Zalán2023. március 30., csütörtök
Természet

A kereskedelem által veszélyeztetett fajok „toplistája”

2007.05.17.Admin
National Geographic Magyarország

A veszélyeztetett fajok kereskedelmével foglalkozó világtalálkozó előtt a WWF tízes listát állított össze azokból a fajokból, amelyek fennmaradását leginkább veszélyezteti a velük való kereskedelem. Megmentésükre azonnali, globálisan összehangolt cselekvésre van szükség.

Az Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelméről (Washingtoni Egyezmény vagy CITES) tartandó konferenciát először rendezik meg az Európai Unió területén. 2007. június 3-15. között 171 ország, köztük Magyarország küldöttsége hivatalos Hágába, Hollandiába.

A WWF, nemzetközi természetvédelmi szervezet tízes listáján a legveszélyeztetettebb fajok szerepelnek, melyek a velük való kereskedelem miatt kerültek a kipusztulás szélére. A tigris és az ázsiai orrszarvú megmentése például folyamatos intézkedéseket igényelt az elmúlt évtizedek során, de fennmaradásukat továbbra is fenyegeti többek között az orvvadászat és az illegális kereskedelem.

Mások, különösen a tengeri fajok, azért szerepelnek a listán, mert populációik létszáma erőteljesen megfogyatkozott, olyan nagy számban kerültek a világpiacra az utóbbi években – olvasható a WWF közleményében.

“A listán vannak olyan fajok, mint például a tigris vagy az afrikai elefánt, amelyeket már több mint 30 éve veszélyeztet a kereskedelem, és szerepelnek a CITES függelékeiben is. Viszont többek között az európai angolna, a piac változó igényei miatt „csak” most került napirendre. Sokan nem is gondolnák, de az illegális kereskedelemből nyerhető haszon a drogkereskedelem nyereségével vetekszik, és szervezett bűnözés keretében folytatják” – nyilatkozta Kecse-Nagy Katalin, a WWF és az IUCN közös programjának, a TRAFFIC munkatársa.

“Amíg a kormányok nem veszik komolyan, hogy a védett és veszélyeztetett állatfajok, valamint a belőlük készített tárgyak törvénytelen kereskedelmének milyen súlyos negatív hatása van a fajok fennmaradására, addig vajmi kevéssé fog változni a helyzet. A probléma csökkentéséhez nem csak a vonatkozó törvényeket kell szigorúan betartatni, de megoldást kell találni a fejlődő országokban létszükséglet vezette kényszer miatt ebből élő szegények megélhetésére is” – tette hozzá Kecse-Nagy Katalin.

A tíz legveszélyeztetettebb faj és a szükséges intézkedések:

Heringcápa A heringcápa egy erőteljes testalkatú, középtermetű, vándorló cápafaj. Ízletes húsa és uszonya miatt túlhalászták és ezért fogyatkozott meg az állománya. A WWF azt szeretné, ha felkerülne a CITES II. függelékébe. (Az egyes Függelékek magyarázatát a közlemény végén találja.)

Tüskéscápa A tüskéscápa egy karcsú, kisebb méretű, fehér pettyes cápa, amely körülbelül egy méter hosszúra nő meg, és csapatosan vándorol. Világszerte megtalálható a hideg, partmenti vizekben: ismeretes szirti lazacként is. Húsa az Egyesült Királyságban a népszerű “fish and chips” egyik alapanyaga, Németországban “Schillerlocken” néven árult füstölt csemege készül belőle. A WWF a CITES II. függelékébe kéri felvételét.

Fűrészes ráják (fűrészhal) A fűrészes ráják hét fajának állományai drámaian megfogyatkoztak. Élő állatként akváriumi bemutatóknak adják el őket, valamint uszonyukért és húsukért is kereskednek velük. Levágott fűrész-szerű orrukból emléktárgyat és kultikus fegyvert készítenek, míg más testrészeiket hagyományos gyógyszerekhez használják fel. A WWF a fűrészes rájákkal történő kereskedelem teljes betiltását kéri, azaz felvételüket a CITES I. függelékébe.

Tigrisek A tigrisek egyik fő veszélyeztető tényezője élőhelyeik folyamatos csökkenése, az erdők irtása. A velük való kereskedelem azonban majdnem ugyanilyen mértékben járul hozzá kipusztulásukhoz. Testrészeiket a hagyományos kínai orvoslásban használják. Újabb veszély leselkedik rájuk, Kínában felmerült ugyanis, hogy ún. tigrisfarmokról újra lehessen kereskedni velük. Ez ellenőrizhetetlen folyamatokat indítana el, és az utolsó vadon élő példányok végét jelenthetné. A WWF felhívja a kormányok figyelmét, hogy összehangoltan cselekedjenek a tigriseket érintő bármilyen kereskedelem megakadályozása érdekében, különösen Kínában, továbbá szerte Ázsiában fokozzák a jogszabályok betartatására tett erőfeszítéseket.

Ázsiai orrszarvúk Élőhelyük zsugorodása, a síkvidéki erdők irtása az egyik fő oka állományuk nagymértékű csökkenésének. Az orvvadászat ugyan mára némileg már csökkent, de mivel tülkük a hagyományos ázsiai orvosságok értékes alkotóeleme, nem szűnt meg, és az orvvadászok az utolsó populációkból is vámot szednek. A WWF felhívást intéz a kormányok felé, hogy tegyenek fokozott erőfeszítéseket a jogszabályok végrehajtása terén, és támogassák az orvvadászat megállításában azokat az országokat, ahol ázsiai orrszarvúk élnek (pl. Nepál).

Vörös és rózsaszín korall Ezek a fajok a legdrágábbak valamennyi értékes korall közül, ékszerek, amelyek a korallzátonyokról származnak. A rózsaszín és vörös korallt több mint 5000 éve gyűjtik, és használják ékszerként és díszítésre. A túlzott mértékű begyűjtésük, valamint a fenékvonóhálós halászat egész koralltelepeket tűntetett már el, drámai hanyatlást eredményezve állományukban. A WWF valamennyi vörös és rózsaszín korallfaj CITES II. függelékébe történő felvételét kéri.

Európai angolna Az európai angolna elterjedt faj Európában, tengerben és édesvízben egyaránt megtalálható. Állománya az elmúlt néhány évtized során a túlhalászás és az orvhalászat következtében nagymértékben megfogyatkozott. Jelentős a nemzetközi piaci igény e faj iránt, mind az élő fiatal angolnákra, melyeket Európából Ázsiába szállítanak zártrendszerű termelésbe, ún. akvakultúrákba, mind pedig a felnőtt példányok értékes húsára. A WWF a fajt a CITES II. függelékében szeretné látni.

Elefántok Az elefántok folyamatos orvvadászata és az illegális nemzetközi elefántcsont kereskedelem néhány afrikai és ázsiai országban folyó féktelen elefántcsont eladásokból tartja fenn magát. A korábbi CITES rendelkezések és bizonyos országok erőfeszítései ellenére ezek a piacok továbbra is léteznek. Eljött az idő, hogy politikai akarat kerüljön a komoly erőfeszítések mögé, és bezárják az illegális elefántcsont piacokat, az elefánt orvvadászat mozgatórugóit.

Emberszabású majmok Az emberszabású majmok (gorillák, csimpánzok és orangutánok) vadon élő populációi továbbra is gyorsan fogyatkoznak az élő állatok illegális befogása (általában hobbiállatnak), a húsukért való orvvadászat (az ún. bushmeat vagy bozóthús), a betegségek terjedése és az élőhelyük szétszabdalása, lerombolása eredményeként. Az emberszabásúak ugyan már jelenleg is a CITES I. függelékébe tartoznak, vagyis a kereskedelmük szigorúan tilos, a WWF mégis nyomatékosan kéri az érintett kormányokat és CITES hatóságokat, hogy a törvények betartatásával, és elrettentő hatású büntetések kiszabásával szüntessék meg végre a velük folytatott kereskedelmet.

Valódi mahagóni Ez az egyik legértékesebb dél- és közép-amerikai esőerdei fafaj, amely 2002-ben került fel a CITES II. függelékébe az illegális favágás és kereskedelem okozta állománycsökkenés miatt. Csupán egy ország maradt, amely még mindig nagykereskedelmi mennyiségben exportálja: Peru.Mivel öt év után ez a probléma még mindig fennáll, koncentrált cselekvésre van szükség.

Veszélyeztetettségi fokok

A védelemre szoruló fajokat veszélyeztetettségük mértéke szerint a CITES három függelékébe sorolják:

Az egyezmény I. függelékében szereplő fajok a kihalás szélén állnak, ezért kereskedelmük tilos.

A II. függelékben felsorolt fajokat közvetlenül nem fenyegeti a kihalás veszélye, de ha kereskedelmük szigorú szabályozása elmaradna, állományuk rohamosan csökkenne. Ezek kereskedelmi forgalomba csak megfelelő természetvédelmi hatósági engedélyekkel kerülhetnek.

A III. függelékben azon fajok listája található, amelyek legalább egy országban védelem alatt állnak, és ahol az adott ország a többi CITES Részes Fél segítségét kéri a fajjal történő kereskedelem ellenőrzésében.

Forrás: WWF

Kapcsolódó cikkeink:

 • Ne vedd, védd!
 • Az EU a legnagyobb felvevőpiaca a veszélyeztetett fajoknak
 • Döbbenetes elefántmészárlás Csádban
 • Feloldották a kaviár exportjának tilalmát

 • Vulkánoktól is függ a gyöngybagoly színe

  Vulkánoktól is függ a gyöngybagoly színe

  A gyöngybagoly világszerte elterjedt madár, amelynek számtalan alfaja van, ám jól ismert, hogy vannak világos és sötét tollazatú változatai.

  Információs füzet a beporzóbarát városokról

  Információs füzet a beporzóbarát városokról

  Az Ökológiai Kutatóközpont új kiadványa azoknak készült, akik szeretnék élhetőbbé tenni településüket, saját maguk környezetét, és persze mindazoknak, akik szeretnék megérteni, miért is fontosak ezek a rovarbarát területek.

  Villámok és liánok

  Villámok és liánok

  A trópusi erdőkben egyre gyakoribbá válnak mind a villámcsapások, mind a liánok, s ez utóbbiak ráadásul a villámok károkozását is fokozzák.

  Hogyan élték túl a jégkorszakot az antarktiszi ízeltlábúak?

  Hogyan élték túl a jégkorszakot az antarktiszi ízeltlábúak?

  Az állatok ugyan a jeges kontinensen élnek, ám nem a jéggel állandóan fedett területein.

  A cetcápák különös látási képességei

  A cetcápák különös látási képességei

  Az óriási hal különleges látását egy olyan génmutáció teszi lehetővé, ami az emberben egy örökletes, éjszakai látáskieséssel járó problémához vezet.

  National Geographic 2023. márciusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  16 500 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket