Magdolna, Magda, Ervin, Léna2023. május 29., hétfő
Természet

Virtuális örökbefogadás: A csótánytól a ginkgóig

2007.10.08.Admin
National Geographic Magyarország

Nálunk is egyre népszerűbb a virtuális állat- és növényajándékozás. A legtöbb állatkertben és vadasparkban, de már madárkórházban, természetvédelmi szervezetnél és botanikus kertben is van lehetőség egy-egy állat vagy növény örökbefogadására.

A nyíregyházi Sóstói Állatkertben jelenleg közel 200 magánszemély és mintegy 20 vállalat van a nevelőszülők listáján. Révészné Petró Zsuzsa, az állatkert munkatársa lapuknak elmondta, hogy az örökbe fogadó szülők 20 százaléka kitart kedvence mellett, és következő évben is ugyanazt az állatot fogadja örökbe. A többiek általában váltogatják a csemetéiket.

Jellemző, hogy a kisgyerekek születésnapi ajándékként kérik ezt a szülőktől, de gyakori a szerelmi „zálogként” adott nevelőszülői oklevél is. Az 5000 forintos alapdíjért a szülők oklevelet, kedvencükről készült fotót és leírást, valamint (a gyerekek) kifestőt kapnak ajándékba. Ha valaki a nevét is szeretné viszontlátni a kifutón, az már plusz költséggel jár.

Vannak ún. sztárállatok, azaz abszolút kedvencek, amelyeknek egyszerre több nevelőszülőjük is van. Ilyen például a fehér tigris, a jegesmedve vagy az afrikai elefánt. Ennek ellenére a varangyok sem árválkodnak Sóstón.

A magánszemélyekhez viszonyítva azonban jelentősen nagyobb támogatás érkezik a vállalatoktól. „Mivel bizonyos adomány fölött a cégérük kikerül a kifutónál, a cégeknek ez jó reklámlehetőség, hiszen az állatkertben 300-350 ezer látogató fordul meg évente. A vállalatokra jellemző, hogy sokszor nem készpénzzel, hanem levásárolható pénzkerettel támogatják az állatkertet, ami igen nagy segítség, tekintve, hogy esetenként több százezer vagy több millió forintos adományról van szó” – tette hozzá Petró Zsuzsa.

Habár Sóstón fák örökbefogadására is van lehetőség, a növények messze nem olyan népszerűek, mint az állatok: eddig csak alig 4-5 fa talált szülőre.

Alternatíva a hobbiállat-tartóknak

Az örökbefogadással az adományozók egyrészt támogatják az intézmény munkáját, még ha többségében inkább csak jelképes összegről van szó, másrészt kiváltható az otthoni hobbiállat-tartás. „Az elmúlt években nagyon sokan kértek tanácsot tőlünk, hogyan szerezhetnének be és tarthatnának otthon különböző nem éppen háziállatnak nevezhető jószágot. Az örökbefogadás alternatívát nyújt azoknak, akik nagyon ragaszkodnak egy-egy állathoz, de nincs lehetőségük megfelelő környezetet és gondozást biztosítani számára” – hangsúlyozta az örökbefogadás előnyeit Petró Zsuzsa.

Míg a vidéki állatkerteknek néhány száz, a Fővárosi Növény- és Állatkertnek évente mintegy háromezer nevelőszülője is akad. A legnépszerűbb állatok itt is a tigris, az oroszlán, a jegesmedve, a zsiráf, valamint a majmok, de a bütykös csótány és az afrikai óriáscsiga is szülőre talált – derült ki az örökbefogadó szülők találkozóján október 7-én.

A nevelőszülőket az állatkert minden évben egyszer vendégül látja. Ekkor szakvezetőkkel bejárhatják az állatkertet, valamint a szülőértekezleten találkozhatnak a gondozókkal, és megtudhatják mi történt kedvencükkel az év során.

 Fotó: Bagosi Zoltán

Fotó: Bagosi Zoltán

Gyakori kérdés a nevelőszülők részéről, hogy mi lesz az adományukkal. Sebestyén Zsolt a Budapesti Állatkertért Alapítvány munkatársa a National Geographic Online-nak elmondta, hogy a befolyt pénz (évi 10-20 millió forint) egy közös kalapba kerül, és egy-egy konkrét program megvalósítására fordítják: kifutók bővítésére, gyógyszerek és állatorvosi berendezések vásárlására. Idén például többek között ebből a pénzből készül el a kibővített orángután-kifutó, de már nekifogtak a gorilla és a szavanna-kifutó bővítésének is, melynek átadása jövő tavaszra várható.

Madarat a madárkórházból!

Kevésbé ismert az örökbe fogadni vágyók körében a hortobágyi Madárkórház. A madárkórházba az ország egész területéről érkeznek sérült, beteg madarak. Azokat, amelyek a szükséges orvosi beavatkozások után annyira felépülnek, hogy a természetben újra életképesek lesznek, szabadon engedik.

Sok madár viszont maradandó sérüléssel kerül ide, például elveszítette szárnyát, vagy egyik lábát – őket nem lehet szabadon engedni. Ezért a madárkórház az erre a célra kialakított madárparkban gondozza tovább a madarakat, viszont helyhiány miatt szívesen kiadják nevelőszülőknek is őket.

„A kisebb testű madarak esetében viszonylag könnyebb a helyzet” – mondja Déri János, a Madárkórház vezetője, ugyanis a tartásukra vonatkozó törvényi előírások könnyebben teljesíthetők, mint egy nagytestű madár esetében. Gólyák esetében a jogszabály például előírja, hogy legalább 100 négyzetméteres kifutót kell építeni számukra, amelynek egyharmadát ráadásul be kell fedni, valamint fürdési lehetőséget is biztosítani kell a madárnak. Az egerészölyv számára is egy legalább 6x5x3 méteres hálóval borított teret kell elkülöníteni. Emellett biztosítani kell az állat gondozásához értő szakember állandó felügyeletét. Ezek a feltételek nehezen teljesíthetők egy átlagos háztartásban, ezért eddig csak a kistestű madarak számára sikerült olyan nevelőszülőket találni, akik végleg magukhoz vették a madarakat.

A madárkórháznál maradt madarakat viszont jelképesen is örökbe lehet fogadni. A szülők egy fényképes oklevelet kapnak, valamint feltüntetik nevüket a röpdén. Jelenleg csak egy madárnak van nevelőszülője. Egy gyulai család fogadott jelképesen magához egy hollót. A sérült madarat korábban ők találták meg, és vitték be a kórházba.

 Forrás: Madárkórház

Forrás: Madárkórház

Nevelőszülőre vár még 13 gólya, 10 egerészölyv, 7 vörös vércse, 3 kuvik, 2 erdei fülesbagoly és 2 gyöngybagoly. A madárkórházat egy évvel ezelőtt a Hortobágyi Nemzeti Park támogatásával felújították. Jelenleg turisták számára is látogatható, mert a hangszigetelt helyiségek és a csak egy irányban átlátható ablakok miatt a csoportok nem zavarják a madarakat.

A WWF-nél egy éve van lehetőség jegesmedve, tigris és pandamedve örökbefogadására. Kiss Mónika, a természetvédelmi szervezet munkatársa elmondta, akciójuk annyiban tér el a hagyományos adományozástól, hogy itt az adományozók kapnak valamit a támogatásért: névre szóló oklevelet, egy plüssállatot, valamint a WWF negyedévente megjelenő magazinját. A befolyt pénzt a szervezet klímavédelmi kampányára és természetvédelmi tevékenységeire fordítják.

A fák örökbefogadása Nyugat-Európában igen népszerű

Bár Magyarországon még kevésbé népszerű a növények örökbefogadása, ennek ellenére a botanika iránt érdeklődők számára is akad lehetőség. A legtöbb állatkertben és a budapesti Füvészkertben is fákat lehet örökbe fogadni. A Füvészkertben november végéig páfrányfenyő (ginkgók) facsemeték várnak nevelőszülőkre. A fákat a botanikus kert átveszi, és a közeli Orczy kertben kialakításra kerülő ginkgóligetben elülteti. A fákon egy tábla hirdeti majd az örökkévalóságnak a nevelőszülők nevét.

A páfrányfenyő napjainkban népszerű városi sorfa dekoratív levelei, élénk őszi lombszíne miatt, valamint nem utolsó sorban azért is kedvelt, mert a levegő- és a talajszennyezéssel szemben különösen ellenálló. A Füvészkert idén tavasszal indította örökbefogadási akcióját – tudtuk meg a kert igazgatójától, Orlóczy Lászlótól Akkor japán cseresznyét lehetett örökbe fogadni, amelyeket Lágymányoson az ELTE kampuszánál ültettek el. Az esemény nagy népszerűsége adta az ötletet a mostani ginkgóprogramhoz.

Az igazgató reményei szerint nálunk is egyre népszerűbb lesz a fák és más növények örökbefogadása. Nyugaton például már gyakori, hogy újszülötteket ajándékoznak meg jelképesen egy-egy facsemetével.

Kapcsolódó cikkeink:

 • Afrikai elefánt született Nyíregyházán
 • Utódai lehetnek a sóstói fehértigrisnek
 • Egy élő kövület a nagyvárosban
 • Képgaléria: Két éjszaka az élet csúcsán
 • Mandrillkölykök az Állatkertben
 • Négyszáz kilós a kis orrszarvú

 • Egyszülős családmodell

  Egyszülős családmodell

  A komodói varánusz (Varanus komodoensis) a legnagyobb ma élő gyíkfaj: hossza elérheti a három métert, testsúlya pedig a 90 kilót. A hegyes fogú, izmos ragadozó még a vízibivalyokat is elejti.

  Elkészült bennszülött növényeink leltára

  Elkészült bennszülött növényeink leltára

  Csaknem egy évtized munkájának eredményeként elkészült a Pannóniai flóratartomány (Pannonicum) bennszülött növényeinek a leltára - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel.

  Tíz éves a National Geographic Magyarország asztrofotós projektje

  Tíz éves a National Geographic Magyarország asztrofotós projektje

  Széles körű megjelenés és presztízs értékű elismerés lehetősége bontakozott ki a csillagászati fotográfia egyre népszerűbb műfajában.

  Ne féljünk a pókoktól!

  Ne féljünk a pókoktól!

  Napjainkban a körülöttünk lévő természet nagymértékű pusztulását tapasztalhatjuk. Az emberek egyes állatfajoktól félnek, irtóznak, holott a természetben minden egyes faj fontos láncszem, ha egyik kiesik magával rántja számos másik faj sorát. Jelen írásom célja, hogy a pókokat kicsit közelebb hozzam az emberekhez, hiszen ők is a körülöttünk élő természet fontos részei.

  Pusztuló tengeri sünök

  Pusztuló tengeri sünök

  Aggasztó gyorsasággal pusztulnak a tengeri sünök a Vörös-tenger korallzátonyain, az Akabai-öbölben - figyelmeztettek a Tel-Avivi Egyetem tudósai a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent tanulmányukban. A hírt az MTI tette közzé.

  National Geographic 2023. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  16 500 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket