Mária, Emőke2023. december 08., péntek
Természet

A fővárosi állatkert 2005-ös tervei

2005.04.25.Admin
National Geographic Magyarország

Megújul a Sarkvidéki Panoráma, gyermekáldás várható az orrszarvúnál, teknősvédelmi kampány indul – ez csak ízelítő a Fővárosi Állat- és Növénykert idei terveiből.

A Föld Napján tartotta szezonnyitó sajtótájékoztatóját a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az elmúlt napokban esős időt erre az alkalomra szikrázó napsütés váltotta fel, így a Japánkert – a virágzó japán díszcseresznyékkel – kellemes hangulatú helyszíne volt az eseménynek. Az idei esztendő terveiről Zachár István kommunikációs osztályvezető, és Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője beszélt. A sajtótájékoztatót követően pedig a résztvevők elektromos kisvonattal járták be az Állatkertet. Az utazás végállomása az orrszarvúknál volt, ahol Czifra Péter állatgondozó mesélt Lulu vemhességéről, az ezzel kapcsolatban megtett intézkedésekről. Közben az orrszarvú nagy cuppogással egy vödörnyi almát is elfogyasztott.

Tavalyi eredmények, új állatok

A 2004-es esztendőben is az Állatkert volt az ország leglátogatottabb kulturális intézménye: az év során 1.085.811 fő kereste fel a kertet. Gyarapodott a látnivalók száma is: 2004 januárjában a felújított Akváriumot, márciusban az újjáépült Vízparti Élet Házát, júliusban a teljesen új Dombházat, szeptemberben pedig a korszerűsített Majomházat vehette birtokba a nagyközönség.

Az év során világra jött állatok közül külön említést érdemel az öt kiskarmú vidra kölyök, hat lámacsikó, egy zebracsikó, egy tevecsikó, három szirtiborz kölyök, nyolc famászópatkány kölyök, tizenegy flamingófióka, fiókák a vörösfülű és a vörösvállú aráknál, a sziklapapagájoknál, a koronás galamboknál és a skarlát íbiszeknél. A Vízparti Élet Házában harminc foltos szalamandra látott napvilágot: nagyobb részüket a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködve a faj hazai élőhelyén engedték szabadon munkatársaink, így is erősítve e védett kétéltű hazai állományát. A jelentősebb állatbeszerzések közül az alfajtiszta szibériai tigrispár, új zsiráfbika és új hím orangután érkezése külön is megemlítendő.

Ami idén eddig történt

Január elején megkezdődtek az új oroszlánfóka-medence építési munkálatai. Családi örömök érték az ugrótamarinokat, a tevéket, a zebrákat és a jávorantilopokat, és kiscsikó született a Parasztudvarban lakó hucul lovaknál is. Az egyik tigrispiton tojásokat rakott (jelenleg is kotlik rajtuk), a Húsvétot megelőző hetekben pedig két tucat kecskegida született.

Az Állatkert rendezvényei közül említést érdemelnek a húsvéti programok, a Víz Világnapjának eseményei, az Exeter Egyetem vonószenekarának koncertje, továbbá három tematikus nap: a Madarak Napja, a Nagymacskák Napja, valamint a Medvenap is. A témanapokkal a kert nem titkolt célja, hogy rendszeresen ráirányítsa a figyelmet egy-egy érdekes, és egyben természetvédelmi szempontból is fontos állatcsoportra.

Új, érdekes színfolt az Állatkert látnivalóinak sorában az Akvárium kijárata mellett kialakított Őslénypanoptikum. A panoptikumokban általában használt technika egy továbbfejlesztett változatával, négykomponensű viaszból megformált őslényfigurák a földtörténeti múltba engednek bepillantást. Az Őslénypanoptikumban a közismertebb dinoszauruszokon kívül az ősi tengerek élővilágával, az egyik legkorábbi ősemlőssel, repülő őshüllőkkel, valamint a jégkorszak néhány különleges őslényével is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Az idei év tervezett eseményei, jeles napok

Már most bizonyos, hogy az Állatkert idén is külön programot szervez a szokásos „jeles napokra”: a Madarak és Fák Napjára, a Biodiverzitás Napjára, valamint a Környezetvédelmi Világnapra is. Az Állatok Világnapját világszerte október 4-én, Assisi Szent Ferenc napján tartják. A hagyományoknak megfelelően a kert alapítványa ekkorra szervezi az Állatkerti Nevelőszülők Napját.

Az idei évben is lesznek nyáresti koncertek az Állatkertben. A tervek szerint a MÁV szimfonikusok két alkalommal is fellépnek majd, de koncertet ad a Benkó Dixieland Band, a Budapest Klezmer Band, valamint a Rajkó Zenekar is.

A tanévkezdés előtt, szeptember első napján küldi meg az Állatkert a fővárosi oktatási intézmények, óvodák, általános és középiskolák részére a soron következő tanévben igénybe vehető pedagógiai lehetőségeket bemutató anyagot. A tervek szerint újraindul az akkreditált pedagógus továbbképzés is.

Szeptember 19-e szokás szerint a sérült gyermekeké. A kert ezen a napon különleges programokkal várja majd őket, az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével együttműködve.

Változatlan árakon

Az Állatkert az idei esztendőben változatlan árakon látogatható, az év során nem tervez emelést a kert igazgatósága. Ugyanakkor az intézmény számít mindazoknak a segítségére, akik úgy döntenek, hogy adójuk egy százalékával az Állatkertet, a bemutatott állatok életkörülményeinek jobbítását, a régi állatházak megújítását, valamint a kertben folyó természetvédelmi munkát támogatják.

Építkezések, rekonstrukció

Jelenleg két helyen folyik építkezés az Állatkertben. Az egyik helyszín a Madárház szomszédsága, ahol új röpdék készülnek, illetve felújításra kerül a Madárház végében található, 93 éves röpde. A másik építési terület pedig a jegesmedvéknek, illetve az oroszlánfókáknak otthont adó Sarkvidéki Panoráma térsége. A tervek szerint az oroszlánfókák külső férőhelyének alapterülete 43 százalékkal növekszik majd, a jegesmedvék pedig a meglévőnél csaknem két és félszerte nagyobb helyet kapnak. Az új oroszlánfóka-medence várhatóan nyár elejére készül el, a jegesmedvék férőhelyének átalakítása pedig ősszel fejeződhet be.

A felújítások, rekonstrukciók sora azonban ezzel nem ér véget: várhatóan ősztől kezdődhetnek meg a Nagyszikla felújításának munkálatai. Az eredeti tervek szerint ugyan a sziklán már nyáron megkezdődött volna a munka, de – részint a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt, részint pedig az orrszarvúk vemhességévek összefüggő szakmai okok miatt – jelenleg az őszi kezdés látszik valószínűnek.

Orrszarvú vemhesség

Köztudomású, hogy Lulu nevű nőstény szélesszájú orrszarvúnk vemhes. Ez azért számít különleges eseménynek, mert magyarországi állatkertben még sohasem született orrszarvú. Ráadásul a vehem mesterséges termékenyítés útján fogant, márpedig az orrszarvúak mesterséges termékenyítése annyira újszerű eljárás, hogy sehol a világon még nem volt példa ilyen módon megfogant orrszarvú világra jövetelére.

Lulu jelenleg a vemhesség tizenharmadik hónapjában van (2004. április 6-án fogant a magzat). Mivel a szélesszájú orrszarvúknál a vemhességi idő 16-17, néha 18 hónap szokott lenni, az ellés nyár végére, vagy legkésőbb kora őszre várható. A magzat fejlődése – az emberhez hasonlóan – a vemhesség első kétharmadában inkább szervezeti differenciálódással jár, a most következő utolsó harmadban pedig intenzívebb méretnövekedéssel. Ezzel Lulu hasának teriméje, kiterjedése is növekedni fog, így szükség volt az istálló ajtajának kiszélesítésre, hogy a nőstény orrszarvú kényelmesen tudjon közlekedni.

További szükséges átalakítások is történtek az orrszarvúak férőhelyénél: a belső férőhelyek és a kifutó mellett most már egy kinti, de féltetővel fedett, különválasztható „télikert” készült az elkülönítési lehetőségek, illetve a „szülőszoba-választék” gyarapítása érdekében. Jelenleg próbaüzemben működik egy zárt láncú kamerarendszer is.

Mivel a helytelen táplálás a vemhességet károsan befolyásolja, az Állatkert arra kéri minden látogatóját, hogy az orrszarvúkat semmivel ne etessék, még „zoo csemegével” sem. Sőt, ha valamelyik látogató ilyesmit tapasztal, a kert vezetése arra kéri, hogy figyelmeztesse a tilalomra látogatótársát, vagy szóljon a legközelebbi állatgondozónak!

Teknőskampány

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) az elmúlt években több sikeres természetvédelmi kampányt szervezett, amelyekhez a szövetség tagjaként a Fővárosi Állat- és Növénykert is csatlakozott. Az első ilyen kampány az ún. „bozóthús válságra” hívta fel a nyilvánosság figyelmét, de volt esőerdő kampány, és egy tigrisvédelmi kampány is. Mindhárom eddigi EAZA kampány komoly természetvédelmi eredményt hozott, és ebben a budapesti kertnek is jelentős szerep jutott.

Az idei szezonban az EAZA teknősvédelmi kampányához csatlakozik a Fővárosi Állat- és Növénykert. A teknősök védelmét szolgáló kampány a tervek szerint májusban indul.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

A jegesmedvék létszámának felmérésében igen nagy segítséget nyújt a radar.

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Az elmúlt két tél során salátával segítették a hatalmas vízi emlősök életben maradását, de úgy tűnik, idén erre már nem lesz szükség.

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Nagyon ritka, hogy emlősfajt fedezzenek fel, most Kína keleti részén sikerült rábukkanni az eddig ismeretlen sünre.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket