Örs, Stella, Kamil2024. július 15., hétfő
Természet

Megritkítják a dél-afrikai elefántállományt

2007.03.06.Admin
National Geographic Magyarország

Ha nem is az állatvédők egyetértésével, mindenesetre jóváhagyásukkal ölik Dél-Afrikában a túlszaporodott elefántállomány egy részét. Utoljára tizenkét évvel ezelőtt lehetett legálisan elefántra lőni Afrika legdélibb államában.

1995 óta kétségkívül fordult egyet a világ Dél-Afrikával: nemcsak a demokratizálódás vagy a társadalmi különbségek és az apartheid fokozatos felszámolása terén történtek radikális változások, de az állatvilágot is pozitívan érintették a kilencvenes évek elején bevezetett intézkedések. 1995-ben ugyanis a kihalás szélére került elefántokat a dél-afrikai kormány védelmébe vette, és a hatalmas állatokra vadászati tilalmat rendelt el.

Hullámzik az állomány

Az akkori intézkedéseknek köszönhetően mára keserédes problémával kell a dél-afrikai kormánynak illetve az állatvédőknek szembesülniük: a túlszaporodott elefántállomány immáron a természetes környezetet, sőt, helyenként kisebb falvak megművelt területeit veszélyeztetik.

Egy évtizeddel ezelőtt Dél-Afrika nemzeti parkjaiban az elefántok száma alig érte el a nyolcezret. A legfrissebb adatok szerint ma már megközelítőleg húszezer elefánt él szigorúan védett területeken, és az előrejelzések szerint 2020-ra számuk elérheti a harmincnégyezret.

Érdekesség, hogy az elefántállomány a huszadik század folyamán már egyszer megélt hasonlóan drasztikus létszámnövekedést, illetve csökkenést. 1931-ben, az akkor kialakított Addo Elefánt Nemzeti Parkban alig érte el a számuk az egy tucatot, miközben a század elején még közel ezerre becsülték az állományt ezen a területen. A nemzeti park kialakítását követően azonban regenerálódott az állomány, olyannyira, hogy a század második felében ismét felélénkült az elefántcsontért folytatott illegális vadászat.

Hatalmas siker az állatvédőknek

„A század eleji állatvédő programhoz képest a mostani programunk még nagyobb sikerként könyvelhető el” – nyilatkozta Graham Kerley, a Nelson Mandela Metropolitan Egyetem professzora a National Geographic News-nak. A dél-afrikai elefántok problémája így immáron a fordítottjára fordult: a nemzeti parkok határait átlépő elefántok nemcsak teljesen lelegelt, bizonyos értelemben elpusztított területeket hagynak maguk után, de az ivóvízforrások is egyre szűkösebbé válnak a nagy elefántpopulációnak köszönhetően. Ezen túlmenően nő az emberek és elefántok közötti konfliktusok száma is, hiszen gyakran a falvak termőterületeit, vagy éppen önfenntartásukhoz szükséges növényvilágát is elpusztítják a hatalmas állatok.

A dél-afrikai kormány alapos és széles körű vizsgálatokat és egyeztetéseket folytatott az ügyben, hogy milyen módon is lehetne megfékezni a túlszaporodott elefántállományt. Múlt pénteki sajtótájékoztatóján az ország környezetvédelmi minisztere, Marthinus van Schalkwyk elmondta: a kormány hosszas mérlegelést követően úgy döntött, hogy nem a fogamzásgátlás eszközét választja (mivel ennek pontos kihatásait egyelőre nem ismerik), nem is az állatok átszállítását, vagy a nemzeti parkok területének kiterjesztését (amelyek nemcsak költségesek, de kimenetelük is igen bizonytalan), hanem az állatállomány megritkítását.

A WWF csak legvégső megoldásként fogadja el

A WWF dél-afrikai szervezete és az elefántállományra figyelő állatvédő szervezet, az Elephant Management and Owners Association (EMOA) közös nyilatkozatban fejtette ki véleményét a dél-afrikai kormány határozatával kapcsolatban. Sajtóközleményük szerint a két szervezet elismeri, hogy az évtizedes védelmi program sikere miatt túlszaporodott az állomány, sőt azt is megjegyezik, hogy a dél-afrikai kormány valóban körültekintő módon, az érintett szervezetekkel történt hosszas tárgyalásokat és egyeztetéseket követően járt el, amikor múlt hét péntekjén végül bejelentette az állományritkítást.

Rob Little, a National Geographic News-nak nyilatkozva elmondta: „A WWF dél-afrikai szervezete ugyan nem támogatja az elefántok leölését, ám belátja, hogy ez is egy lehetséges eszköz a probléma megoldására.”

Vadászturizmus mentené meg az elefántokat?

Első látásra – de valóban csak első látásra – a WWF dél-afrikai szervezetének nyilatkozatával egybecseng az a vélemény is, amelyet Eugene Lapointe, a Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) egykori, az International Wildlife Managment Consortium (IWMC) jelenlegi elnöke fogalmazott meg a BBC News honlapján. Lapointe szerint az elefántállomány szabályozására alkalmazott módszerek Afrika déli országaiban jóval sikeresebbek, mint a kontinens középső és nyugati országaiban választott eszközök.

Míg ugyanis Namíbia vagy Botswana a „fenntartható használat” politikájának elve szerint az idősödő vagy beteg állatok meghatározott és szigorúan ellenőrzött részét komoly pénzért a vadászok „rendelkezésére bocsátotta”, addig Kenya egyértelműen az állatok teljeskörű védelme mellett állt ki. Az állatállomány azonban Lapointe szerint az előbb említett országokban a korlátozott vadászat ellenére is jobban növekedett, mivel a lakosoknak érdekében állt az elefántállomány növelése és megőrzése. Az elefántok ugyanis a luxusnak számító vadászturizmus révén a helyi lakosok számára is komoly megélhetési forrást jelentenek, így a helyi lakosok is érdekeltek voltak az állatállomány fenntartásában vagy szaporításában.

Ráadásul Lapointe szerint a modell azért is alkalmazható, mivel környezet- és természetvédelemre az amúgy is szegény afrikai országokban csak nagyon ritkán jut pénz. Márpedig a vadászturizmusból befolyó összegek visszafordíthatóak az állatok védelmére, így gyakorlatilag önfenntartóvá válhatna az állatvédelem szerte Afrikában.

Rosa Hill, az International Fund for Animal Welfare szóvivője ugyanakkor a BBC News-nak nyilatkozva egyértelműen elutasította a felvetést: „gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, hogy a vadászatból befolyó nagy összegeket valóban az állatok védelmére fordítják-e. Még nagyobb probléma, hogy a vadászok célja egyértelműen a legerősebb és legnagyobb agyarral rendelkező állatok elejtése, nem pedig az öreg vagy gyenge állatoké. Ráadásul az állatállomány pontos száma mindig csak becslésen alapul, ami drasztikus következményekkel járhat, amennyiben rosszul mérik fel a vadászatok előtt az állományt.”

Hozzászólások

Több tucat delfin pusztult el Skóciánál

Több tucat delfin pusztult el Skóciánál

Az eset az utóbbi idők egyik legsúlyosabb partra vetődése Nagy-Britanniában.

Hogyan érhetem el, hogy védetté nyilvánítsák gyermekkorom természeti helyszíneit?

Hogyan érhetem el, hogy védetté nyilvánítsák gyermekkorom természeti helyszíneit?

Bakó Gábor Jövőnk zálogai sorozatának legújabb részében azt tárja fel, hogy miként védhetjük meg a magyar tájat.

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Az óriás énekeskabóca egyes magyarországi területeken is tömegesen van jelen.

Az emberi jelenlét a hiénának kedvez

Az emberi jelenlét a hiénának kedvez

Kelet-Afrika emberi települései közelében két ragadozó verseng: a hiéna és a leopárd, egy új kutatás felmérte, melyik jön ki jobban az emberrel.

A csimpánzok világnapja kapcsán üzent Jane Goodall

A csimpánzok világnapja kapcsán üzent Jane Goodall

Július 14-e a csimpánzoké, 1960-ban ezen a napon kezdte meg kutatásai Jane Goodall a Tanganyika-tó partján.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket