Mi van az állatkert lakóinak étlapján?

Ötezer állat táplálásáról gondoskodnak a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei. A most közzétett összesítés szerint a tavalyi évben több mint százötven millió forintot költöttek az állatok takarmányozására. Az étlapon 160 különféle eledel szerepel, többek között olyan ínyencségek, mint tücsök, kagyló vagy vörösbor.
A most elkészült összesítésből kiderült, hogy egy átlagos napon közel ötszázezer forintba kerül az állatok takarmányozása. A teljes évi összeg csaknem tizedrészét, mintegy tizenhárom millió forintot az állampolgárok által felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékából fedezték.
Az Állatkertben élő mintegy 730 különböző faj táplálkozási szokásai meglehetősen eltérőek. Ezért nap, mint nap 160 különböző takarmányféleségről kell gondoskodni a számukra. Tavaly a legnagyobb mennyiségben a réti széna fogyott, abból ugyanis közel ötszáz tonnára volt szükség. Tetemes mennyiség fogy el még többek között almából, körtéből, burgonyából, sárgarépából, narancsból, banánból, salátából; tojásból például évente több mint százezret tüntetnek el az állatkert lakói.
A hétköznapi háztartások konyháiban jóval ritkábban előforduló takarmányféleségek közül többek között a lisztkukacot, a tücsköt, a vörösszúnyog lárvát illetve a vörösplanktont is megtaláljuk az étlapon. A ragadozók csak nyershúsból több mint tízezer kilót fogyasztottak, a halevő állatok takarmányozásához pedig mintegy hétezer kilogramm édesvízi, valamint ugyanennyi tengeri halra volt szükség. Kagylóevők is vannak az állatkertben: a számukra több mint kétszáz kilónyit kellett vásárolni ebből a csemegéből. Meglepő módon alkohol is szerepel a listán: a majmok számára négyszáz liter vörösbort szereztek be, amelyet teába keverve kaptak meg a nedű kedvező élettani hatásai miatt. A főként patások számára biztosított ún. nyalósóból pedig szintén közel négyszáz kilogramm volt az éves fogyasztás.
Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert