Dezső, Vilmos, Renáta2024. május 23., csütörtök
Természet

Ürgéket telepítettek ki a hazai repülőterekről

2007.07.26.Admin
National Geographic Magyarország

A hazai repülőterek különös társbérlői az ürgék. A repülőtér biztonságos üzemeltetése vagy építkezés miatt viszont gyakran előfordul, hogy át kell telepíteni ezeket a védett állatokat. Július folyamán több hazai repülőtérről történt ürge-kitelepítés.

Különös látvány fogadta azokat, akik a július közepén a dunakeszi sportrepülőtér közelében jártak. Mintegy 20-25 fiatal földre szegezett tekintettel, látszólag céltalanul bolyongott a repülőtér füves kifutópályáján. A cél természetesen nem az volt, hogy ki bírja tovább a rekkenő forróságban (bár olykor úgy tűnt, ez sem utolsó szempont) hanem, hogy minél hamarabb begyűjtsék a felállított hurokcsapdákba került ürgéket.

A füves kifutópályájú repülőtereknek ugyanis az üzemeltetők által talán nem annyira, de a természetvédők által annál inkább kedvelt lakói az ürgék. Ez a védett fajunk eredetileg a füves puszták lakója. A 20. század közepéig kártevőként tartották számon, ezért kíméletlenül irtották. A hazai állomány csökkenése ennek ellenére mégis leginkább a faj élőhelyének zsugorodása miatt következett be annyira, hogy 1982-ben védetté nyilvánították.

Élőhelyét leginkább az erdősítések és a beépítések csökkentették. A parlagon hagyott legelők pedig a magasra nőtt fű és a megjelenő cserjék miatt nem biztonságosak az állat számára, mert a magas fűben nem lát elég messzire, és nem veszi észre időben a közeledő ragadozót. Így mára az a furcsa helyzet állt elő, hogy a füves repülőterek az ürge legjelentősebb élőhelyei közé tartoznak.

Az országban lévő ilyen repülőterek mintegy háromnegyedén előfordul ez a kisemlős. A repülőterek előnye, hogy száraz területek, ezért alkalmasak járatépítésre, a gyepet rendszeresen nyírják, és viszonylag kevés közvetlen emberi zavarás éri az ott lévő állatokat.

A kerecsensólyom védelmében

Idén július folyamán hazánkban több repülőtéren is zajlik ürgegyűjtés. Ezek közül két helyszínen – Dunakeszin és Kecskeméten – az elmúlt napokban az ELTE biológus hallgatói Altbacker Vilmos vezetésével végezték a munkát.

Az ürgebefogás és -áttelepítés a magyar és szlovák nemzeti parkok közös Life-Nature projektje keretében zajlik. A cél, hogy a repülőterekről befogott ürgéket a nemzeti parkok olyan területeire telepítsék át, ahol rendszeres legeltetés, gyepkezelés zajlik, és amely területek a fokozottan védett kerecsensólyom élőhelyei.

Hazánkban jelenleg mintegy százhatvan pár kerecsensólyom él, ezzel Ukrajna után Európában itt található a legnagyobb állomány. A Life projekt keretében együttműködő két ország (Magyarország és Szlovákia) pedig a teljes európai állomány mintegy 40 százalékát tudhatja magáénak, ezért EU szinten is igen jelentős ez a fajvédelmi program. Ennek során többek között sor kerül a kerecsensólyom fészkelőhelyeinek javítására, a vonulási útvonal feltérképezésére, az élőhelyeken a nagyfeszültségű vezetékek szigetelésére valamint a legfőbb táplálék, az ürge biztosítására. A kerecsensólyom ugyanis táplálkozás szempontjából ürgespecialista, legfőképpen a fiókák túlélése szempontjából fontos, hogy ürgével etessék őket a szülők.

Nő a balesetveszély az ürgelyukak miatt

A Dunakesziről és Kecskemétről kifogott ürgéket a Duna-Ipoly Nemzeti Park valamint a Kiskunsági Nemzeti Park területén engedték szabadon. A Gerecsében és Ópusztaszer környékén összesen 600 egyed talál új otthonra. Egy-egy helyszínen legalább 200 egyed kitelepítésére van szükség ahhoz, hogy hosszú távon stabil állomány alakulhasson ki.

Az állatok kifogását mindkét helyszínen áprilisban és júniusban egy-egy állományfelmérés előzte meg. Míg tavasszal még csak a felnőtt egyedek számát tudják megbecsülni, a nyári felmérés már az adott évi szaporulatot is tartalmazza. A becslés szerint a dunakeszi repülőtéren jelenleg mintegy kétezer egyed él. A másfél napos csapdázás során ebből csak 400 állatot fogtak be, így a helyben maradó állomány továbbra is stabil populációt képez.

A dunakeszi helyszínnel szemben, ahol az egész kifutópálya füvesített, nagyobb problémát jelentenek a kecskemétihez hasonló lebetonozott kifutópályák. A beton kifutópálya mellett lévő ürgejáratok balesetveszélyessé teszi a terepet, hiszen a kifutóról esetleg lecsúszó repülők számára nem biztonságos a lyukakkal szabdalt egyenetlen felszín. Ezért ezeken a helyeken rendszeresen kell ürge-kitelepítést végezni, hiszen a kedvező élőhely adottságok miatt újra és újra megjelennek az állatok, az üzemeltetők nagy aggodalmára.

A szakemberek számára legnagyobb nehézséget viszont azok a területek jelentik, ahol a füves pályák lebetonozása vagy más jellegű építkezés miatt az egész állományt ki kell telepíteni az adott területről. Mivel egy-egy ürgelyukról nem lehet megállapítani, hogy aktív járat-e, mindegyiknél csapdázni kell. Hektáronként több száz járat esetén ez bizony komoly kihívást jelent, hiszen egy állat se maradhat a területen, mivel az élőhely megszűnésével elpusztulnának. Előfordul, hogy a mentesített területeket az ürgék kifogása után felszántják, hogy a beruházás befejezéséig ne menjenek vissza az állatok.

Pár napon belül alkalmazkodnak az új lakóhelyükhöz

A befogás az ürgelyuk nyílásánál felállított hurokcsapdákkal történik. Az ellenőrzés egész nap óránként zajlik, kivéve nyáron a déli órákat. Ekkor szünetel a csapdázás, ugyanis a nagy meleg miatt a hurokba szorult állatok könnyen elpusztulhatnak, mielőtt még kivennék őket.

A befogott állatokat egy kis ketrecbe teszik, majd éjjel új otthonukba szállítják, ahol a következő napon, a kora reggeli órákban szabadon engedik. A kijelölt területeken gépekkel előre fúrt „kész lyukakba” engedik be az új lakókat. Az új járatot az ürge behelyezése után dugóval zárják le, így míg az állat „kiássa” magát, van ideje megszokni az új lakóhelyét.

Míg a befogásnál és a szállításnál alig 1-2 százalék pusztul el, az új környezetbe való beilleszkedés sokkal nagyobb megpróbáltatást jelent az állatoknak. Habár a befogott állomány egy része szétszéled a kiengedés utáni egy-két napon belül, ez a telepítés mégis sikeresnek tekinthető a hasonló jellegű természetvédelmi projektekhez viszonyítva – hangsúlyozta Altbacker Vilmos ürgeszakértő.

A veszteséget mérsékli, ha az ürgék rendszeresen legeltetett területre kerülnek, ahol az eddigihez hasonló a növényzet, viszont a legelőkön juhászkutyák is vannak, amelyek veszélyt jelentenek a még tapasztalatlan ürgékre, ezért a kihelyezett állatokat őrizni kell. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy pár napon belül már jól alkalmazkodnak az új lakóhelyükhöz, és frissen elkészült járataik védelmében várják a következő tavaszt, amikor kezdődhet a családalapítás…

Fotó: Korbely Attila

Kapcsolódó cikkünk:

 • Öntsünk vagy ne öntsünk ürgét?

 • Hozzászólások

  Fiókáit neveli az erdő fantomja

  Fiókáit neveli az erdő fantomja

  Ifj. Vasuta Gábor egy héjafészket figyelt meg, a tojó épp fiókáit etette.

  Ez a madártoll az aranynál is többet ér

  Ez a madártoll az aranynál is többet ér

  Elképesztő összegért kelt el egy huja tolla Új-Zélandon.

  Gyilkosok és örökbefogadó szülők is lehetnek a papagájok

  Gyilkosok és örökbefogadó szülők is lehetnek a papagájok

  A zöldszárnyú verébpapagáj (Forpus passerinus) Latin-Amerika északibb régióiban élő, kis termetű madár, amelyet 30 éven át figyeltek meg a szakemberek.

  Olyan forróság van Mexikóban, hogy majmok potyognak a fákról

  Olyan forróság van Mexikóban, hogy majmok potyognak a fákról

  Helyenként a hőmérséklet a 45 Celsius-fokot is meghaladta.

  Ritka, mélytengeri lényt sikerült videóra venni

  Ritka, mélytengeri lényt sikerült videóra venni

  A felvétel alapján az állat zsákmánynak nézte a kamerát.

  National Geographic 2024. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket