Paulina, Tamás2024. június 22., szombat
Természet

Új állatházban látható Délkelet-Ázsia élővilága

2007.08.16.Admin
National Geographic Magyarország

Új állatház nyitotta meg kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A délkelet-ázsiai élővilágot bemutató létesítményben számos veszélyeztetett faj is bemutatásra kerül, köztük olyanok is, amelyeket eddig nem láthatott az Állatkert közönsége.

Ízelítő az állatházban bemutatásra kerülő fajokból
Emlősök: Északi mókuscickány, jávai langur, platánmókus, királymókus

Madarak: Rulrul, zöldszárnyú galamb, szívenszúrt galamb, kétszínű gyümölcsevő galamb, kontyos galamb, bronzszárnyú galamb, nyugati koronásgalamb, szivárvány lóri, pagodaseregély, bali seregély

Hüllő: Kurta piton, zöld fapiton, rőtfarkú sikló, malajziai sávosfarkú sikló, borneói folyamiteknős, vöröshasú huszárteknős

Csontoshalak: Cápamárna, bohócmárna

Csütörtökön vehette birtokba a közönség a Xántus János Házat. A neves zoológusról, utazóról és néprajzkutatóról, az Állatkert egykori igazgatójáról elnevezett állatház Délkelet-Ázsia, ezen belül is leginkább az indonéz szigetvilág élővilágába enged betekintést. Az újjászületett létesítményt őexcellenciája Mangasi Sihombing, az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete, őexcellenciája Illés Mihály úr, Magyarország jakartai nagykövete, dr. Demszky Gábor, Budapest Főváros főpolgármestere, valamint dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója nyitotta meg.

A Xántus János Ház épületét 1952-ben, a Fővárosi Tervező Iroda által készített tervek szerint alakították ki. Eredeti funkciója madártelelő volt: a nyaranta külső röpdékben élő madarakat ebben az épületben teleltették. A háború után azért volt szükség a kialakítására, mert a Dózsa György út szélesítésével összefüggő területvesztéskor a régi – a háborúban egyébként is romossá vált – madártelelőt ugyancsak elvesztette az Állatkert.

Az épület évtizedeken át madártelelőként működött, majd 1999-től kezdve a „Természet Ékszerei” elnevezésű bemutatóhelynek adott otthont. A színpompás hüllők és kétéltűek mellett továbbra is tartottak benne madarakat, és részben megmaradt a teleltető hely funkció is. A 2006-ban elkészült létesítmények, köztük a Papagáj-lak és a Pápuaház, kiváltották a madártelelő funkciót, így az épület felújítása és átépítése során időszerű volt egy új bemutatási koncepció kidolgozása. Így lett az egykori madártelelő épületéből Xántus János Ház.

A épület felújításával, korszerűsítésével párhuzamosan megnövelték az ablaknyílások méretét is: így több fény jut be a házba, és a madarak, köztük a viszonylag nagy testű koronás galambok is, kijárhatnak az épület belső teréből a külső röpdébe. Teljesen új az épület belső kialakítása: a bemutató terráriumokon kívül úgynevezett immerziós röpdék készültek, amelyek jellegzetessége, hogy a közönség akár be is sétálhat a madarak közé.

A bemutatott fajok közül különleges figyelmet érdemel a kritikusan veszélyeztetett bali seregély. Az indonéziai Bali szigetén, alig 40 négyzetkilométernyi területen él. Mint egyedül itt őshonos, endemikus faj, sohasem volt belőle sok: száz évvel ezelőtt 300 és 900 közöttire becsülték egyedszámukat. Számuk azóta lényegesen lecsökkent. Néhány évvel ezelőtt már csak alig tíz madár élt vadon, de újabban számuk ismét növekvőben van. Ennek ellenére még mindig kritikus a faj helyzete, éppen ezért a budapesti állatkert is csatlakozott a faj megmentését szolgáló nemzetközi tenyészprogramhoz.

A nyugati koronásgalambot, ha helyzete nem is kritikus, sebezhetőnek tartják a természetvédelmi szakemberek. A legnagyobb testű galambnak számító állatfajról az európai állatkertek közös törzskönyvet vezetnek. Két közeli rokonfajával együtt Új-Guinea szigetének erdőségeiben honos: ez a faj éppen a sziget Indonéziához tartozó nyugati felében él.

Érdekes előtörténete van a borneói folyamiteknős bemutatásának. Az első állat ugyanis az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által meghirdetett teknősvédelmi kampány keretében került Budapestre. Ezt a fajt komolyan veszélyezteti az illegális kereskedelem, és a csempészet, ezért a délkelet-ázsiai országok hatóságai komoly erőfeszítéseket tesznek a feketepiac visszaszorításáért. A lefoglalt teknősök egy részének – amelyeket a származási hely ismeretének hiánya, vagy egyéb ok miatt nincs mód visszajuttatni a szabad természetbe – állatkertekben kerestek férőhelyet a hatóságok. A teknősvédelmi kampány keretében az európai állatkertek ebben a kérdésben is együttműködnek a helyi hatóságokkal, így sok lefoglalt állat elhelyezésének megoldásában a szövetség tagságába tartozó állatkertek is segítséget nyújtottak. A 2005-ben Budapestre került termetes hímet – több társával együtt – Hongkongban foglalták le a hatóságok.

A bemutatott állatfajok közül említést érdemel még az óvilági majmok közé tartozó, veszélyeztetett jávai langur, amelyet eddig még sohasem láthatott a budapesti közönség. Újdonságnak számítanak a mókuscickányok is. Egy közeli rokon fajt ugyan korábban már bemutatott az Állatkert – legutoljára éppen húsz éve, 1987-ben – de a most beszerzett északi mókuscickányok olyan fajnak számítanak, amely korábban még soha nem élt ebben az intézményben.

Xántus János, a világjáró
A most átadásra kerülő állatház az Állatkert egykori igazgatójának, Xántus Jánosnak a nevét viseli. Xántus János 1825-ben született Csokonyavisontán. Kezdetben ügyvédi pályára készült, majd a Szabadságharcban tüzér főhadnagyként harcolt, és részt vett a pákozdi csatában is. A világosi fegyverletétel után egy ideig Angliában, majd Amerikában élt. Az Újvilágban előbb kétkezi munkásként dolgozott, végül azonban megbecsült tudós lett, sőt, az USA képviseletében konzulként is dolgozott Mexikóban. Elismert zooógusként több gyűjtőúton vett részt, együttműködött a tekintélyes Smithsonian Intézettel is. Az általa gyűjtött zoológiai anyagból 400 új fajt írtak le, némelyiküket egyenesen Xántusról nevezték el.

Magyarországra visszatérve életre hívta az Állatkertet, amelynek megnyitásakor ő volt az igazgatója. Később a Nemzeti Múzeum néprajzi gyűjteményének, a mai Néprajzi Múzeum elődjének megteremtésén fáradozott. Számos utazása miatt kortársaitól már életében kiérdemelte a „világjáró” melléknevet. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta, de tagjainak sorába emelte a Philadelphiai Természettudományi Akadémia is. Xántus János 1894-ben hunyt el Budapesten.

Az Állatkert egykori jeles igazgatója, alapítási eszméjének úttörője Délkelet-Ázsia és az Indonézia jeles kutatójának is számít. 1869-ben Borneó Indonéziához tartozó területén, Kalimantan vidékén kutatott, majd 1870-ben Jáva élővilágát és néprajzát tanulmányozta.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert >>

Hozzászólások

Állatok milliói vonulnak át egy alig 30 méter széles hágón

Állatok milliói vonulnak át egy alig 30 méter széles hágón

A Pireneusok csúcsai közt a Bujaruelo-hágó biztosít könnyebb átkelést a csak ezen a ponton átrepülő, évente mintegy 17 millió rovarnak.

Kiderült, miért oly hosszú a zsiráf nyaka

Kiderült, miért oly hosszú a zsiráf nyaka

Az uralkodó elmélet az volt, hogy a hímek közti párharchoz idomult extrém méretűvé a nyak, azonban ezt most megcáfolták.

Az elefántok neveket adnak egymásnak, ahogy mi is

Az elefántok neveket adnak egymásnak, ahogy mi is

Az állatok reagálnak is rá, ha az egymás közt használatos nevüket hallják, még akkor is, ha az ember játssza vissza felvételről.

Madarainkat is fenyegeti a vegyszerhasználat

Madarainkat is fenyegeti a vegyszerhasználat

Ifj. Vasuta Gábor évtizedek óta nem látott foglyot a Dunántúlon.

Ritka növény él ebben a hazai kőfejtőben

Ritka növény él ebben a hazai kőfejtőben

Ifj. Vasuta Gábor egy elhagyott bányánál bukkant egy, hazánkban védett növényfajra.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket