Vazul, Elizeus, Herta2024. június 14., péntek
Természet

Vemhes az orrszarvú!

2004.10.08.Admin
National Geographic Magyarország

Budapesten születhet meg a világ első mesterséges termékenyítésből származó orrszarvúja.

Vemhes a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény szélesszájú orrszarvúja. A Lulu nevű állat mesterséges termékenyítését egy német, osztrák és magyar állatorvosokból álló csapat végezte. A fejlődő magzat jelenleg kb. 20 cm-es és hat hónapos. Ha minden rendben alakul, és a magzat az elvárt ütemben fejlődik, jövő nyáron Budapesten születhet meg a világ első mesterséges termékenyítésből származó orrszarvúja.

Október elsején jelentette be a Science című vezető tudományos folyóirat azt a szenzációs hírt, hogy elsőként értek el komoly eredményeket az orrszarvúk mesterséges termékenyítésében. A nem mindennapi szakmai eredmény történetesen a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény orrszarvújával történt, akivel már hosszú ideje próbálkoztak az állatkerti szakemberek.

Fogságban nem megy…

Lulu vadon befogott állat, valószínűleg 1980-ban született Natalban. 1983 októberében érkezett Budapestre Easy Boy nevű párjával, aki egy brit állatkertben látta meg a napvilágot. A két állat azóta közös kifutóban lakik, de mivel mindketten nagyon fiatalok voltak, amikor összekerültek, testvéreknek tekintik egymást, szexuálisan nem érdeklődnek egymás iránt. Mivel azonban a szélesszájú orrszarvúk állatkerti szaporítása természetvédelmi szempontból igen fontos, a szakértők nem nyugodtak bele a két orrszarvú gyermektelenségébe.

Az állatkerti állatok tenyésztésében az utóbbi években egyre nagyobb eredménnyel használják fel a korszerű biotechnika, biotechnológia eredményeit, így a mesterséges termékenyítést is. Mivel az állatkerti állatorvosláson belül is különleges szakterületről van szó, világviszonylatban is maroknyi szakértő foglalkozik speciálisan ezzel a kérdéssel. Európában az elmúlt években a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (IZW – Institut für Zoo- und Wildtierforschung) egyik munkacsoporja ért el jelentősebb eredményeket e téren; ők foglalkoznak állatkerti elefántok mesterséges termékenyítésével (a bécsi Schönbrunni Állatkert néhány éve született Abu nevű kiselefántja is ebből a termékenyítési programból született), de a vadon élő afrikai elefántok fogamzásgátlásával is.

A Thomas Hildebrandt által vezetett csoport az elefántoknál elért eredmények után az orrszarvúak mesterséges termékenyítésével kezdett foglalkozni. Az egyelőre még csak kifejlesztés alatt álló módszerrel Európa-szerte 8-10 orrszarvúnál, köztük a nálunk élő nősténynél próbálkoztak mesterséges úton vemhességet elérni. Az úttörő jelentőségű program nem most először hozott ugyan értékelhető eredményt, hiszen két korábbi alkalommal is sikerült vemhesíteni az állatokat, de azok a vemhesség korai szakaszában – sajnálatos módon – elvetéltek.

Szépen fejlődik a magzat

A fővárosi állatkert Lulu nevű orrszarvúja esetében nem csak sikeres volt a termékenyítés, de a heti rendszerességgel végzett vérvizsgálat és ultrahangvizsgálat tanúsága szerint a magzat szépen és az elvárt ütemben fejlődik. Az igazi siker természetesen az lesz, ha a jelenleg még csak arasznyi magzat világra jön, és egészségesen felnövekedik, de már a mostani eredmény is egyedülálló, és áttörésnek mondható az orrszarvúk mesterséges termékenyítésében, hiszen soha nem fordult még elő olyan, hogy egy korábban még nem ellett állatot sikerüljön vemhesíteni, amely ráadásul viszonylag idősnek is számít.

Tilos az orrszarvúk etetése!
A magzat fejlődése szempontjából különösen fontos, hogy az anyaállat mivel táplálkozik, ezért az állatkert fokozottan ügyel a nőstény orrszarvú táplálkozására. Mivel ilyen körülmények között az állatok látogatók általi természetszerűtlen etetése különösen káros lehet a magzatra nézve, a Fővárosi Állat- és Növénykert arra kéri valamennyi látogatóját, hogy az ORRSZARVÚKAT SEMMIVEL, ÍGY MÉG „ZOO-CSEMEGÉVEL” SE ETESSE!

A mesterséges termékenyítéssel kapcsolatos munkák Lulu esetében 2001 szeptemberében kezdődtek meg a Fővárosi Állat- és Növénykert kezdeményezésére. A német szakértői csoport (dr. Thomas Hildebrandt, dr. Robert Hermes, dr. Frank Göritz) a salzburgi Állatkert állatorvosaival (dr. Chris Walzer, dr. Sandra Silinsky), a bécsi Állatorvosi Főiskola biokémia professzorával (dr. Franz Schwarzenberger), valamint a budapesti Állatkert három állatorvosával, dr. Sós Endrével, dr. Molnár Viktorral és az időközben nyugállományba vonult dr. Mezősi Lászlóval egészült ki.

Először alapos vizsgálatok során felmérték az állat szaporodás-élettani állapotát, amelyre a szokásos hormonszint-kimutatáson túl ultrahangos képalkotást is felhasználtak az állatorvosok. A vizsgálatok és az állat megfelelő felkészítése után még 2002-ben megpróbálkoztak a tulajdonképpeni mesterséges termékenyítéssel, amely akkor sikertelennek bizonyult. A következő inszeminálás 2004. április 6-án történt, és ekkor az állat már valóban meg is fogant. Jelenleg az anyaállat testében fejlődő, 20 cm-nél alig nagyobb magzat hat hónapos. Tekintettel arra, hogy a szélesszájú orrszarvúk vemhességi ideje 16-18 hónap, a borjú megszületése szerencsés esetben a következő év nyarának végére várható.

Természetesen addig még sok minden közbejöhet, a szakemberek azonban reménykednek benne, hogy minden kedvezően alakul, és az orrszarvúbébi gond nélkül jön majd a világra. Mindenesetre a hathónapos magzat már önmagában is példa nélkül álló eredmény, és szép reményekre jogosít az orrszarvúak jövője szempontjából is.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben eddig összesen öt orrszarvú élt. Először 1893-ban érkezett egy szumátrai orrszarvú, aki sajnos csak néhány évig volt a kert lakója. A harmincas években egy Pityu nevű keskenyszájú orrszarvú képviselte ezt az ősi állatcsoportot. A hetvenes években egy másik keskenyszájú orrszarvú (tisztes nevén Teca) élt Budapesten, majd – miután ez az állat San Diegoba került, 1983-ban megérkezett a most is meglévő két szélesszájú orrszarvú. Mivel a jelenlegi pár előtt csak magányos orrszarvúegyedek éltek Budapesten, ezért az állatkertben még soha nem volt orrszarvú-szaporulat (és sehol máshol sem Magyarországon). Az első állatkertben született szélesszájú orrszarvú egyébként Dél-Afrikában, a Pretoriai Állatkertben született 1969-ben.

Forrás: Fővárosi Növény- és Állatkert

Kapcsolódó cikkünk:

 • Kamaszkorú zsiráfbika érkezett az állatkertbe

 • Hozzászólások

  Apróbbá és ritkábbá válnak a csúcsragadozó cápák

  Apróbbá és ritkábbá válnak a csúcsragadozó cápák

  A cápák emberi hatásokra lettek kisebbek, ritkábbak, illetve egyes tulajdonságaik is átalakultak, emiatt pedig az egész ökoszisztéma megváltozik.

  Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek

  Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek

  Bár a növények elsöprő többségét ízeltlábúak porozzák be, azért akadnak olyan helyzetek, amikor más állatok végezhetik el ezt a nemes feladatot.

  Látogatási tilalmat rendeltek el a Gemenci erdőben

  Látogatási tilalmat rendeltek el a Gemenci erdőben

  Életveszélyessé vált a terep a Duna áradása és a fakidőlések miatt.

  Gyönyörű kékeslila hangyát fedeztek fel Indiában

  Gyönyörű kékeslila hangyát fedeztek fel Indiában

  A Himalája északkeleti hegylábi részén, India Arunácsal Prades államában bukkantak rá a fémesen ragyogó, különösen szép hangyafajra.

  Kétszáz év után tértek vissza a vadlovak a kazah sztyeppére

  Kétszáz év után tértek vissza a vadlovak a kazah sztyeppére

  A Przewalski-lovak egykor a kihalás szélén álltak, csak a nemzetközi védelmi programnak köszönhetően sikerült megóvni őket.

  National Geographic 2024. júniusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket