi területet) víz borít. Kuopio tartomány természeti kincsei szinte bejárhatatlanok. Akár 100 kilométert is megtehetünk anélkül, hogy egyetlen településen is keresztül vinne az utunk, így ideális több napos kiránduláshoz is a tavak és erdők rengetegében.

Ezer tó, rénszarvasok és télapó – valóban ezek a Svédország és Oroszország határai és történelme közé ékelt ország legfőbb hívószavai? Inkább hatalmas vizek, gazdag élővilág és valami megfoghatatlan misztikum, amitől még a legedzettebbek kalandorok hátán is végigszalad a hideg.

Finn tények
 • Finnország lakosainak száma 5 203 000. A népsűrűség 17 lakos /km2. A finnek 92 százlékának a finnugor nyelvcsaládba tartozó finn az anyanyelve, kb. 6 százaléknak pedig svéd. A finnek döntő többsége lutheránus vallású (85, 6 %) egy kis hányaduk (1, 1%) görögkeleti.
 • Állmaforma: 1917. December 6. óta független köztársaság. Az egykamarás parlamentnek 200 tagja van, a képviselőket négyévenként választják közvetlen és arányosított választással.
 • Fehér éjszakák: Nyár közepén Észak – Finnországban a nap több hétig nem nyugszik le. Lappföldön ez a leghosszabb nyári nap, több mint két hónapig tart. A déli országrészben sincs éjszaka sötét, a napokat csak néhány órás félhomály választja el egymástól.
 • Hóviszonyok: Dél – és Közép-Finnországban a tartós hó általában december elején esik le, s április végéig marad meg. Észak-Finnországot kb. 5 héttel korábban borítja el a hótakaró, ami kb. három héttel később olvad el, mint délen.
 • Sarki fény: Az Aurora Borealis fényjelenség Lappföld egén, derült, sötét éjszakákon (legjobban február – márciusban ill. szeptember – októberben) látható.
 • Hozzászólások

  Állatok milliói vonulnak át egy alig 30 méter széles hágón

  Állatok milliói vonulnak át egy alig 30 méter széles hágón

  A Pireneusok csúcsai közt a Bujaruelo-hágó biztosít könnyebb átkelést a csak ezen a ponton átrepülő, évente mintegy 17 millió rovarnak.

  Kiderült, miért oly hosszú a zsiráf nyaka

  Kiderült, miért oly hosszú a zsiráf nyaka

  Az uralkodó elmélet az volt, hogy a hímek közti párharchoz idomult extrém méretűvé a nyak, azonban ezt most megcáfolták.

  Az elefántok neveket adnak egymásnak, ahogy mi is

  Az elefántok neveket adnak egymásnak, ahogy mi is

  Az állatok reagálnak is rá, ha az egymás közt használatos nevüket hallják, még akkor is, ha az ember játssza vissza felvételről.

  Madarainkat is fenyegeti a vegyszerhasználat

  Madarainkat is fenyegeti a vegyszerhasználat

  Ifj. Vasuta Gábor évtizedek óta nem látott foglyot a Dunántúlon.

  Ritka növény él ebben a hazai kőfejtőben

  Ritka növény él ebben a hazai kőfejtőben

  Ifj. Vasuta Gábor egy elhagyott bányánál bukkant egy, hazánkban védett növényfajra.

  National Geographic 2024. júniusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket