Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2023. május 30., kedd
Természet

Újra indul a fókavadászati szezon

2007.03.23.Admin
National Geographic Magyarország

Márciusban Kanada part menti területein kezdetét veszi a fókavadászat. A legfőbb felvevőpiacnak számító ázsiai országok gazdasági növekedése drasztikusan növeli a fókaprém iránti keresletet.

Az év nagy részét a sarkvidéken töltő grönlandi fókák (Phoca groenlandica) február- márciusra megérkeznek a délebbi területekre, hogy a tengeren sodródó jégtáblákon világra hozzák kicsinyeiket. A nőstény fókák milliói szoptatják itt borjaikat, majd 12 nappal a szülés után magukra hagyják őket. A fehér szőrgombócok még további két-három hétig együtt maradnak a születési helyükön, egészen addig, amíg kialakul a jellegzetes szürke alapon fekete mintás bundájuk.

Hamar elérkezik a nap, amikor ezeknek a fiatal állatoknak a vére vörösre festi a havat. A vadászok ezerszámra vadásszák le a fiatal fókákat; az 1980-as évek óta viszont tilos elejteni a még fehér bundájú fiatal egyedeket.

A kíméletlen vadászat fokozódása az elmúlt évtizedek során oda vezetett, hogy március környékén már nem csak fókavadászok egyensúlyoznak a jégtáblákon, hanem természet- és állatvédelmi szervezetek kamerával „felfegyverzett” aktivistái is.

Habár ebben az időszakban Grönlandon és a Jeges-tenger orosz partjainál is hasonló események zajlanak, a világ mégis leginkább Kanadára figyel. Nem csoda, hiszen a Labrador, Newfoundland és a Szent Lőrinc-öböl partjainál lévő vadászterületek könnyebben megközelíthetők, mint a keleti vidékek. Ez persze nem jelenti azt, hogy az itteni vadászok élete leányálom lenne, hiszen a jégtáblák közé csúszva itt is több százan vesztették életüket az elmúlt évek során.

Növekvő ellenállás

Míg a tengerentúlon folyik a vadászat, Európában egyre erősödnek a fókaprém behozatalának tilalmát követelő hangok. Az Európai Unióban több ország is szorgalmazza egy ilyen irányú döntés meghozatalát. Erre persze a kanadai gépezet is belendült. Kanadai képviselők érkeznek Brüsszelbe, és európai újságírókat hívnak meg Kanadába, hogy megismertessék velük a fókavadászok érveit, és lebeszéljék őket a bojkottról.

„Az állatvédők túl sokáig azt tehették, amit csak akartak” – hangoztatta Danny Williams, Newfoundland szövetségi állam vezetője, aki attól tart, hogy az aktivisták Kanada elleni halászati bojkottra szólítják fel az európai lakosságot, akárcsak a nyolcvanas években – írja a Die Zeit német napilap tudósítója, aki maga is részvett egy kanadai meghíváson.

A legfőbb felvevőpiac Kína és Oroszország

Ha az Európai Unió kedvezőtlen döntést is hozna a fókavadászokra nézve, a helyzeten nem sokat változtatna a helyzeten, ugyanis nem az öreg kontinens a meghatározó felvevő piaca a fókaprémnek. A legnagyobb kereslet e termékek iránt a kínai és az orosz társadalom felső rétegében mutatkozik. Mindkét ország gazdasági fellendülése rekordbevételt eredményezett a fókavadászoknak az elmúlt években.

2006-ban egy fókaprém (zsírral együtt) 70 euróba került, ami több mint tízszerese a kilencvenes évek elején fizetett árnak. „Szerencsés” esetben egy–egy halász e pár nap alatt a teljes évi bevétele egyharmadára is szert tehet.

Tavaly csak Newfoundland 36 millió euró értékben exportált fókaprémet. Több ezer ember dolgozik ebben az iparágban a part menti területeken: vadászok, feldolgozók, kereskedők.

Halrablás a vád?

Egy másik gyakran hangoztatott érv a fókavadászat mellett, hogy a fókák „eleszik” a halakat a halászok elől. A tudományos adatok azonban igencsak ellentmondóak a tekintetben, hogy a fókák valóban megtizedelik-e a halállományt, vagy csak az ember számára gazdaságilag nem hasznosítható fajokat fogyasztják.

Keringenek olyan adatok, miszerint Kanada 5, 5 milliós grönlandifóka-állománya évente mintegy 7, 6 megatonna halat „takarít el” a vizekből, vagyis közel hétszer annyit, mint az egész nemzeti halászati flotta.

A fókák ugyanakkor a vadászatot ellenzőknek a konyhájára is hoznak. Az aranyos szőrmók állatokról készült képek hamar meglágyítják az emberek szívét szerte a világban, és könnyen megnyitják a pénztárcákat is az adományozásra.

A Die Zeit nevű lap szerint csak az IFAW (International Fund for Animal Welfare) nevű amerikai civil szervezet 2005-ben 60 millió euró bevételre tett szert adományokból, a HSUS (Humane Society of the United States) pedig 57 millió eurót gyűjtött be, bár valószínűleg ez nem csak a fókavadászat elleni kampánynak köszönhető.

Nem veszélyeztetett fajról van szó

A vadászat ellen tiltakozók érveit gyengíti, hogy a grönlandi fóka nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé, sőt, az egyik leggyakoribb tengeri emlős. Becslések szerint csak a kanadai partoknál mintegy 5, 5 millióra tehető az egyedszámuk.

Amikor az 1960-as években jelentősen csökkent az állomány mérete, több nemzetközi természetvédő szervezet, többek között a WWF is, harcolt a faj védelméért, de a WWF mára már visszavonult, azzal az indokkal, hogy a faj állománya elég nagy és stabil.

A kanadai halászati minisztérium minden évben a szakmai javaslatok alapján írja ki a vadászati kvótát. Több korábbi rossz tapasztalat miatt (mint például a rozmár és a tőkehal eltűnése a part menti területekről) ma már odafigyelnek arra, hogy elkerüljék a túlvadászást.

 Fotó: Darren McCollester

Fotó: Darren McCollester

Kegyetlen vadászati módszerek

Mivel a grönlandi fókák esetében jelenleg nem fenyeget a kihalás veszélye, a tiltakozók leginkább az állatokkal szembeni kegyetlenséget hozzák fel a fókavadászat ellen. Egy, a világot bejárt, még 1964-ben készült film szerint a fókavadászok elevenen nyúzzák meg az állatokat.

Az érintettek viszont tagadják a vádat, és állítják, hogy fájdalommentesen végeznek állatokkal, vagyis lelövik vagy egy speciális baltával fejbe vágják őket, így azok nem szenvednek sokat. A vadászati módszerekkel és azok hatékonyságával kapcsolatban nap mint nap számos ellentétes bizonyíték lát napvilágot.

A hollandiai WWF által támogatott Independent Veterinarians Working Group (IVWG) nevű szervezet által megvizsgált állatok esetében azt tapasztalták, hogy az állatok 98 százalékánál a koponya annyira roncsolódott, hogy az állatok valóban nem élhettek, amikor megnyúzták őket. Az IFAW által támogatott International Veterinary Panel viszont ezzel ellentétes eredményre jutott, az általa vizsgált esetek 42 százalékában a koponyacsont nem volt eléggé sérült, így az állatok még valószínűleg éltek, amikor megnyúzták őket.

Habár mindkét oldal igyekszik újabb és újabb bizonyítékot felhozni, hogy a saját igazát bizonyítsa, de úgy tűnik, ez egyelőre nem sokat változtat a helyzeten: a vadászat lassan elkezdődik…

Beoltják madárinfluenza ellen a kaliforniai kondorokat

Beoltják madárinfluenza ellen a kaliforniai kondorokat

A kaliforniai kondort a kihalás széléről igyekeznek évtizedek óta visszahozni, ám a madárinfluenza őket is elérte.

Indul a lakossági fecskeszámlálási akció!

Indul a lakossági fecskeszámlálási akció!

Fecskeles címmel indít újabb lakossági madárszámlálási akciót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely a TermészetLesen program következő állomása - tájékoztatta az MTI-t a szervezet.

Egyszülős családmodell

Egyszülős családmodell

A komodói varánusz (Varanus komodoensis) a legnagyobb ma élő gyíkfaj: hossza elérheti a három métert, testsúlya pedig a 90 kilót. A hegyes fogú, izmos ragadozó még a vízibivalyokat is elejti.

Elkészült bennszülött növényeink leltára

Elkészült bennszülött növényeink leltára

Csaknem egy évtized munkájának eredményeként elkészült a Pannóniai flóratartomány (Pannonicum) bennszülött növényeinek a leltára - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel.

Tíz éves a National Geographic Magyarország asztrofotós projektje

Tíz éves a National Geographic Magyarország asztrofotós projektje

Széles körű megjelenés és presztízs értékű elismerés lehetősége bontakozott ki a csillagászati fotográfia egyre népszerűbb műfajában.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket