Lenke, Brigitta, Apollinár2024. július 23., kedd
Természet

Öntsünk vagy ne öntsünk ürgét?

National Geographic Magyarország

Az ürge szó hallatán bizonyára sokaknak eszébe jut Petőfinek Arany Lacihoz írt verse, amely kedvesen írja le az ürgeöntés csínját-bínját. Az ürgeöntés a 20. század közepéig elterjedt szokás volt Magyarországon, ma viszont már törvénysértésnek számít, ugyanis az ürge védett állat.

A huszadik század közepéig az ürgét (Spermophilus citellus) kártevőként tartották számon, és kíméletlenül irtották. Emellett sok helyen hagyományos ételnek számított (helyenként ma is az), ezért húsáért vadászták. Az elmúlt évtizedekben azonban annyira csökkent a faj állománya, hogy az ürgét 1982-ben védetté nyilvánították.

A hazai állomány csökkenése a fentiek ellenére mégis leginkább a faj élőhelyének zsugorodása miatt következett be. Az ürge a rövidfüvű gyepterületeket kedveli. Ezek viszont gyakran az erdősítés vagy a beépítés áldozatává válnak. A parlagon hagyott rétek pedig a magasra nőtt fű és a megjelenő cserjék miatt nem biztonságosak az állat számára, mert a magas fűben nem lát elég messzire, és nem veszi észre időben a ragadozót – tudtuk meg Váczi Olivér, ürgeszakértőtől, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium munkatársától.

Az ürge természetvédelmi szempontból közvetett módon is fontos szerepet tölt be a hazai faunában, hiszen fő tápláléka olyan védett állatainknak, mint a kerecsensólyom, a parlagi sas vagy a molnárgörény.

Magyarország a nyugati határ

Habár Ausztriában helyenként találkozhatunk néhány maradvány populációval, az ürge elterjedésének nyugati határát Magyarország jelenti, és egyben itt él a legerősebb állomány. Az elterjedés keleti határáról nincsenek pontos adatok, de annyi biztos, hogy Oroszország területén még előfordul. Tőlünk északra Csehországban élnek még nagyobb számmal ürgék, és bár egykor Lengyelországban is gyakori volt, ott ma már „csak” a hazánkból áttelepített állomány található meg. A faj elterjedésének déli határát pedig Görögország és Törökország európai területe jelenti.

Petőfi Sándor: Arany Lacinak
„…
Ott az ürge,
Hű, mi fürge,
Mint szalad!
Pillanat,
S odabenn van,
Benn a lyukban.
A mi emberünk se’ rest,
Odanyargal egyenest
A lyuk mellé,
S beleönté
A veder vizet;
Torkig tele lett.
A szegény kis ürge
Egy darabig türte,
Hanem aztán csak kimászott,
Még az inge is átázott.
A lyuk száján nyakon csipték,
Nyakon csipték, hazavitték,
S mostan…
Itt van…
Karjaimban,
Mert e fürge
Pajkos ürge
Te vagy, Laci, te bizony!”

Szalonta, 1847

Az idén októberben Magyarországon megrendezett első nemzetközi ürgekutató konferencián a szakértők rámutattak arra, hogy a faj az egész európai elterjedési területen veszélyeztetett, fennmaradása csak összehangolt emberi beavatkozással biztosítható.

Árulkodó lyukak

A környezetvédelmi tárca által működtetett Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer keretében 2000-ben elindult egy ürgemonitorozó program is, melynek eredményei azt mutatják, hogy az elmúlt hat évben nem történt drasztikus változás a hazai állományban.

Minden évben április 22-én, a Föld Napja alkalmából kerül sor ürgelyukszámlálásra. A felmérés 67 helyszínen zajlik, ahol nemzeti parkok természetvédelmi szakemberei és önkéntesek bevonásával becslést adnak az ürgelyukak számáról, ebből pedig az előző évek adatai alapján már becsülni tudják az ürgesűrűség változását.

A monitorozás az ország egész területén egy időben történik, mert az egyedekhez tartozó lyukak száma nagyon változékony. Egy–egy csapadékos, belvizes periódus illetve a szaporodási időszak jelentősen megváltoztathatja az állomány méretét.

Pocok vagy ürge?

A tavaszi időpont azért is alkalmas mert ekkor „frissek” a járatok. Az ürgék ugyanis nyár végén elvonulnak, betömik járataikat, és hibernált állapotban vészelik át a telet, a táplálékszegény időszakot. Tavasszal viszont új járatot nyitnak.

Az élőhely talajszerkezetétől is függ, hogy az állatoknak milyen gyakran kell új „otthont” építeniük. Például Bugacpusztán – a faj egyik jelentős élőhelyén – a homokos felszín miatt a járatok hamar beomlanak, ezért itt sűrűn kell „építkezni”.

Mivel a mezei pocok is hasonló élőhelyen fordul elő, és szintén földbe vájt üregben lakik, a monitorozásnál fontos, hogy megkülönböztessék az ürge és a pocokjáratokat. A pocok járat a szakemberek számára könnyen felismerhető arról, hogy nyílása kisebb, mint az ürgéé és kezdeti szakasza a földfelszín közelében, szinte vízszintesen fut. Az ürge járata ezzel szemben meredeken halad lefelé.

Repülőterek társbérlői

A faj védelme érdekében az elmúlt években több áttelepítés történt. Az ürgék „népszerű”, bár első hallásra kissé különösnek tűnő élőhelyei a füves repülőterek. A magyarországi füves repülőterek mintegy háromnegyedénél előfordulnak ürgék. A repülőterek előnye, hogy száraz területek, ezért alkalmasak járatépítésre, a gyepet rendszeresen kezelik, és viszonylag kevés közvetlen emberi zavarás éri az ott lévő állatokat.

A füves kifutópályák lebetonozásával viszont csökken vagy megszűnik az adott populáció élőhelye. Többek között a pécsi repülőtér esetében is ez történt 2002-2004-ben, habár a repülőtér szomszédságában, a régi élőhely kiváltására mezőgazdasági területeket füvesítettek be az állat számára.

Hogyan fogjunk ürgét?

Áttelepítéskor az állatokat az üreg nyílásánál felállított élvefogó hurokcsapdával fogják be. Ennek előnye az öntéssel szemben, hogy az állatok kisebb arányban sérülhetnek vagy pusztulhatnak el, mint öntéskor. Az öntésnél ugyanis előfordulhat, hogy az állat a vízzel telt járatban megfullad, bár erről nincsenek pontos adatok, hiszen a megfulladt állat nem jön a felszínre. Az öntés másik nagy hátránya, hogy a vizes állatok könnyen megfáznak – magyarázta Váczi Olivér.

A kifogott egyedeket zárt ládákban elviszik az új helyszínre, ahol már előre lyukakat fúrnak nekik a földbe. Az egyedeket külön-külön járatba engedik be, majd azt földdugóval lezárják. Ennek célja, hogy így az állat több időt tölt az új üregben, és amíg kivájja magát a földdugóból „megbarátkozik” az új otthonával. Mivel az áttelepítés stresszel jár, az állomány megerősödése érdekében az áttelepítést követően legalább egy hétig távol tartják a potenciális ragadozókat a területről. Az utómonitorozás alapján a pécsi áttelepítés sikeresnek bizonyult, ugyanis a populáció mérete nem változott.

Hasonló esetre került sor a tihanyi Belső-tónál, ahol a védett terület alkalmassá vált ürgék „befogadására”. Mivel elszigetelt területről van szó, a természetes visszatelepülés nem lehetséges, ezért befogott egyedek áttelepítésére került sor.

Fotók: Korbely Attila

Hozzászólások

Ingyenesen tekinthető meg Ljasuk Dimitry legújabb filmje

Ingyenesen tekinthető meg Ljasuk Dimitry legújabb filmje

Ljasuk Dimitry azért készítette el a Tisza-tó írott és íratlan szabályok című filmjét, hogy megpróbálja pozitív irányba terelni a tó jövőjét.

Játék vagy támadás: a farkas arca árulkodik

Játék vagy támadás: a farkas arca árulkodik

A farkasok vicsorogva, egymást harapdálva hemperegnek – ebből lehet akár komoly verekedés is, de játék is.

Három lábbal és kilencedik életével úszott rekordot ez a nagymacska

Három lábbal és kilencedik életével úszott rekordot ez a nagymacska

Egy ugandai folyóban, amely hemzseg a krokodiloktól és vízilovaktól, egy háromlábú hím oroszlán másfél kilométert úszott testvérével.

Mohás ágnak nézhetjük éjszakai madarunkat

Mohás ágnak nézhetjük éjszakai madarunkat

A lappanytyút nappal csak a szerencsének köszönhetően pillanthatjuk meg.

Nem okoz algavirágzást a hőség a Balatonban

Nem okoz algavirágzást a hőség a Balatonban

Július eleje óta tart a kánikula, és a Balaton vize is igen meleg.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket