Helga, Évald2022. október 03., hétfő
Természet

A madárinfluenza ritka madárfajok kipusztulásához vezethet

2005.10.24.Admin
National Geographic Magyarország

Az Ázsiából nyugat és dél felé tartó madárinfluenza végleg kipusztíthat egyes, már évek óta igen ritkának számító madárfajokat Földünkről - vélekednek természetvédő szervezetek, amelyek egyetértenek: a vadmadarak tömeges leölése nem alkalmas eszköz a járvány megfékezésére.

Szakemberek attól tartanak, hogy a vadon élő madarak tömeges elpusztítása még szélesebb körben terjesztheti a vírust, mivel a megrettent madarak a fenyegetés hatására letérhetnek megszokott vonulási útvonalukról.

A brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) szakvéleménye szerint különösen nagy veszélyt jelent a madárinfluenza, illetve az ellene vívott “harc” az alábbi fajokra: csíkosfejű nádiposzáta, borzas gödény, márványos réce, vékonycsőrű póli, kanalas partfutó. Ezek a fajok mind Szibériától délre vonulnak, s emiatt kapcsolatba kerülhetnek olyan madarakkal, amelyek szervezetében jelen van a halálos H5N1 vírus.

“A nevezett fajok egytől-egyig már veszélyeztetettnek számítanak. Egy újabb csapás, jelentse azt akár maga a vírus, akár arra irányuló balsikerű kísérletek, hogy irtással vessenek véget a hatóságok a járvány terjedésének, katasztrofális következményekkel járhat” – vélekedett Andy Evans, az RSPB szóvivője.

“A madárinfluenza a vékonycsőrű póli kihalását eredményezheti – jelentette ki a Wetlands International természetvédelmi szervezet képviselője, Ward Hagemeijer. – E fajból már mutatóba is alig akad néhány példány, s a madárinfluenza vírusa végleg beteheti a kaput.”

Ugyancsak nagy veszély leselkedik a Földközi-tenger déli partvidékén áttelelő tarvarjúra (amely nem énekes-, hanem gázlómadár) és a vörösnyakú lúdra. Utóbbit a Birdlife International is a sebezhető (vulnerable) állományú fajok között tartja számon. A fennmaradt 88 ezer példány zöme öt pihenőhelyen tölti a telet a Fekete-tenger mellékén.

“Azok a fajok, amelyeknek körében pusztít a vírus, aligha hurcolják azt nagy távolságra magukkal. Így a fertőzés forrását feltehetően inkább olyan faj képezheti, amelynek egyedei egyáltalán nem, vagy alig mutatják a betegség tüneteit – állítja Adrian Long, a Birdlife nagy-britanniai szóvivője. – Annak ismerete nélkül, hogy mely fajok képezik a fertőzés forrását, el sem lehet kezdeni egy gyérítési program tervezését.”

Csehországban pánik tört ki a madárinfluenzától érzett rettegés hatására: az ország számos vidékéről érkeztek hírek arról, hogy a falvakban az emberek elpusztítják a vonuló madarak fészkeit, így vélve megakadályozni azok visszatérését jövő tavasszal. A legtöbb esetben füsti és molnárfecskék fészkei esnek áldozatul az emberi butaságnak. Sokan hálót feszítenek ki az istállók amúgy üveg nélküli ablaknyílására, hogy megakadályozzák füsti fecskék beköltözését és fészkelését a helyiségekben – közölte Lucie Hosková, a Cseh Madártani Társaság szóvivője.

A H5N1 vírust mutatták ki a brit karanténban elhullott papagájban

A madárinfluenza-vírus emberre is igen veszélyes H5N1 törzsét mutatták ki abban a papagájban, amely a minap pusztult el Nagy-Britanniában – közölte vasárnap este a brit agrártárca.
Az elhullott madár több mint háromszáz – dél-amerikai és tajvani – importpapagájjal együtt volt a karanténban. A brit állategészségügyi hatóságok a teljes szállítmányt leölték, és elkezdték annak vizsgálatát, hogy ezekbe az állatokba nem került-e át a H5N1 vírus. Ez az első eset, hogy Nagy-Britanniában kimutatták ezt a vírust.

A kormány közleménye szerint azonban az eset nem változtat Nagy-Britannia madárinfluenza-mentes státusán, mivel a fertőzött papagáj karanténban volt. A soros brit EU-elnökség mindazonáltal a vadon befogott, nem zárt telepeken tenyésztett élő madarak, köztük díszmadarak globális és teljes importtilalmát kezdeményezte a hétvégén a brüsszeli EU-bizottságnál a madárinfluenza terjedésének megakadályozása végett.

A brit javaslat szerint nemcsak azokból az országokból lenne tilos a szárnyasok uniós importja, amelyekben már bizonyítottan megjelent az emberre is veszélyes influenzatörzs, hanem a világ összes országából. Ben Bradshaw, a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium államminisztere a BBC-nek azt mondta: a brit javaslatnak Brüsszelben “komoly a támogatottsága”, és az egész világra kiterjedő importtilalom akár napokon belül életbe léphet.

Rendkívüli intézkedések Szlovákiában a madárinfluenza miatt

Rendkívüli intézkedéseket foganatosított a madárinfluenza veszélye okán vasárnap a szlovák kormány. Ennek értelmében a baromfitenyésztők és díszmadár-tulajdonosok szárnyasaikkal nem vehetnek részt kiállításokon és versenyeken, egyszersmind letiltották az ilyen jellegű rendezvényeket.

Vasárnapi sajtótájékoztatóján a Simon Zsolt, a szlovák kormány mezőgazdasági minisztere az intézkedést a madárinfluenzával fertőzött szárnyasok törökországi, romániai és Egyesült Királyság-beli előfordulásával indokolta. A nyílt téri baromfinevelők a rendelet értelmében meg kell tegyenek minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a baromfiállományuk ne érintkezhessen a szabad röptű madarakkal.

Szükség esetén a baromfinevelők ennek megakadályozása érdekében akár védőhálót is kötelesek húzni az állományuk fölé. A miniszter ezzel együtt vadászati tilalmat rendelt el. Ennek értelmében minden vadon élő szárnyasra tilos vadászni. Kivételt csak a madárinfluenza előfordulásának vizsgálatát szolgáló kilövések képeznek.

Madárinfluenza: a horvát hatóságok intézkednek

A horvát hatóságok elővigyázatossági intézkedéseket tettek, hogy megelőzzék a madárinfluenza vírusának elterjedését, miután az ország keleti részén fekvő Zdenci tó mellett talált tizenkét hattyútetemből vett mintákban kimutatták e vírus jelenlétét. Az intézkedések egyikeként levágják az összes szárnyast a szóban forgó halastó körül a tó partjától számított három kilométeres távolságig. A mezőgazdasági minisztérium megtiltotta a vadászatot a vadon élő madarakra, és felszólította a helyi lakosságot, hogy ne engedje ki háziszárnyasait a szabadba, tartsa elzárva baromfiállományát. A rendőrség lezárta az Orahovica és Nasice között fekvő halastó környékét.

Pénteken erősítették meg hivatalosan a madárinfluenza vírusának felbukkanását Horvátországban. A zágrábi hatóságok szerint egyelőre nem ismeretes, hogy a madárinfluenza vírusának legveszedelmesebb, H5N1 törzséről van-e szó, arról, amelyik 2003 óta több mint hatvan emberrel végzett Ázsiában, és amelyet nemrégiben Törökországban és Romániában is észleltek.

További ellenőrzésre elküldték a horvátországi mintákat a nagy-britanniai Weybridge-be. Az ottani laboratóriumtól várják a vírustörzs pontosítását. Az újabb vizsgálat eredményei a jövő hét elejére várhatók, de az Európai Bizottság már jelezte, hogy a Horvátországból származó baromfiimport betiltására készül.

A vonuló madarak egy horvátországi szakértője, Dragan Radovic úgy vélekedett egy nyilatkozatában: korántsem biztos, hogy a madárinfluenzában horvát területen elpusztult hattyúk Románia vagy Törökország felől jöttek. Ezek a “vörös csőrűnek” nevezett hattyúk olyan populációhoz tartoznak, amely egész Európa területén mindenhol megtalálható. Egyedei képesek több száz, több ezer kilométert repülni kis pihenőkkel. Bárhol járhattak előzőleg Európában. Van valahol Európában egy góca a madárinfluenzának, amelyet még nem ismerünk – fejtette ki véleményét a szakember.

A madárinfluenza újabb fészkét fedezték fel Oroszországban

A madárinfluenza újabb fészkét fedezték fel Oroszországban, az urali Cseljabinszki területen – idézte az egészségügyi szolgálat illetékeseit az orosz Interfax hírügynökség. Harmincegy elpusztult madarat találtak Szunali faluban, és közülük haton már diagnosztizálták a madárinfluenzát. Előző nap az állategészségügyi hatóságok azt a gyanújukat jelezték, hogy a kór kiterjedt 24 újabb helységre, amelyek közül húsz a Novoszibirszki, három a Kurgani s egy a Sztavropoli területen fekszik. Összesen hét orosz területet érintett az állatbetegség azóta, hogy júliusban megjelent az országban.

Hozzászólások

A pálmák több mint felét fenyegeti a kihalás

A pálmák több mint felét fenyegeti a kihalás

A Kew Gardens királyi botanikus kert szakemberei svájci

Az év végén végleg bezár a párizsi madárpiac

Az év végén végleg bezár a párizsi madárpiac

A Párizs belvárosában, a Cité-szigeten, nem messze a

Segítsünk felmérni a halak vándorlása előtti akadályokat!

Segítsünk felmérni a halak vándorlása előtti akadályokat!

A vízi ökoszisztémák fenntartásához nagymértékben

Egy parazita, amely hosszabb életűvé tesz

Egy parazita, amely hosszabb életűvé tesz

A paraziták talán a világ legizgalmasabb élőlényei, bár

Csökkent a tengeri teknősökre leselkedő orvvadászat veszélye

Csökkent a tengeri teknősökre leselkedő orvvadászat veszélye

1990-2020 között a becslések szerint 1,1 millió tengeri teknős vált az orvvadászat áldozatává, mára azonban csökkent ez a veszélyforrás.

National Geographic 2022. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket