Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2024. május 30., csütörtök
Természet

Földünk még ismeretlen szegletei

2005.05.17.Admin
National Geographic Magyarország

Bár a felfedezők és a kartográfusok a Föld egészét tulajdonképpen már feltérképezték, a biológusokra még óriási feladatok várnak: fajok milliói várnak leírásra és azonosításra. A keresés folytatódik, a tervek szerint átfogó katalógus készül bolygónk élőlényeiről.

Ha a keresés eredményes, akkor is születhetnek meglepő eredmények: egy új majomfajt, a titi majmok közé tartozó egyedeket nemrégiben például furcsa módon kereszteltek el. Egy jótékonysági árverésen a Golden Palace nevű online szerencsejátékokkal foglalkozó cég nyerte el azt a jogot, hogy nevet adhasson a frissen felfedezett fajnak. (Az árverésről korábban a National Geographic Online is beszámolt >>) Az aukció nyertese persze magáról nevezte el a majmokat: rendszertani nevükön immár így hívják e főemlősöket: Callicebus aureipalatii. Ez latinul „arany palota titi”-t jelent, aminek nem túl sok értelme van, ám legalább a Golden Palace latin fordítása. Callicebusnak hívják rendszertani nevükön a titiket: a sűrű dél-amerikai esőerdőkben élő harminc változatuk közül létezik Callicebus brunneus (barna titi), Callicebus personatus (maszkos titi) és Callicebus moloch (sötét titi).

Mindenesetre akármilyen nevet is kaptak az újonnan megismert majmok, mindez nagy meglepetés volt a tudósok számára, hiszen a főemlősök körében már nemigen lehetett számítani új változatok felbukkanására.

Új fajok Indonéziában és Dél-Amerikában

 A királyharkály

A királyharkály

De más fajok esetében is szinte nap mint nap érkeznek hírek új felfedezésekről. Indonéziában nemrégiben egy eddig ismeretlen rókát írtak le és figyeltek meg a zoológusok, egy szintén újdonságnak számító „vámpírhalat” az Amazonas medencéjében találtak meg, az USA-ban pedig újrafelfedezés történt, hiszen ismét bizonyították a királyharkály létezését. (Ez utóbbiról korábban a National Geographic Online-on is beszámoltunk >>)

Ezen a héten a Kew Gardens (az angol királyi füvészkertek) szakértői bejelentették, hogy megpróbálják a Földön újra elterjeszteni a kétmillió éve kihaltnak hitt woolemi fenyőfát, ám amelyet 1994-ben véletlenül Ausztráliában újra felfedeztek.

A természetvédők részben azért aggódnak, mert nagyon sok faj kihalását fenyegeti az indusztrializáció, másrészt viszont a jelenleg ismert fajoknál jóval több lehet a szakértők szerint az olyan, amelyet még nem írtak le a tudósok.

Katalóguskészítés nagyban

A biológusok, pontosabban a rendszertani besorolással foglalkozó taxonómusok 250 éve foglalkoznak az új fajok besorolásával és azonosításával. A legkisebb planktonoktól a hatalmas kék bálnáig jelenleg mintegy 1, 75 millió „bejegyzés” szerepel a listákon, a rendszertani összesítéseken. Az új katalógus összeállítását 2011-re tervezik, minthogy évente több ezer új fajt regisztrálnak a tudósok, és ezek besorolását, kategorizálását minél előbb el kell végezni.

Csak az állatok körében évi 15-20 ezer új felfedezés történik, de persze ritkán alakul ki olyan árverési licitháború egy-egy újabb faj esetében, mint a dél-amerikai majmoknál, hiszen az új változatok felbukkanása általában jóval kevésbé izgatja fel a közvéleményt.

Új élőlények a korábban hozzáférhetetlen helyeken

Új rágcsálófajt fedeztek föl az étlapon
Különös új rágcsálót fedeztek föl nemrég biológusok Laoszban – egy élelmiszerpiacon. A brit szakemberek által szirti patkánynak elnevezett négylábú úgy néz ki, mint egy patkány és egy mókus ivadéka. A kis termetű rágcsálót ínyencfalatként, grillen sütve kínálják a piacon az érdeklődőknek – írta az állat fölfedezője, Robert Timmins a New Scientist internetes kiadásában. Brit szakértőknek később sikerült befogniuk egy szirti patkányt a laoszi vadonban. A vizsgálatok kiderítették, hogy csakugyan eltér minden más rágcsálótól – olyannyira, hogy teljesen új nemet (genusz) és családot kell számára létrehozni az emlősök osztályán és a rágcsálók rendjén belül.

Például egyáltalán nem váltott ki lelkesedést annak a kétszáz élesztőgomba-fajnak a felfedezése, ami Frank Bisby professzor nevéhez fűződik. Ez talán nem véletlen: ezek a gombák különböző bogarak belsejében élnek… Bisby professzor egyébként részt vesz a Species 2000 (Fajok 2000) nevű szervezet munkájában, amely a Catalogue of Life (Az élet katalógusa) projekt egyik aktív közreműködője. A Catalogue of Life egy brit-amerikai közös kezdeményezés, amely a világon meglévő adatállományok egyesítésével foglalkozik.

A professzor szerint a légkör magas régióiban, a tengerek fenekén, a hőforrásokban, a talaj mélyebb rétegiben, illetve bizonyos állatok belsejében olyan élőlényekre bukkantak az elmúlt 10-15 évben, amelyek korábban elképzelhetetlen, illetve elérhetetlen helyeken voltak.

Az őserdők, esőerdők átkutatása most ért például abba a fázisba, amikor a fák tetején élő lények rendszerezése is nagyobb lendületet vehet. Az óceánkutatás szintén számos új eredményt hozott: a Census of Marine (A tengeri számlálás) ennek az évtizednek az első három esztendejében 500 új halfaj felfedezését hozta magával. A becslések szerint ennél még tízszer több faj vár leírásra, azonosításra.

A növényeket jobban ismerjük

Az állatok birodalmával szemben a növények világa jobban dokumentált: bolygónk növényeinek 75 százaléka katalogizált, bár így is évente 2000 új fajt fedeznek fel a növények között is a tudósok.

A botanikusok számára Új-Guinea az egyik legígéretesebb terep ilyen szempontból, s csupán a korábban ugyanilyen vonzó Madagaszkár jelentőségéhez hasonlítható ez a terület. Közép-Afrika dzsungeleiben szintén ismeretlen fajok várhatnak a felfedezésre, bár itt többnyire polgárháborúk akadályozzák a biológusok működését. A kommunista világrendszer összeomlása szintén elősegítette a szakértők tevékenységét.

Nem mindenki optimista

Ugyanakkor a tudósok nem mindegyike optimista atekintetben, hogy sikerül-e a közeljövőben feltérképezni a Föld élővilágát. Becslések szerint 1500 és 15 ezer év közötti időre lenne szükség a teljes katalógus összeállításához, ha a korábbi ütemben folytatódik a munka. Ám ez az ütem gyorsul – hangsúlyozza Andrew Polaszek, az International Commission on Zoological Nomenclature, vagyis a zoológiai névadással, besorolással foglalkozó nemzetközi bizottság illetékese. Ez többek között az internetnek, a gyors adatcserének, illetve a DNS-elemzéseknek köszönhető. Mindez gyorsabb eljárást tesz lehetővé, mint a hagyományos procedúrák.

De miért van szükség a növények és az állatok leírására? Polaszek szerint ezeknek óriási hasznuk lehet betegségek leküzdésében, illetve a fajok gazdagságának, a biodiverzitásnak a megőrzésében. Hiszen honnan tudhatnánk, hogy kihalófélben van-e egy-egy növény vagy állat, ha nem is ismerjük azt…

Az állatok, különösen a ragadozók esetében fontos ismerni a természetes életkörülményeiket, viselkedésüket, mert új helyre kerülve – ez globalizált világunkban könnyen megtörténhet – kipusztíthatják az újonnan benépesített terület élővilágát.

Hozzászólások

Kiderült, hogy az óriáskolibri voltaképp két faj

Kiderült, hogy az óriáskolibri voltaképp két faj

Az Andok hegyei közt élő óriáskolibri nagyjából fekete rigó méretű madár, ezzel a legnagyobb a kolibrik között.

Hadat üzentek a thaiföldi majomváros lakóinak

Hadat üzentek a thaiföldi majomváros lakóinak

Lopburiban mintegy 2500 majom él, az állatok egyre gyakrabban kerülnek konfliktusba az emberekkel.

Szinte láthatatlan madárfaj él hazánk erdeiben

Szinte láthatatlan madárfaj él hazánk erdeiben

Ifj. Vasuta Gábor egy fiókáit melengető nyaktekercset figyelt meg.

Eszközhasználat védi a tengeri vidra fogát

Eszközhasználat védi a tengeri vidra fogát

Jól ismert tény, hogy a tengeri vidrák a hasukra helyezett köveken törik fel a rákokat, kagylókat, amelyeket megesznek.

Problémás medvéknek épül központ Romániában

Problémás medvéknek épül központ Romániában

Olyan bocsok, anyamedvék és kifejlett hímek kerülnek majd a központba, amelyek lakott területen okoznak problémát, és viselkedésük miatt nem lehet őket más térségbe áthelyezni.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket