Emil, Csanád, Vilmos2023. május 28., vasárnap
Természet

Margit Etiópiában jár, Koppány eltűnt

2005.11.15.Admin
National Geographic Magyarország

Úgy tűnik, hogy Margit, a "Natura 2000 madártávlatból" elnevezésű nemzetközi program keretében műholdas jeladóval idén nyáron ellátott fekete gólya megérkezett a telelőhelyére az afrikai kontinensen lévő Etiópiába. A másik Magyarországon jeladóval ellátott fekete gólya, Koppány viszont eltűnt.

Néhány hónappal ezelőtt Margitért aggódtak a Magyar Madártani Egyesület feketególya-védelmi programjának résztvevői, mostanában viszont Koppány került a figyelem középpontjába. A Margit és Koppány nevű fekete gólyát a “Natura 2000 madártávlatból” elnevezésű, az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi program keretében látták el műholdas jeladóval idén nyáron, amikor is nyolc ország összesen húsz gólyája kapott hasonló készüléket.

A műholdas készülékek jeleit az Argos helymeghatározó rendszer Toulouse-i központjában naponta feldolgozzák, a program résztvevői így mindig pontosan tudják, hogy hol tartózkodnak a madarak. Az eddigi feldolgozott adatok szerint úgy tűnik, hogy a húsz gólyából tizenhat megérkezett telelőhelyére az afrikai kontinensre. Az persze még lehetséges, hogy a kontinensen belül változtatják helyüket, de a telet már biztosan itt fogják tölteni.

Tizenhat gólya tehát épségben megérkezett, rajtuk kívül egy Belgiumban és egy Luxemburgban gyűrűzött gólya Spanyolország déli részén maradt, lehet, hogy a telet is itt töltik, a maradék kettővel viszont gondok vannak. A franciák egyik madara, melyet Claude-nak neveztek el Gibraltár közelében elpusztult októberben. Spanyol ornitológusok földi keresővel találtak rá maradványaira, majd október végén az adóra. Koppány esete viszont nem a “megszokott” veszteség – ahogy a madarászok nevezik, hiszen minden vonuláskor elpusztulnak madarak, melyet jól reprezentál Claude esete. Koppány azonban egyszerűen eltűnt.

A Koppány nevet viselő hím gólya idén nyáron Csátalja közelében, Margit pedig Dunafalva mellett kapta meg a jeladót. Miután véget ért a költési időszak, egy hónapot még a fészkelőhelyük környéken töltöttek. Érdekesség, hogy majdnem egy időpontban mindkét Duna-völgyi gólya váratlanul a Dunántúli-dombságban fekvő Somberek település közelébe röpült. Ezt a szakértők annyira furcsának találták, hogy odautaztak és bejárták a környéket, a fekete gólyákat “vonzó” helyet keresve. Feltételezésük szerint a falu közelében található kis dombvidéki tározónak a megelőző napok intenzív esőzései következtében történt gátszakadása, és az ezt követően létrejött kiöntések jelenthették a fő vonzerőt. A területen nagyszámú táplálkozó vízimadarat, köztük fekete gólyát is megfigyeltek, bár a két jeladóval felszerelt gólya ekkor már nem tartózkodott ott.

Margit szeptember 12-én határozottan délkeleti irányba indult el, de napi 100-200 km megtétele után szeptember 20-án Bulgáriában megállt, és közel egy hónapot töltött ott a Stara Zagora környéki halastavaknál, ami aggodalommal töltötte el a Madártani Egyesület feketególya-védelmi programjának résztvevőit. Tájékoztatták a bolgár kollégákat, akik Margit keresésére indultak, és két nap alatt meg is találták őt szürke gémek és nagy kócsagok társaságában. Úgy tűnt, hogy Margit jól érzi magát, táplálkozik, s ezzel erőt gyűjt a további úthoz. Az ornitológusok azt a lehetőséget sem zárták ki, hogy Bulgáriában tölti majd a telet, de Margit nem sokkal ezután, október 16-án útnak indult, és átkelt a Boszporuszon, a program résztvevőinek legnagyobb örömére. Tíz napon keresztül csak éjszaka állt meg, és október 26-án már Szudánban volt. Jelen pillanatban Etiópiában tartózkodik, és úgy tűnik, hogy itt is fog telelni, bár még elképzelhető, hogy változtatja a helyét.

Koppány Magyarországról szeptember 24-én indult el, és szeptember 28-án, a Dardanellák közelében átrepülte a Márvány-tengert. Ez kissé szokatlan, ugyanis a Boszporuszt kedvelik leginkább a vonuló gólyák. Az akkori meteorológiai műholdképek szerint viharos idő volt a térségben. Lehetséges, hogy ezért sodródott a tenger fölé. A következő napon még 100 km-t repült. Jeladójától szeptember 29-e óta friss pozíció sajnos nem érkezett. Nem lehet biztosan tudni, hogy mi történt vele, hogy a jeladó hibásodott-e meg, vagy Koppánynak is valami baja esett.

A madarászok szerint több forgatókönyv is elképzelhető. Az egyik az, hogy Koppányt áramütés érte, sok gólya pusztul el áramütés következtében. Ez esetben megsemmisülhet az adója is. Egy másik lehetőség az, hogy egyszerűen elromlott az adóvevő és a madár már Afrikában van. Ebben az esetben tavasszal a fészkelőhelyen még előkerülhet. Ha viszont Koppányt lelőtték volna vagy megeszi egy róka, melyek szintén jellemző elpusztulási módok, akkor az adója működik tovább, tehát ez nem nagyon valószínű, bár ezt a lehetőséget sem lehet kizárni. Mindenesetre legkésőbb tavaszig kiderül, hogy Koppány él-e még, vagy Claude-hoz hasonlóan elpusztult.

A “Natura 2000 madártávlatból” elnevezésű program tervezett időtartama (a jeladókészülékek élettartama) körülbelül egy év. Az első néhány hónap után a program az ismeretterjesztés szempontjából máris nagyon sikeresnek mondható. A tudományos eredmények természetesen a vonulás kezdetére vonatkozóan is nagyon érdekesek, de a végső következtetések levonásával meg kell várni a projekt befejezését.

Aki folyamatosan, napról napra követni kívánja a műholdas jeladóval ellátott fekete gólyák útját, annak érdemes felkeresnie a www.flyingover.net című, magyar nyelvű anyagokat is tartalmazó honlapot.

Forrás: MME

Elkészült bennszülött növényeink leltára

Elkészült bennszülött növényeink leltára

Csaknem egy évtized munkájának eredményeként elkészült a Pannóniai flóratartomány (Pannonicum) bennszülött növényeinek a leltára - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel.

Tíz éves a National Geographic Magyarország asztrofotós projektje

Tíz éves a National Geographic Magyarország asztrofotós projektje

Széles körű megjelenés és presztízs értékű elismerés lehetősége bontakozott ki a csillagászati fotográfia egyre népszerűbb műfajában.

Ne féljünk a pókoktól!

Ne féljünk a pókoktól!

Napjainkban a körülöttünk lévő természet nagymértékű pusztulását tapasztalhatjuk. Az emberek egyes állatfajoktól félnek, irtóznak, holott a természetben minden egyes faj fontos láncszem, ha egyik kiesik magával rántja számos másik faj sorát. Jelen írásom célja, hogy a pókokat kicsit közelebb hozzam az emberekhez, hiszen ők is a körülöttünk élő természet fontos részei.

Pusztuló tengeri sünök

Pusztuló tengeri sünök

Aggasztó gyorsasággal pusztulnak a tengeri sünök a Vörös-tenger korallzátonyain, az Akabai-öbölben - figyelmeztettek a Tel-Avivi Egyetem tudósai a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent tanulmányukban. A hírt az MTI tette közzé.

Így hódították meg az orchideák a fákat

Így hódították meg az orchideák a fákat

A mintegy 28 ezer orchideafaj 70 százaléka fák törzsén, ágain talál magának otthont.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket