Tódor, Rómeó, Richárd2023. február 07., kedd
Természet

2008 a Béka éve

2007.09.03.Admin
National Geographic Magyarország

A ma ismert kétéltűek fele kihalhat az elkövetkező ötven évben, ezért a világ vezető természetvédelmi szakemberei útnak indították a „Kétéltű Bárka” (Amphibian Ark) elnevezésű programot, amelynek keretében a 2008-as esztendő a „Béka éve” lesz a világ természetvédelmében.

Földünk a legnagyobb fajpusztulási krízissel néz szembe a dinoszauruszok kihalása óta – ez a gondolat is elhangzott azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyet az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége vezető tisztségviselői tartottak a szervezet budapesti konferenciájának zárásaként. A kétéltűek fennmaradását fenyegető veszélyek miatt a világ vezető természetvédelmi szakemberei útnak indították a „Kétéltű Bárka” (Amphibian Ark) elnevezésű programot, amelynek keretében a 2008-as esztendő a „Béka éve” lesz a világ természetvédelmében. A program védnökségét David Attenborough vállalta el.

Kétéltű krízis

A Földön élő kétéltűek – békák, gőték, szalamandrák és az ún. lábatlan kétéltűek – fele kipusztulhat az elkövetkező ötven évben. Az ide tartozó csaknem hatezer fajnak egyharmadát kifejezetten fenyegetettként tartja nyilván a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listája, ráadásul mintegy ötszázra tehető ezek közül a kritikusan veszélyeztetett, illetve a vadonban már teljesen kipusztult fajok száma. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy valamennyi állatcsoport közül a kétéltűek a leginkább fenyegetettek. Nem véletlen, hogy a természetvédelmi szakemberek a szó szoros értelmében kétéltű krízisről beszélnek, amely olyan mértékű fajpusztuláshoz vezethet, amilyenre a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kihalása óta nem volt példa a Föld történetében.

Bár a legtöbb ember számára nem igazán feltűnőek, a kétéltűek – köztük is különösen a békák – igen fontos szerepet töltenek be a természet háztartásában. A tápláléklánc nagy jelentőséggel bíró résztvevői, hiszen rengeteg más állat táplálékául szolgálnak, ők maguk viszont elképesztő mennyiségű rovart fogyasztanak el. Ez a természet egyensúlya szempontjából is igen fontos, de nem mellékes a mezőgazdaság, a növényvédelem szempontjából sem.

Ezzel együtt a kétéltűek szerepe a gyógyászatban is kiemelkedő jelentőségű. A legtöbb faj bőre olyan anyagokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak számos baktériummal és vírussal szemben. Ezek az anyagok az orvostudomány számára is igen fontosak olyan betegségek gyógyításában, kezelésében, mint amilyen például az AIDS. Mivel számos kétéltű faj fő táplálékát a szúnyogok képezik, ezek az állatok korlátozzák bizonyos betegségek, például a malária terjedését is. Emellett a békák és más kétéltűek fontos kulturális szereppel is bírnak, a hozzájuk kapcsolódó hagyományok, mesék és hiedelmek miatt. Bolygónk tehát biológiailag és kulturális szempontból is barátságtalan hellyé válna nélkülük.

Vízre száll a Kétéltű Bárka

A kétéltűek fennmaradását számos veszély fenyegeti. Ezek közül a legsúlyosabb a természetes élőhelyek csökkenése, de a globális klímaváltozás, a környezet, és ezen belül a vizek szennyezése, valamint az ember által behurcolt idegen fajok is érzékenyen érintik ezeket az élőlényeket. Ráadásul a kétéltűek jóval érzékenyebbek a madaraknál és az emlősöknél. Jelentős veszélyeztető tényezőnek számítanak a rajzóspórás gombák (Chytridiomycota) egyes fajai, amelyek agresszív parazitaként támadják meg a kétéltűeket.

A végzetes gombák elterjedése egyértelműen összefüggésben áll az emberi tevékenységgel, ezek a fajok ugyanis a laboratóriumi célokra használt afrikai karmosbékák szállítása során terjedtek el az egész világon. Ráadásul az emberi tevékenység által okozott környezeti stressz sok kétéltűnél csökkenti a gombával szembeni ellenálló képességet.

A kétéltűek fennmaradását fenyegető veszélyeket felismerve a világ vezető természetvédelmi szervezetei, köztük az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA), valamint a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) Természetvédelmi Tenyésztési Szakértői Csoportja (CBSG) és Kétéltű Szakértői Csoportja (ASG) életre hívták a „Kétéltű Bárka” (Amphibian Ark) elnevezésű programot, amelynek célja, hogy a világ állatkertjei hozzájáruljanak a veszélyeztetett kétéltűek megmentéséhez.

2008 a Béka éve

A „Kétéltű Bárka” program megindítását hivatalosan múlt hét csütörtökén jelentették be Budapesten, az Állatkertek és Akváriumok Világszövetségének éves konferenciáját lezáró sajtótájékoztatón. Amint a szervezet vezető tisztségviselői, Gordon McGregor Reid, Jeffrey Bonner és Jörg Junhold kifejtették, a program célja egyrészt az, hogy ellenőrzött állatkerti körülmények között szaporítsák a fenyegetett kétéltű fajokat, majd visszatelepítsék őket a szabad természetbe. A programnak része a szabad természetben folyó védelmi programok előmozdítása is, annál is inkább, mivel a visszatelepítés sikeréhez a vadonban jelentkező veszélyeztető tényezők csökkentésére is szükség van. Ezzel együtt a program céljai között szerepel az is, hogy a kormányzatok, politikusok, döntéshozók, illetve a széles nyilvánosság figyelmét is ráirányítsák a kétéltűek fennmaradását fenyegető krízisre.

A „Kétéltű Bárka” program részeként a 2008-as esztendő a „Béka éve” lesz a világ természetvédelmében. A „Béka éve” kampány védnökségét David Attenborough vállalta el. A világszerte ismert természetfilmes és természettudományos író a sajtótájékoztatóra írt levelében a programban való részvételre buzdít:

„Az állatkertek és akváriumok egész világot átfogó közössége nagy lelkesedéssel vágott bele ebbe a kihívásba, és az egyes intézmények jelentős erőfeszítéseket tesznek a kétéltűek szaporítását megfelelően szolgáló létesítmények fenntartása érdekében. Ennek végrehajtásához azonban politikai és financiális segítségre van szükség az egész világon. Éppen ezért buzdítom Önöket arra, hogy csatlakozzanak a „Béka éve” globális kampányhoz, melynek fő célja, hogy felkeltse az emberek érdeklődését, és segítsen megérteni azokat a veszélyeket, amelyek a kétéltűek fennmaradását fenyegetik.” – olvasható David Attenborough levelében.

WAZA konferencia Budapest
Budapesten tartotta 62. konferenciáját az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA). Az 1946-ban alapított szervezet, amely összefogja a világ jelentős állatkertjeit és akváriumait, egyike a legjelentősebb természetvédelmi szervezeteknek. A szervezethez közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó ezernél is több állatkertet évente 600 millió ember – a világ lakosságának csaknem egytizede – keresi fel. A szervezet tagsága nyolcszáznál több veszélyeztetett vagy fenyegetett faj megmentésében vesz részt, és több állatfajt – köztük az európai bölényt, vagy az ázsiai vadlovat – mentett meg a kipusztulástól. Az augusztus 27. és 30. között megrendezésre került konferencián összesen 220 állatkerti, természetvédelmi szakember vett részt a világ 35 országából. A kétéltű krízis mellett számos egyéb témáról is szó esett, a ritka erszényesek szaporításától kezdve egészen a fakókeselyűk védelméig.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert >>

Néma békát fedeztek fel Tanzániában

Néma békát fedeztek fel Tanzániában

Egészen szokatlan tulajdonságú új békafajt fedeztek fel Afrikában: az állatnak egyáltalán nincs hangja.

Ritkán látott madár a batla

Ritkán látott madár a batla

Életem első batláját (Plagadis falcinellus) Hortobágy kiváló ismerőjével, Dr. Kovács Gáborral láttam. Aztán teltek múltak az esztendők, de batla megfigyeléseim száma sehogy nem akart növekedni.

Ritka, mérgező, örökzöld cserje

Ritka, mérgező, örökzöld cserje

Bár merev, hegyes, sötétzöld levele igencsak hasonlít a babérlevélre, a babérboroszlán (Daphne laureola) mérgező növény. Hazánkban mindössze a Bakonyban, a Vértesben és a Keszthelyi-hegységben található őshonos állománya. Úgynevezett reliktum-faj, tehát korábbi földtörténeti korból maradt itt; atlanti-mediterrán flóraelem. A babérboroszlán szűk hazai elterjedése és reliktum volta miatt védett faj.

Három új nautiluszfajt fedeztek fel

Három új nautiluszfajt fedeztek fel

A magyarul csigáspolipnak is hívott állatok közé ma már csak egy maréknyi faj tartozik, ám egykor igen elterjedtek voltak.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket