Miért rágcsálnak korhadó fát a gorillák?

Ismeretes, hogy számos főemlősfaj, köztük a gorillák is előszeretettel rágcsálnak, nyalogatnak korhadó fadarabokat. Amerikai kutatók most megfejtették, miért.
Az amerikai Cornell Egyetem állattudományi tanszékének munkatársai egy ugandai nemzeti parkban figyelték meg 15 különböző nemű és korú gorilla táplálkozási szokásait.
Szembeötlő volt, hogy a hegyi gorillák (Gorilla beringei beringei) sokszor apró fadarabokat rágnak percekig, esetenként olyan intenzíven, hogy az ínyük is vérezni kezd, majd kiköpik. Máskor fatuskók korhadó belsejét nyalogatják, és apró darabokat törnek le belőle, magukkal viszik, és később rágcsálják el.
A kutatók Jessica Rothman vezetésével összegyűjtötték azokat a fadarabokat, amiket a gorillák rágcsáltak, és olyanokat is, amelyeket viszont elkerültek, valamint az általuk fogyasztott egyéb táplálékból is mintát vettek. Elvégezték az így összegyűlt anyagok analízisét, és megállapították, hogy a korhadt fadarabok különlegesen nagy mennyiségben tartalmaznak nátriumot.
A nátrium az emlős szervezetek működéséhez szükséges egyik legnagyobb jelentőségű ion, a test szinte minden funkciójához, és az életben maradáshoz elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségben jelen legyen. A trópusi növényekben – melyeket a gorillák fogyasztanak – viszont csak kevés nátrium található, így azt valamilyen módon pótolni kell.
A kutatók kiszámították, hogy bár a korhadt fák a gorillák tápanyagbevitelének csupán 4 százalékát teszik ki, a napi nátriummennyiség 95 százalékát ezen az úton veszik magukhoz. Az állatok valószínűleg nem „tudják”, hogy korhadó fákat kell nyalogatniuk az életben maradáshoz, hanem megfigyelték, hogy amennyiben így tesznek, jobban érzik magukat.