Ismét felkerült a patkányhús a kínai étlapokra
A dél-kínai éttermek étlapjaira ismét felkerült a patkányhús, miután a közép-kínai Hunan tartományt sújtó árvizek miatt elszabadult kétmilliárd rágcsálót teherautószám szállítják az élelmes kereskedők.
„Mostanában sok a patkány, a kantoni emberek pedig gazdagok, és kedvelik az egzotikus dolgokat, így jól megy az üzlet” – mondta az egyik eladó, Kuangtung tartomány fővárosában élő vásárlóira utalva, akikről az a hír járja, hogy mindent megesznek, ami mozog. Hunan tartományban az élő patkányok kilójáért 6 jüant (141 forintot) adnak a felvásárlók.
Egyes kantoni éttermek, ahol „patkánylakomát” is hirdetnek, egy kiló patkányhúst 136 jüanért (3200 forintért) mérnek. Az éttermek tagadják, hogy a rágcsálók Hunan tartományból származnának.
A 2003-as atípusos tüdőgyulladás-, vagyis a SARS-járvány idején a hatóságok megtiltották a vadállatok, köztük a patkányok húsának árusítását attól tartva, hogy a halálos kór a fertőzött állatok húsának elfogyasztásával is terjedhet. Jóllehet a tudósoknak nem sikerült egyetérteniük abban, hogy a betegséget egyes állatok terjeszthetik-e, a kínai éttermek vadon élő állatok húsát többé nem árulhatták.
Hunan tartományban az áradások nyomán elindult patkányinvázió már 1, 6 millió hektáros területen pusztította el a veteményt. A károkat tovább növelheti, hogy kevés a rágcsálók természetes ellenségének számító – a kínai konyha által is kedvelt – kígyó, valamint a hagyományos kínai gyógyításban is szerepet játszó bagoly. Néhány kuangtungi lakos – a probléma lehetséges megoldására – a patkányhúsból készült ételek receptjét az interneten tette közzé.