Mitől kemény a pingvin tojása?
A Magellán-pingvinek jellemzően vízparti, kemény talajon költenek. Ennek ellenére elenyésző a kikelés előtt eltörő tojások száma. Egy kutatásban azt vizsgálták, vajon honnan származik a kalcium, ami héjukat ennyire ellenállóvá teszi.
A Washington Egyetem kutatói 1984 és 2001 között végeztek vizsgálatot az argentinai Punta Tombo pingvinrezervátumban. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy miért nem törik el a pingvinek tojása, annak ellenére, hogy kemény felszínre helyezik azokat. Összesen 10023 tojást tanulmányoztak.
A pingvinek jellemzően vízparti, kemény talajon költenek, ahol egy kis vackot hoznak létre a tojások számára. Mivel azonban repülni nem tudnak, és a szárazföldi járás sem igazán erősségük, csupán kevés olyan anyagot gyűjtenek össze, amellyel a fészket kibélelhetik.
A tojások kiköltéséhez 42 nap szükséges. A pingvineknél gyakoriak a perpatvarok, igen sokszor összeverekednek, még a költési időszakban is. Ilyenkor aztán a tojásokat sem kímélik, ide-oda rugdossák, taszigálják azokat.
Kalciumforrás
Ennek ellenére Dee Boersma, a kutatás vezetője azt tapasztalta, hogy a több mint tízezer vizsgált tojásnak mindössze 2, 6 százaléka tört el a költési időszakban idejekorán. Ez az érték megegyezik a puha fészekben költő madarak tojásaira jellemző törésaránnyal. A kutatók tehát azt vizsgálták, mi teszi ilyen ellenállóvá a Magellán-pingvinek tojásait.
Azt tapasztalták, hogy az átlagos pingvintojás héja 0, 81 mm vastag, ami 56 százalékkal nagyobb, mint az ilyen tömegű madaraknál várt érték. Ehhez különösen nagy mennyiségű kalciumra van szükség, amit a pingvinek normális tápláléka nem fedez. Saját csontrendszerükből is képesek ugyan felszabadítani kalciumot, de még ez is kevés volna ilyen ellenálló héjak kialakításához.
A kutatók különböző időszakokban boncolás során vizsgálták hím és nőstény pingvinek gyomortartalmát, és meglepő dolgot tapasztaltak. A költési időszakban a tojó nőstények gyomrában kagyló- és csigahéjakat találtak, azonban minden jel arra utalt, hogy a madarak a puhatestűt nem, csupán a mészben gazdag héjakat ették meg. Sem hímeknél, sem költési időszakon kívül nőstényeknél nem tapasztaltak hasonlót.
A héj fogyasztása tehát a különlegesen ellenálló tojások létrehozásának leleményes módja, hiszen a benne rejlő nagymennyiségű kalcium beépül a tojásba. Ráadásul üres héj bőségesen akad minden víz partján.