Megfejtették a fugu titkát

Szingapúri tudósok megfejtették a rejtélyt: hogyan marad életben a japán gömbhal, más néven fugu (Takifugu rubripes) a testében fölhalmozott halálos méreg ellenére.
A szingapúri Molekuláris és Sejtbiológiai Intézet és a Nemzeti Egyetem tudósai által végzett kutatások kimutatták, hogy a cianidnál több mint ezerszer mérgezőbb toxin segítséget nyújt a hal szaporodásakor és megvédi az állatot a ragadozók ellen.
A fugu az evolúciós adaptáció révén immúnissá vált az általa elfogyasztott tetrodotoxin nevű méregre. A mérget ugyanis a hal nem maga termeli, hanem különféle élőlények – tengerfenéken élő mérgező rákok, kagylók, tengeri csillagok stb. – elfogyasztásával jut be a szervezetébe, ahol elsősorban a májában és a beleiben halmozódik föl.
„A gömbhal, a zebrahal és az ember genomszerkezetének összehasonlításával a csoport képes volt megjelölni egy olyan evolúciós adaptációs helyet, amely lehetővé tette a gömbhalak számára, hogy rezisztensekké váljanak a tetrodotoxinra” – áll a Molekuláris és Sejtbiológiai Intézet és a Szingapúri Nemzeti Egyetem közleményében. – „A tudósok úgy vélik, hogy a méreg nemcsak a ragadozók elleni védelemre szolgál, hanem a tetrodotoxin-rezisztencia azt is lehetővé tette a gömbhalak számára, hogy szelektíven tetrodotoxint tartalmazó táplálékot fogyasszanak, amelyet a többi hal elkerül.”
Ívás idején a nőstény gömbhal ezt a mérget használja a hímek odacsalogatására is.
A mérgező fugu máig a japán konyha nagyra becsült ínyencsége, annak ellenére, hogy 1983-ban betiltották fogyasztását, és a tilalom megszegőire akár börtönbüntetést is kiszabhatnak. A halat csak különlegesen kiképzett szakácsok készíthetik el, akiket megtanítanak a mérgező részek eltávolításának művészetére. A tilalom és a szakképzett szakácsok ügyessége ellenére évente még mindig több ember veszti életét e különleges, de veszedelmes étek fogyasztása következtében.