Marcella, János2023. január 31., kedd
Természet

Madárinfluenza híradó

2005.10.20.Admin
National Geographic Magyarország

Az egészségügyi miniszter szerint itthon sikeres a madárinfluenza elleni vakcina humánkísérlete. Újabb román, orosz és kínai mintákon mutatták ki a fertőző vírust. Megkezdték a szárnyasok leölését Macedóniában, előkészületek a libanagyhatalomnak számító Izraelben. Az ENSZ a madárinfluenza kelet-afrikai terjedésének veszélyére figyelmeztet.

Sikeres a madárinfluenza elleni vakcina humánkísérlete

Pozitívnak bizonyult a madárinfluenza elleni vakcina humánkísérlete, a beoltott emberek vére ellenanyagot termelt – jelentette be az elsődleges eredményekre hivatkozva Rácz Jenő egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón, Budapesten.

Rácz Jenő elmondta: Magyarország lakosságszámának megfelelően – EU-ajánlás alapján – a kormány 3, 5 millió adag vakcina gyártását tartja szükségesnek. Ez a mennyiség rövid időn belül a szükségleteknek megfelelően növelhető. A vakcina gyártásának költségeit a kormány részben a költségvetés általános tartalékából, részben az egészségügyi tárca költségvetéséből, részben pedig a vakcina külföldi értékesítéséből befolyó bevételből biztosítja. A költségekkel kapcsolatban a miniszter azt mondta: hasonló összegekkel lehet számolni, mint a normál influenza-oltóanyag gyártásnál, amely ampullánként 1000-1300 forint körüli.

Az egészségügyi miniszter közölte: a végső, hivatalos eredmény a beoltott száz személy ellenőrzését követően péntekre várható. A most kidolgozott technológia jelentősége, hogy “ha kialakul az emberről embere terjedő vírus, magát a technológiát nem kell újra kikísérletezni (…) hanem néhány héten belül elkészíthető az oltószer” – mondta a miniszter.

Magyarországon a jelenlegi gyártó kapacitás heti 500 ezer adag, ami hazai, valamint szükség esetén külföldi oltóanyag gyártó cégek bevonásával megsokszorozható. A magyar kormánynak 1993-óta van – a nemzetbiztonsági célokat szolgáló esetekre – szerződése az oltóanyagokat gyártó Omninvest Kft.-vel, amely cég ebben az esetben is közreműködik a gyártásban.

A cégnek kötelezettsége, hogy a heti 500 ezer adag oltóanyag legyártásához mindig biztosítsa a gyártókapacitást. Az elmúlt időszak tapasztalataira hivatkozva a miniszter elmondta: 10 milliós nagyságrendű ampullaigény van – egyebek mellett – az EU országokból, más európai országokból, és Délkelet-Ázsiából.

A beoltás rendjével kapcsolatban az egészségügyi miniszter közölte: nemzetközi ajánlásnak megfelelően elsőként a betegséggel érintett állatokkal közvetlenül foglalkozó embereket – állatgondozókat, állatorvosokat – oltanak be, majd az egészségügyben az érintett területen dolgozókat, illetve a rendvédelmi szervek dolgozóit. Ezt követően jönnek azok a szempontok, amelyek a normál influenzaoltás esetében is érvényesülnek.

A H5N1-es madárinfluenza-vírust mutatták ki az újabb romániai mintákon

A madárinfluenza halálos, H5N1 típusú vírusát mutatták ki a brit laboratóriumi vizsgálatok a Duna-deltában lévő romániai Maliuc faluban vett újabb mintákon, immár a második romániai településen – jelentette be Bukarestben Gheorghe Flutur román mezőgazdasági miniszter.

“A Tulcea megyei Maliuc faluban egy hattyúból és egy kacsából vett mintákat pozitívnak találta a brit laboratórium a H5N1-es vírust illetően” – mondta a miniszter újságíróknak. A brit laboratórium múlt szombaton erősítette meg először, hogy a madárinfluenza H5N1 típusú vírusát azonosították a Duna-deltában lévő Ceamurlisa de Jos településen elhullott kacsákban.

Maliuc 30 kilométerre van Ceamurlisa de Jostól, de egyelőre ne tudni, hogy a vírus az egyik településről a másikra terjedt-e át. A madárinfluenza megjelenése nyomán a román hatóságok leölték a térségben lévő összes állatot, és széles körű fertőtlenítést hajtottak végre nem csak a szárnyas tenyészetekben hanem a lakóházakban és az udvarokon is.

Flutur elmondta: mintegy kétezer szárnyasból vett mintán végeztek el vizsgálatokat, s ezek eredménye arra enged következtetni, hogy a járvány jelenleg a Duna deltájának a vidékére korlátozódik. A miniszter azt is közölte, hogy újabb 22 vadon élő szárnyas tetemére bukkantak három környező tóban, s a szakemberek most azt vizsgálják, hogy vírushordozók voltak-e az állatok.

Román hatóságok gazdák tucatjait bírságolták meg, mert nem tettek eleget azoknak az utasításoknak, hogy különítsék el szárnyasaikat. Kilátásba helyezték azt is, hogy Tulcea megyében bezáratják a szárnyasok tenyésztésével foglalkozó gazdaságokat, ha azok munkásait nem oltatják be emberi influenza elleni vakcinával.

A deltavidék hatóságai felszólították a környékbeli lakosokat, hogy ne engedjék a szabadba a baromfit, mert el kell kerülni minden kapcsolatot a házi szárnyasok és a vadon élő madarak között. A szakemberek aggódnak, hogy a Duna-deltában, Európa legnagyobb víziszárnyas-rezervátumában megfertőződött madarak nemsokára továbbköltözve magukkal hurcolhatják a vírust Bulgáriába, Magyarországra, Görögországba és Afrikába.

Madárinfluenza okozta a baromfihullást Moszkva közelében

Az orosz állategyészségügyi felügyeletnél szóban elismerték, hogy madárinfluenza okozta a tömeges baromfihullást a Moszkvától alig kétszáz kilométerre délre fekvő Tula környékén, bár a hivatalos megerősítéssel még várnak a laboratóriumi vizsgálatok végeredményére. A Tulai területen lévő Jandovka falu hét baromfiudvarában szerdára már 270 csirke, liba és kacsa hullott el, s a vizsgálatok megerősítik, hogy pusztulásukat madárinfluenza okozta – adta hírül több orosz tévéállomás. Médiajelentések szerint a hatóságok szinte biztosra veszik, hogy a madárinfluenza átterjedt Oroszország európai részére a nyugat-szibériai és uráli régiókból. Jandovkát teljes karantén alá vonták, és tömegével ölték le a szárnyasokat a kór terjedésének feltartóztatására.

Ismét felbukkant a madárinfluenza Kínában

Ismét felütötte fejét a madárinfluenza Kínában, több mint két hónap után először – jelentette szerdán az Új Kína hivatalos hírügynökség.

A H5N1 vírusváltozat 2600 madár pusztulását okozta Belső-Mongólia (Nei Monggol) kínai autonóm területen. Az országos madárinfluenza-laboratórium megerősítette, hogy a vírus emberre is veszélyes válfaja bukkant fel Belső-Mongólia közigazgatási központja, Kukuhotó (Hohhot) közelében, egy gazdaságban – írta a kínai hírügynökség.

Macedóniában megkezdték a szárnyasok leölését

A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozása érdekében közel tízezer szárnyas leölését kezdték meg a macedón hatóságok szerdán. Az intézkedésre az ország déli részén, egy kis faluban került sor, bár Macedóniának ebből a körzetéből eddig még nem érkezett jelentés a fertőzés megjelenéséről. A térségben korábban felütötte a fejét az úgynevezett Newcastle-kór, amely az emberre nézve kevésbé jelent veszélyeket, viszont már több száz csirke pusztulását okozta. A hatóságok elővigyázatosságból döntöttek a szárnyasok leölése mellett, valamint azért, mert az egyik szárnyas szokatlan tüneteket mutatott. A macedón hatóságok a madárinfluenza esetleges jelenlétének kimutatására mintákat küldtek Nagy-Britanniába.

Izrael óvintézkedéseket hozott a madárinfluenza megelőzésére

Izrael óvintézkedéseket hozott a madárinfluenza megelőzésére, egyebek közt tízmillió dollárt költ egy Oseltamivir nevű gyógyszer beszerzésére. Dan Naveh egészségügyi miniszter közölte, hogy nyolcmillió adag vakcinát szereztek be a hagyományos influenza ellen is.

A mezőgazdasági minisztérium fokozta a baromfifarmok és a költözőmadarak ellenőrzését, minthogy az ország jelentős állomása az Afrika és Európa között vándorló madaraknak. A mezőgazdasági minisztérium szóvivője szerint rendszeresen végeznek ellenőrző vizsgálatokat és eddig minden teszt negatív volt az országban.

Az állategészségügyi hatóságok gyakorlatokat szerveznek arra az esetre, ha járvány jelentkezésekor három kilométer sugarú körben el kell pusztítani a szárnyasokat. A szigorú ellenőrzés kiterjed a libatömőfarmokra is, mivel évi 700 ezer tonnával Izrael a világ negyedik libamáj-nagyhatalma Franciaország, Magyarország és Bulgária után. A vándormadarak megfigyelését szorosan összehangolják a jordániai hatóságokkal.

A madárinfluenza kelet-afrikai terjedésének veszélyére figyelmeztet az ENSZ

A madárinfluenza közel-keleti és kelet-afrikai továbbterjedésének veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ szerdán. Szakértők szerint az említett térségekben található államoknak komolyabb nehézségekkel kell szembesülniük, mint az európai és az ázsiai országoknak. A madárinfluenza megjelenésének esélyeit növeli, hogy ezeken a területeken túl közel élnek egymáshoz az emberek és az állatok, valamint az, hogy a vírus ellen vívott küzdelemben nem állnak rendelkezésre kielégítő eszközök – közölte az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) illetékese a szervezet Rómában tartott ülésén.

A FAO állategészségügyi szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy a költöző madarak vándorlása miatt a madárinfluenza Észak- és Kelet-Afrikában is felütheti a fejét. “Amennyiben a vírus Kelet-Afrikában járványszerűen elterjed, növekedhet a veszélye annak, hogy mutáció révén kialakul a fertőzés emberről emberre terjedő válfaja” – mondta Joseph Domenech. “Ezért a térség országainak és a nemzetközi közösség tagjainak minden erőfeszítést meg kell tenniük avégett, hogy a madárinfluenza ne jelenjen meg Afrikában” – fűzte hozzá a szakember.

Az Európai Unió külügyminisztereinek keddi ülése után – amelynek szintén témája volt a madárinfluenza – a szervezet stockholmi betegségmegelőzési és ellenőrzési központja újból hangsúlyozta: továbbra sincs ok pánikra, a járvány minimális veszélyt jelent az emberek egészségére. Jakab Zsuzsanna, a központ vezetője szerdai stockholmi sajtótájékoztatóján elmondta: a központ iránymutatásokat dolgozott ki, amelyek betartásával minimálisra csökkenthető az emberi megbetegedések kockázata. Ezek szerint kerülni kell az elpusztult madarakkal való érintkezést, valamint csak megfelelően elkészített baromfihúst és tojást szabad fogyasztani. Mindazonáltal a szervezet szerint nem ajánlatos azokba az országokba utazni, amelyekben már kimutatták a fertőzés jelenlétét.

Hozzászólások

Zajos környezetben nincs kedve a szexhez a tarisznyaráknak

Zajos környezetben nincs kedve a szexhez a tarisznyaráknak

A tengeri zajszennyezésről egyre több állat esetében derül ki, hogy ártalmas hatású, most egy tarisznyaráknál jutottak erre a következtetésre a szakemberek.

A tavasz kezdetéig érdemes kihelyezni a rovarhoteleket

A tavasz kezdetéig érdemes kihelyezni a rovarhoteleket

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket, amelyekkel mindannyian sokat tehetünk a beporzó rovarok védelméért - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A Mount Everesten a világ legdühösebb arcú macskái

A Mount Everesten a világ legdühösebb arcú macskái

A magyarul pusztai macskának is nevezett manul nyomait igazolta egy expedíció a Mount Everest déli oldalán.

A lazac, mint virágtáp

A lazac, mint virágtáp

Kanadai kutatók vizsgálták a haltetemek hatását a partvidéki növényvilágra, a növények növekedésére.

Szavazzunk az Év beporzójára!

Szavazzunk az Év beporzójára!

Minden évben március 10-én van a Beporzók napja, idén először az Év beporzója közönségszavazásával teszik még hangsúlyosabbá az ünnepet a szakemberek.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket