Fülöp, Evelin2024. május 26., vasárnap
Természet

Hány vidra él hazánkban?

National Geographic Magyarország

Május elejétől újra átfogó felmérést indít a hazai vidraállomány feltérképezésére az Alapítvány a Vidrákért. Bár hazánk európai viszonylatban „vidranagyhatalomnak” számít, a vizes élőhelyek pusztulása és a közvélemény körében a vidráról élő tévhitek nálunk is komoly veszélyt jelentenek e fokozottan védett faj számára.

A faj felmérése az immár tíz éve tartó folyamatos vidra-monitoring része, amit az 1995-ben alakult Alapítvány a Vidrákért mintegy 45 fős országos hálózata végez, több tucat helyi önkéntessel. A helyi szervezetek 1996 óta minden évben két-háromhetente részletes felmérést készítenek a körzetükbe tartozó területen az állomány változásáról és annak esetleges okairól. Ezt egészítik ki a „külsősök” – pl. horgászok, halászok, vadászok – által önkéntes alapon beküldött adatlapok.

Bár a hazai állomány számszerű méretéről nincs pontos információ, becslések szerint több száz egyedről van szó, ami felülmúlja az egész Nyugat-, és Észak-Európában élő állomány nagyságát. „A vidra nagyszámú magyarországi jelenléte annak köszönhető, hogy nálunk még viszonylag több természetközeli vizes élőhely maradt fenn, illetve folyó-, és állóvizeink többnyire horgászvizek is, vagyis elegendő táplálékot biztosítanak a vidra számára” – nyilatkozta lapunknak a vidrákat több évtizede kutató Gera Pál, az alapítvány elnöke.

Az élőhelyek eltűnése és az autóutak jelentik a legnagyobb veszélyt

Habár hazánkat (és Csehországot) vidranagyhatalomként szokták emlegetni, a helyzet nálunk sem rózsás, ugyanis az elmúlt tíz év vizsgálatai azt mutatják, hogy egyes területeken a populáció igencsak visszaszorult. Ez esősorban a Kiskunságra és a Nyírségre jellemző, ahol erőteljes szárazodási folyamat indult meg.

A legstabilabb és legnagyobb állománnyal a dél-dunántúli régió rendelkezik: ott található a legtöbb halastó és horgásztó, bár számuk a rendszerváltás óta jelentősen visszaesett, de ez országos jelenség.

A vidrára a legnagyobb veszélyt az élőhelyek eltűnése jelenti. Ez alatt értendő a halásztavak számának csökkenése, valamint az a tény, hogy a csatornák, kis vízfolyások aszályos időszakban szinte teljes kiszáradnak, illetve a vízminőségük jelentős mértékben romlik, ez pedig drasztikusan visszaveti a táplálékkínálatot. Ugyanakkor gyakori jelenség a vizek partvonalának bebetonozása, vagy a part menti növényzet túlzott irtása, aminek következményeképpen megszűnnek a vidra számára alkalmas búvó- és táplálkozó helyek.

További veszélyforrást jelent, hogy az autóutak gyakran keresztezik a vizes élőhelyeket, így a vidrák (de más kistestű emlősök is) gyakran az autók áldozatai lesznek. Az alapítvány javaslatokat dolgozott ki autóutak alatti vidramentő alagutak építésére, ami nem csak a vidra, hanem többek között a róka, a borz és a nyest számára is lehetőséget jelentene a túlélésre. „Eddig három autópályánál építettek ilyen átjárót, reméljük, hogy a jövőben sikerül együttműködnünk az érintett hatóságokkal, beruházókkal, és a szükséges helyeken további átjárók épülnek” – tette hozzá Gera Pál.

Nehezen oszlathatók el a tévhitek

Az alapítvány munkájának jelentős részét a tájékoztatás, a szemléletformálás teszi ki. A lakosság, de elsősorban a vidrákkal gyakran találkozó halászok, horgászok, vadászok körében ugyanis az a tévhit uralkodik, hogy az állat hatalmas pusztítást végez, ezért irtani kell, vagy legalábbis védekezni ellene. Sok éves kutatás bizonyítja, hogy ez nem igaz.

A tévhit elsősorban a régi szakirodalomban, vadászati könyvekben szereplő adatokra épül, ezek többnyire ugyanis azt állítják, hogy a vidra napi 6-10 kiló halat fogyaszt. Vizsgálatok bizonyítják, hogy ez az érték valójában csak napi fél-egy kiló körül mozog. Nagyobb „pusztítást” csak a fiatal vidrák végeznek. Két hónapos koruktól fél éves korukig, amíg ráéreznek a „vadászat ízére” valóban több zsákmányt ejtenek, mint amennyit elfogyasztanak (ez a fiatal menyétfélékre általában jellemző). A felnőtt vidra azonban már megelégszik a táplálkozáshoz szükséges mennyiséggel.

További tévhit, hogy ha egy területen megjelenik a vidra, akkor ott rövid időn belül nagyszámú populáció alakul ki. A kutatások szerint a vidra állomány egy-egy halász vagy horgásztó környékén csak erős aszály vagy kemény téli fagy idején nő meg, amikor az állatok a környező kiszáradt vagy télen befagyott vizektől ide húzódnak vissza. Normál körülmények között egy kisebb horgásztó vagy halastó legfeljebb egy család (3-4 egyed) territóriumát képezi.

A téves megítélést tovább erősíti, hogy tudományos körökben is igen kevesen foglalkoznak ezzel a témával, ennek oka feltehetőleg a faj megismeréséhez feltétlenül szükséges sok terepi munka és utánajárás, valamint a pénzhiány.

A fent említett tévhitekből adódik, hogy a halász-, horgásztavaknál gyakran előfordul, hogy megölik a vidrákat. Ennél jobb módszer az adott terület szakszerű levédése, vagyis a ragadozó távol tartása, viszont ez gyakran igen költséges, és a tulajdonosok nem kapnak rá állami támogatást. Mivel a szakértők szerint a vidrák okozta kár normális körülmények között nem számottevő, így az elkerítésre csak nagyon ritka esetben van szükség.

„Tulajdonképpen örülni kellene, ha ez a veszélyeztetett faj valahol megjelenik, és inkább arra kellene koncentrálni, hogy az emberek megtanuljanak együtt élni vele. A Natura 2000 természetvédelmi támogatási rendszer a jövőben talán segíteni fogja ennek a folyamatnak az elindulását.” – tette hozzá Gera Pál. „Az alapítvány szakértői által – halászati, horgászati és vadászati szakembereknek és diákoknak – tartott előadások és terepi bemutatók során a részvevők körében többnyire sikerül eloszlatni a fajjal kapcsolatos tévhiteket, és elfogadtatnunk, hogy a vidra védelme igen fontos természetvédelmi kérdés, ami összeegyeztethető a gazdasági tevékenységekkel.”

Vidra – az úszóbajnok
A vidra (Lutra Lutra) elterjedései területe Európán kívül magába foglalja Észak-Afrikát és Ázsiát, egészen Japánig. Észak-Amerikai rokona a kanadai vidra. A menyétfélék közül talán a vidra alkalmazkodott leginkább a vizes életmódhoz: áramvonalas teste és a lábujjai között feszülő úszóhártya kitűnő úszóvá teszi. A bundája víztaszító, a szőrszálak közé levegő szorul, ezért vizes állapotban fényesnek tűnik.
Kedvelt élőhelyei a vízfolyások, tavak csendes, növényzettel tarkított part menti területei, amelyek kitűnő halászó- és búvóhelyül szolgálnak. A vidrák maguk ásta kotorékban vagy borzvárakban laknak, amelyek egyik vége a víz alatt nyílik.
A párzási időszak leginkább tél végére, tavasz elejére esik. A nőstény két-három kölyöknek ad életet, amelyek tíz hétig szopnak, ezután már maguk is vadásznak, de még egyéves korukig anyjukkal maradnak. Egyes egyedek akár a tizenöt év feletti kort is megérik.

Fotók: Zsila Sándor

Hozzászólások

Állandó fegyverkezési versenyben van a kakukk

Állandó fegyverkezési versenyben van a kakukk

Interjú Nagy Jenő biológussal kakukktojásról, költésparazitákról és fészkekről.

Halottnak tetteti magát és vérzik a kockás sikló, ha veszélyben van

Halottnak tetteti magát és vérzik a kockás sikló, ha veszélyben van

A ragadozók elleni védekezési stratégia különös eseteit figyelték meg kockás siklóknál.

Megváltoztatja a sasok viselkedését az ukrajnai háború

Megváltoztatja a sasok viselkedését az ukrajnai háború

A szakértők jeladóval ellátott fekete sasokat követtek nyomon.

Margaréta, kamilla, pipitér – melyik melyik?

Margaréta, kamilla, pipitér – melyik melyik?

A felületes szemlélő számára számos virágunk egyformának tűnik, épp ezért rendre össze is keverik őket.

Mennyire veszélyes az inváziós tigrisszúnyog?

Mennyire veszélyes az inváziós tigrisszúnyog?

Garamszegi László Zsolt biológus válaszolt néhány, az ázsiai tigrisszúnyoggal kapcsolatos fontos kérdésre.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket