Miért nem édesszájúak a macskák?

A macskák számára az élet kicsit kevésbé édes: génjeik elemzése kimutatta, hogy nincsenek működő édes ízt érzékelő receptoraik.
Dobjunk egy kutyának csontot vagy valami édességet, mindkettőért rajongani fog. Az emberek is érzékelik az édes ízt. Ennek oka az, hogy a legtöbb emlős nyelvén specializált érzőbimbók reagálnak az édes ízre, és az általuk küldött jel kellemes érzést vált ki az agyban.
A receptorok egy összekapcsolódó fehérjepárt – T1R2 és T1R3 – tartalmaznak. Amikor cukor kötődik ezekhez a receptorokhoz, események láncolatát indítják be a sejtben, amelynek a végeredménye az édesíz-érzet.
A tudósok először az 1970-es években dokumentálták, hogy a macskáknak nem ízlik a cukor. Azt azonban senki sem tudta megmagyarázni, miért nem izgatja jobban a házimacskákat (Felis silvestris catus) az édesség.
Édesség és a DNS
Joseph Brand, a philadelphiai Monell Chemical Senses Center (Kémiai Érzékek Központ) kutatója elhatározta, hogy munkatársaival szekvenálja a házimacska DNS-ének azon szakaszát, amely a T1R2 és a T1R3 fehérjét kódolja. Elemzésük egyértelmű magyarázatot adott arra, miért nem érzékelik a macskák az édes ízt: a T1R2 génből hiányzik 247 bázispár, ami azt jelenti, hogy nem tud működő fehérjét előállítani. Eredményeiket az e héten megjelent PLoS Genetics folyóiratban tették közzé.
A T1R2 macskában található megrövidült változata az ún. pszeudogén egyik példája. A pszeudogén a működőképességét elvesztett gén. Brand szerint, a túlélés szempontjából kevésbé fontos gének hajlamosabbak idővel több mutációt felhalmozni. Azt állítja, hogy hasonló sorsra jutott az emberekben számos szaglással kapcsolatos gén, ezért sokkal gyengébb a szaglásunk, mint sok más állaté.
Ami a macskákat illeti, szigorúan húsevők, ezért valószínűleg nem volt szükségük az édes íz érzékelésére.
Brand elismeri, hogy látott macskákat pehelycukorért ácsingózni. „De bármiért is eszi meg ezt a macska, biztos, hogy nem az édes mivolta miatt. Talán szereti az állagát, vagy egyszerűen unatkozik.” Azokat az elbeszéléseket sem cáfolja, amelyek csokievő macskákról szólnak, de biztos benne, hogy nem a cukorért fogyasztják, hanem a benne lévő zsiradék és kakaó összetevők miatt.
A kutatócsoport ugyanezt a genetika deléciót (hiányt) találták a házimacska közeli rokonainál, így a tigrisnél és a gepárdnál is. Azt remélik, sikerül kideríteniük, vajon távolabbi rokonok, például a hiénák is osztoznak a T1R2 gén eme hiányosságában.