Gál, Margit, Hedvig2021. október 16., szombat
Természet

Ritka fiókák és kölykök a fővárosi állatkertben

2007.05.17.Admin
National Geographic Magyarország

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a prérikutyáknál több kölyök is előmerészkedett az elmúlt napokban, fióka kelt az emuknál. Az aranyhasú mangábéknál világra jött újabb kölyökkel pedig immár elvitathatatlan, hogy ezek a ritka, nyugat-afrikai majmok a világ összes állatkertje közül a budapestiben szaporodnak a legjobban.

A társas prérikutyák közösségének gyarapodását nem egyszerű dolog számszerűen nyilvántartani, és legtöbbször a pontos születési dátum sem ismert. A kicsik ugyanis a felnőttek által kiépített, föld alatti üregrendszer egyik kamrájának rejtekében jönnek a világra.

A csupaszon és vakon megszülető apróságok általában hathetes koruk körül merészkednek elő a föld alól, miután már kinyílt a szemük, és a szőrzetük is kinőtt. Az Állatkert prérikutyái az elmúlt héten bújtak elő, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy a kicsik április elején születhettek. Az elmúlt évek megfigyelései alapján a prérikutyák általában áprilisban ellenek, ám inkább a hónap második felében. Úgy tűnik, az enyhe tél és a korán beköszöntő tavasz miatt az idei ellésekre a szokásos időpontokhoz képest 2-3 héttel hamarabb került sor.

Mivel ritka az az eset, hogy a kicsik teljes létszámban a felszínen vannak, pontosan még nem sikerült összeszámolniuk a szakembereknek, hogy hány kölyökkel is gyarapodott a prérikutyák közössége, de legalább tízen biztosan vannak. Ennél a fajnál az ellésenkénti utódszám 3-5 körül szokott lenni, a kicsik megfigyelése során eddig három almot sikerült azonosítani.

A kis prérikutyák – a felnőttekkel együtt – a Pálmaház szomszédságában kialakított kifutóban láthatók.

A prérikutya nem kutya

A társas prérikutyák (Cynomys ludovicianus) az észak-amerikai füves síkságok, prérik lakói, Montanától egészen Texasig, a Rio Grande partjáig. Rendszerint nagy közösségeket, kolóniákat alkotnak, és kiterjedt üregrendszereket építenek ki a föld alatt. A bonyolult, szövevényes járatok levegőjének frissességéről különleges szellőztető rendszerrel gondoskodnak. Az üregek bejáratát ugyanis úgy alakítják ki, hogy a prérin fújdogáló szelek kiszippantsák a járatból az elhasznált levegőt.

Furcsa neve ellenére ez a faj nem rokona a kutyaféléknek: a prérikutyák inkább a mókusokkal állnak közeli rokonságban. A kis prérikutyák 28-37 napig tartó vemhesség után születnek meg. A szemük egyhónapos korukban nyílik ki, az ivarérettséget pedig második életévükben érik el, és akár nyolc évig is élhetnek.

Megérkezett Béla, az emucsibe

Szaporulat volt a Főkapuval szemközti emugyep lakóinál is. A felnőttek egyszínű tollazatával ellentétben az április 22-én kelt apróság még a fiókákra jellemző, csíkos tollruhában pompázik. A Béla névre keresztelt emucsibe ugyan még elég aprócska, aránylag könnyen meg lehet találni a kifutóban. Ebben a korban ugyanis még nem nagyon merészkedik túl messzire az őt nevelő emukakastól.

Az állatkerti emucsalád két felnőtt tagja közül a kakast Papinak, a tojót pedig Lajosnak hívják. A Lajos ugyan nem női név, de az állatkertekben gyakori, hogy a futómadarak olyan nevet viselnek, amely egyáltalán nem is illik a nemükhöz. Ennek oka eredetileg az volt, hogy a futómadarak ivarának meghatározása nem egyszerű feladat, ám manapság már az is előfordul, hogy hagyománytiszteletből kapnak ilyen „félreérthető” neveket. A kis Béláról is kiderülhet még, hogy valójában tojó.

Az emu (Dromaius novaehollandiae) Ausztrália jellegzetes futómadara (amint Afrikának a strucc, Dél-Amerikának a nanduk két faja, Új-Guineának pedig a kazuárok). 50-60 kg-os testtömegével a legnagyobb testű madarak közé tartozik, és ennek megfelelően igencsak termetes tojásokat is rak. Egy-egy zöldes színű emutojás súlya általában 600 gramm körüli, és az 56 napos költési idő elteltével kikelő fióka tömege is eléri a fél kilogrammot. A tojásokat egyébként nem a tojók, hanem az emukakasok költik ki, és ők is gondoskodnak a tojásból kikelő fiókákról. Jóllehet a kifejlett madarak elsősorban növényi táplálékon élnek, a kicsik aránylag nagy mennyiségben fogyasztanak állati eredetű táplálékot is. Erre elsősorban azért van szükségük, mert a növésben lévő szervezetnek jóval nagyobb a fehérjeigénye. A fiókák általában 5-7 hónapig maradnak apjukkal, az ivarérettséget és a kifejlett testméretet pedig 2-3 évesen érik el.

Kölyökdömping az aranyhasú mangábéknál

Az elmúlt hónapokban valóságos kölyökdömping volt a Majomházban látható aranyhasú mangábék csapatában. A Nyugat-Afrikában őshonos majmokra okkal büszkék a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei, hiszen ez a faj a legnagyobb ritkaságnak számít a világ állatkertjeiben. Az egész földkerekségen csak tíz olyan állatkert akad, ahol aranyhasú mangábékat tartanak – négy Európában, és kettő az Egyesült Államokban – , így az aranyhasú mangábé nagyjából olyan ritka látvány az állatkerti állatgyűjteményekben, mint például az óriáspanda.

Az említett tíz állatkertben összesen 49 egyed él, közülük tíz állat a budapesti kert lakója. A magyar főváros állatkertjében az elmúlt fél év során három kölyök is született, a másik kilenc állatkertben összesen csak egy. A budapesti kölykök közül Rebeka november elsején, Hajnalka pedig február 2-án látta meg a napvilágot. A legkisebb kölyök április 29-én jött a világra, de mivel azt még nem tudni, milyen nemű, egyelőre nevet sem kapott.

Az aranyhasú mangábék (Cercocebus chrysogaster) eredetileg Nyugat-Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaság területén honosak, és a természetben is olyan gyér az állományuk, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) nemzetközi vörös könyvét összeállító szakemberek még a veszélyeztetettség mértékét sem tudták pontosan megállapítani. Annyi bizonyos, hogy a természetes élőhelyek pusztulása és a vadászat fenyegeti ezeket az állatokat.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert >>

Linkajánló:

 • BemuTATU: Ismerkedj meg az aranyhasú mangábéval!, National Geographic Kids, január

 • Aranyhasú mangábé tudásteszt

 • Hozzászólások

  Növények visszatelepítése a dunai környezeti katasztrófa után

  Növények visszatelepítése a dunai környezeti katasztrófa után

  Megkezdődött a természetvédelmi oltalom alatt álló növények visszatelepítése a Ráckevei Soroksári-Duna-ágon Szigetszentmiklósnál a korábban olajszennyeződéssel károsított területen - tette közzé az MTI

  Melyik legyen az Év Kilátója és Turistaháza?

  Melyik legyen az Év Kilátója és Turistaháza?

  Az Aktív Magyarország második alkalommal hirdette meg az Év Kilátója és az Év Turistaháza pályázatot, melyekre a nagyközönség nevezhette kedvenc aktív turisztikai célpontjait.

  Jaguárok étlapjára kerülhet a kutya

  Jaguárok étlapjára kerülhet a kutya

  Mexikó karibi régiójában egy halászfalu eseményein keresztül vizsgálta egy kutatócsoport a jaguárok átalakuló étrendjét.

  Előben követhetjük, hogyan nevelkedik öt gepárdkölyök

  Előben követhetjük, hogyan nevelkedik öt gepárdkölyök

  Az állatok egy amerikai gepárdtenyésztő központban jöttek világra.

  Az űrből számolják össze a rozmárokat

  Az űrből számolják össze a rozmárokat

  Hogy megértsük, miként hat a fajra a klímaváltozás, rengeteg adatra van szükség.

  National Geographic 2021. októberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  9 995 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket