Aranka, Jeromos2023. február 08., szerda
Természet

Újabb aggasztó hírek a madárinfluenzáról

2005.10.18.Admin
National Geographic Magyarország

Megkezdték a költöző madarak kilövését Dél-Ukrajnában. Madárinfluenza antitesteket találtak romániai hattyúkban. Tömeges baromfihullás Moszkva közelében. Az ENSZ szerint Vietnamnak nemzetközi segítségre van szüksége a madárinfluenza elleni küzdelemben.

A madárinfluenza veszélye miatt megkezdték a költöző madarak kilövését Ukrajna déli részén, a Romániával határos Odesszai területen – jelentette az Ukrajinszki Novini hírügynökség.

A kényszerintézkedés célja az általában Oroszország északi részéről érkező költöző madarak megfigyelése: a tetemeket járványtani ellenőrzésre küldik. A dunai bioszféra-rezervátum területén – amelyet a Duna-delta legészakibb ága, a Kilijai-ág választ el Romániától – október 10. és 16. között száznál több különféle madarat lőttek ki, de egyikben sem volt kimutatható a madárinfluenza-vírus emberre veszélyes H5N1 törzse.

Az esetleg megjelenő madárinfluenza elterjedésének megelőzése céljából a terület baromfitenyésztő telepein zárt munkarendre tértek át, s a szárnyasokra vadászati tilalom van érvényben.

ENSZ: Vietnamnak segítségre van szüksége

Vietnam az eddiginél hathatósabb nemzetközi segítségre szorul, hogy felvehesse a harcot a madárinfluenza vírusával szemben – figyelmeztetett a vírusbetegség ügyével foglalkozó ENSZ-megbízott. David Nabarro a Vietnam News című lap keddi számában megjelent nyilatkozatában azt mondta, hogy az eddiginél jobban össze kell hangolni a nemzetközi közösség részéről Vietnamnak nyújtandó segítséget. A vírus agresszív, emberre is veszélyes, H5N1 jelzésű törzse Vietnam nagy részén elterjedt. A betegség több mint negyven emberéletet követelt az indokínai országban azóta, hogy 2003 végén kimutatták ott. Több mint 50 millió szárnyast vágtak le a kór elterjedését megakadályozandó.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy Vietnamban a legnagyobb a veszélye annak, hogy egy mutáció révén kialakul a szóban forgó madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedő válfaja, amely akár világméretű járványt is okozhat. Egy esetleges járvány kitörése esetére előirányzott terv végrehajtásának 370 millió eurónyi költségét Vietnam nem tudja önerőből előteremteni, nemzetközi segítségre szorul.

Madárinfluenza antitestek romániai hattyúkban

A madárinfluenza antitesteit fedezték fel Romániában az ukrán határ közelében hattyúkból vett mintákban, ezen kívül a Tulcea megyei Maliuc és Ceamurlia falu körzetéből származó további minták szerológiai vizsgálatai is pozitív eredményt mutattak – jelentette be kedden Gheorghe Flutur román mezőgazdasági miniszter.

Mint ismeretes, a Tulcea megyei Ceamurlia kacsa- és csirketetemeiből származó biológiai mintákból egyértelműen kiderült – a nagy-britanniai európai laboratórium visszajelzéseiből -, hogy a H5N1 típusú veszélyes vírus jelent meg a környéken. A másik faluban, Maliucban talált tetemek mintáiról még nem érkezett meg a szigetországból az eredmény. Mindkét falu vesztegzár alatt van, de környékükön további – hattyúkból és vadkacsából – származó minták bizonyultak szeropozitívnak.

A vizsgálatokat romániai laboratóriumokban végzik, de csak a brit laboratórium tudja pontosan kimutatni a H5 vírus N komponensét. A román kormány képviselői az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Bukarestbe érkezett szakértőivel egyeztették a nemzeti madárinfluenza-ellenes akciótervet. A vesztegzár alatt lévő két faluba például kísérleti jelleggel olyan “tesztcsirkéket” telepítenek, amelyek segítségével ellenőrizni lehet, hogy a már elpusztított baromfiállomány és a kiterjedt fertőtlenítés után maradtak-e gócpontok. Bukarest eközben olyan mozgó laboratóriumot igényelt az Egyesült Államoktól, amelynek segítségével a helyszínen is elvégezhetik a virológiai vizsgálatokat a Duna-deltai szárnyasokból vett mintákon.

Tömeges baromfihullás Moszkva közelében

Tömeges baromfihullásról számoltak be a Moszkvától alig 200 kilométernyire délre fekvő Tulai terület hatóságai, de az orosz állatorvosok egyelőre vizsgálják, hogy madárinfluenza okozhatta-e. Jandovka falu hét baromfiudvarában csaknem 250 csirke, liba és kacsa hullott el péntektől hétfőig, előzetes vizsgálat szerint heveny vírusfertőzés következtében.

Az állategészségügyi ellenőrök megkezdték a tetemek megsemmisítését, karantén alá vonva a falut. A vírus azonosítására mintákat küldtek a Moszkvától 250 kilométernyire keletre, Jurjevec városában lévő járványügyi központba. Nincs bizonyíték arra, hogy a tömeges baromfipusztulás madárinfluenzával függne össze – mondta a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője. Azonban fel kell készülni a legrosszabbra, hogy minimálisra csökkentsük az emberi fertőződés veszélyét – tette hozzá Gennagyij Onyiscsenko az Interfax szerint.

Oroszországban a fertőzés eddig nem terjedt át emberre, és az európai országrészt még nem érintette, bár július óta fél tucat nyugat-szibériai és uráli régióban ütötte fel a fejét.

Ausztrália: oltóanyagra várva

Ugyancsak kedden az ausztrál egészségügyi miniszter bejelentette, hogy ha a madárinfluenza elleni oltóanyaggal Ausztráliában folyó emberkísérletek meggyőzőnek bizonyulnak, a kontinensnyi ország összes – mintegy 20 millió – lakosát beoltják a betegség ellen. Tony Abbott közölte: jelenleg várják annak a vizsgálatnak az eredményét, amely a CSL ausztráliai cég által kidolgozott vakcina emberre gyakorolt hatását hivatott megállapítani.

Ausztrália eddig összesen négymillió adagot halmozott föl a brit GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cég Relenza nevű termékéből és a svájci Roche cég Tamiflu nevű szeréből. Hírek szerint e két termék lehet a leghatékonyabb madárinfluenza elleni gyógyszer egy esetleges járvány kitörése esetén.

A csapatban élő állatok tovább élnek

A csapatban élő állatok tovább élnek

Egy új kutatás szerint azok az emlősök, amelyek csapatokban élnek, általánosságban véve hosszabb életűek, mint a magányosak.

Engedély nélküli oroszlánfarmok Dél-Afrikában

Engedély nélküli oroszlánfarmok Dél-Afrikában

Az oroszlántenyésztés engedélyekkel sem etikus, de egyelőre nem sikerült véget vetni az állatkínzó gyakorlatnak Dél-Afrikában.

Néma békát fedeztek fel Tanzániában

Néma békát fedeztek fel Tanzániában

Egészen szokatlan tulajdonságú új békafajt fedeztek fel Afrikában: az állatnak egyáltalán nincs hangja.

Ritkán látott madár a batla

Ritkán látott madár a batla

Életem első batláját (Plagadis falcinellus) Hortobágy kiváló ismerőjével, Dr. Kovács Gáborral láttam. Aztán teltek múltak az esztendők, de batla megfigyeléseim száma sehogy nem akart növekedni.

Ritka, mérgező, örökzöld cserje

Ritka, mérgező, örökzöld cserje

Bár merev, hegyes, sötétzöld levele igencsak hasonlít a babérlevélre, a babérboroszlán (Daphne laureola) mérgező növény. Hazánkban mindössze a Bakonyban, a Vértesben és a Keszthelyi-hegységben található őshonos állománya. Úgynevezett reliktum-faj, tehát korábbi földtörténeti korból maradt itt; atlanti-mediterrán flóraelem. A babérboroszlán szűk hazai elterjedése és reliktum volta miatt védett faj.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket